search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:13
MENU CLOSE

Ουκρανία: Γιατί σιώπησαν τα αμερικανικά όπλα στο παγωμένο μέτωπο της Αβντίιβκα (video)

24.01.2024 06:08
oukrania polemos 876- new

Η μικρή κωμόπολη Αβντίιβκα βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Θεωρητικά παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά οι Ρώσοι την έχουν περικυκλώσει από τρεις κατευθύνσεις και σφυροκοπούν τις ουκρανικές θέσεις.

Σωροί από τσιμέντο υψώνονται εκεί που κάποτε βρίσκονταν τα πιο ψηλά κτήρια, η εκκλησία έχει βομβαρδιστεί κι ο σταυρός έγειρε, δείχνοντας κατά κει που βρίσκονται οι Ρώσοι.

Στα ερείπια κρύβονται οι στρατιώτες που ανταλλάσσουν πυρά. Οι απώλειες είναι μεγάλες και από τις δυο πλευρές.

Photo: Daria Tarasova-Markina/CNN

Παγωμένα πτώματα παντού

ΟΙ νεκροί στρατιώτες «απλά κείτονται στο έδαφος παγωμένοι», λέει ένας αξιωματικός της Επίλεκτης Ομάδας Ωμέγα, «κανένας δεν μαζεύει τους νεκρούς. Είναι σαν να έστειλαν εδώ τους ανθρώπους για να πεθάνουν».

Ο «Τέρεν», διοικητής μιας ουκρανικής μονάδας ανιχνευτών, λέει στο CNN  πως «ακόμα κι αν σκοτώσουμε 40 ή 70 Ρώσους στρατιώτες τη μέρα με drones, την επόμενη μέρα θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους και θα συνεχίσουν τις επιθέσεις».

Οι ουκρανικές απώλειες δεν ανακοινώνονται- είναι απόρρητα στοιχεία. Αλλά είναι σίγουρο πως οι Ουκρανοί έχουν λιγότερες δυνάμεις και κάθε απώλεια έχει σημασία.

 Η ουκρανική ηγεσία ανησυχεί για τις επικρίσεις που ακούγονται για τις επιλογές που γίνονται στο μέτωπο. Ιδιαίτερα μετά την πτώση του Μπαχμούτ. Γι αυτό πρέπει να βρίσκει ισορροπίες ανάμεσα στη διατήρηση θέσεων που δεν έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία και στην προστασία των στρατιωτών.

«Κάθε κομμάτι γης είναι πολύτιμο για μας», λέει ο αρχηγός του στρατεύματος, Βαλερί Ζαλούζνι, αλλά για την Αβντίιβκα προσθέτει ότι «δεν χρειάζεται να γίνει κάποιο σόου».

Όσοι όμως παραμένουν σε αυτό το κομμάτι γης χρειάζονται όπλα για να πολεμήσουν.

Γιατί σιώπησαν τα αμερικανικά Μ777

Μέσα στην πρωινή παγωνιά, με τα θερμόμετρα να δείχνουν -22 βαθμούς Κελσίου, το τηλεοπτικό συνεργείο του CNN επισκέπτεται μια θέση όπου έχει εγκατασταθεί ένα αμερικανικό χόβιτζερ M777. Είναι ένα πολύτιμο όπλο για τους Ουκρανούς, αλλά παραμένει σιωπηλό, όπως περιγράφει ο πολεμικός ανταποκριτής του CNN, Φρέντερικ Πλέιτζεν. Οι χειριστές του λένε πως το πολύ να ρίξουν 20 βολές τη μέρα, άντε στην καλύτερη περίπτωση 30.  

Την ίδια εικόνα περιγράφει ο Φρέντερι Πλέιτζεν και σε μια άλλη θέση, μιάμιση ώρα από την Αβντίιβκα, κοντά στο Μπαχμούτ. Τα αμερικανικά χόβιτζερ είναι άδεια. Οι χειριστές δεν έχουν πυρομαχικά για να ρίξουν. Κι όταν έφτασε το πολυπόθητο φορτίο, ξεφόρτωσαν τέσσερις οβίδες καπνού, που δεν προκαλούν καμιά ζημιά στους Ρώσους.

Photo: Joseph Ataman/CNN

Η διαφορά ανάμεσα στο ρωσικό και το ουκρανικό πυροβολικό είναι οι προμήθειες πυρομαχικών– 10 έναντι μίας, λέει ο διοικητής της 93ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας, Κόρσαρ. Οι Ρώσοι «χρησιμοποιούν παλιά σοβιετικά συστήματα, αλλά κι αυτά σκοτώνουν».

Για τους Ουκρανούς οι προμήθειες αμερικανικών πυρομαχικών δεν είναι πλέον δεδομένες. Κι όσο έρχονται πιο κοντά οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και η πιθανότητα εκλογής του Τραμπ, τα σύννεφα πάνω από την Ουκρανία πυκνώνουν.

Ο «Τέρεν», ένας ανιχνευτής στην πρώτη γραμμή εμπλοκής παραδέχεται πως η Ουκρανία δεν έχει αρκετά όπλα για να νικήσει τους Ρώσους. Για να αντέξει στις ρωσικές πιέσεις χρειάζονται εκτός από πυρομαχικά και ενισχύσεις σε άνδρες.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει την εξουσία να διατάξει νέα επιστράτευση, αλλά επέλεξε να ακολουθήσει την πολιτική διαδικασία. Ζήτησε την έγκριση του κοινοβουλίου για κάτι τέτοιο και το σχετικό νομοσχέδιο είναι σε διαδικασία διαβούλευσης.  

Οι στρατιώτες στην πρώτη γραμμή, περιμένουν στο μεταξύ τις ενισχύσεις. Αλλά για την ώρα ακούν μόνο υποσχέσεις, ενώ οι μάχες στην Αβντίιβκα μαίνονται.

Διαβάστε επίσης:

Κέιτ Μίντλετον: Φήμες για «επιπλοκές μετά από υστερεκτομή» – Ματαιώθηκαν όλες οι υποχρεώσεις της – Χειρουργείται και ο Κάρολος

«Ρολόι της Αποκάλυψης»: Παραμένει πιο κοντά από ποτέ στα μεσάνυχτα

SOS από ΠΟΥ για το «τσουνάμι» της ιλαράς στην Ευρώπη – Από 941 κρούσματα το 2022, πάνω από 30.000 το 2023

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:13