search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:34
MENU CLOSE

Η κυβέρνηση επιμένει στο δικαίωμα επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές – Όσοι θα ψηφίσουν όχι να αναλάβουν την ευθύνη τους, λέει

23.01.2024 13:46
vouli new

Αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι τέλους είναι η κυβέρνηση στην τροπολογία που κατέθεσε και με την οποία δίδεται η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές.

Κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το topontiki.gr τονίζουν πως δεν είναι λογικό από τη στιγμή που τα κόμματα συμφωνούν στην επιστολική ψήφο των αποδήμων για τις ευρωεκλογές να διαφωνούν να ισχύει το ίδιο και στις εθνικές εκλογές, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι απόδημοι και με τις τοποθετήσεις τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δήλωσαν πως επιθυμούν η επιστολική ψήφος να ισχύει και στις εθνικές εκλογές.

Μάλιστα τα ίδια κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι τα κόμματα δεν αιφνιδιάστηκαν, όπως δηλώνουν, αφού η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και στις συζητήσεις που είχε μαζί τους τούς είχε δώσει στίγμα των προθέσεών της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται ως το πιο θετικό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ψήφο των αποδήμων, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να δεχθεί να συζητήσει την τροπολογία της κ. Κεραμέως ,επιθυμεί να δεχτεί η υπουργός την τροπολογία που θα επανακατατεθεί σήμερα και με την οποία προτείνεται η δημιουργία τεσσάρων μεγάλων εκλογικών περιφερειών στο εξωτερικό, στις οποίες θα μπορούν να εκλέγονται 4 βουλευτές επικρατείας από ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Η κυβέρνηση όμως απαντά πως δεν μπορεί να κάνει δεκτή μια τέτοια τροπολογία, διότι επί της ουσίας θα επρόκειτο για αλλαγή του εκλογικού νόμου με τον οποίο γίνονται οι εθνικές εκλογές. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη προσθέτουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας μετατρέπει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και των Ελλήνων εντός της χώρας σε ψήφο δύο ταχυτήτων και δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως η πολυπόθητη συναίνεση γύρω από το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων μπορεί τελικά να τιναχτεί στον αέρα και η κυβέρνηση να ψηφίσει μόνη της το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αφού έτσι κι αλλιώς απαιτούνται 151 ψήφοι.

Για την τροπολογία που αφορά την ψήφο στις εθνικές εκλογές θα απαιτηθεί έτσι κι αλλιώς ονομαστική ψηφοφορία αφού χρειάζονται 200 ψήφοι.

Εκεί λοιπόν τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως τα κόμματα που θα ψηφίσουν κατά του δικαιώματος οι απόδημοι να έχουν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, θα πρέπει το επόμενο διάστημα στις περιοδείες που θα κάνουν στο εξωτερικό να εξηγήσουν στους Έλληνες γιατί με την ψήφο τους τούς στέρησαν το δικαίωμα να ψηφίσουν με επιστολική και στις εθνικές εκλογές και να πάρουν την ευθύνη αυτής της επιλογής τους.

Διαβάστε επίσης:

Χυδαία ομοφοβία από τον Βασίλη Στίγκα στη Βουλή: Θα απολογηθούμε γιατί είμαστε εκείνοι που σπρώχνουμε αντί να μας σπρώχνουν;

Χαρίτσης: Καλώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν και επί της αρχής την επιστολική μετά το ατόπημα Κεραμέως

Γιώτα Πούλου: «Η Κεραμέως κατέφυγε σε μία απαράδεκτη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα εκτροπή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:32