search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:30
MENU CLOSE

Ουκρανία: Επιστράτευση μισού εκατ. ανθρώπων ζητά τώρα ο Ζελένσκι για να συνεχίσει τον πόλεμο – Νέο «όχι» σε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία

19.12.2023 21:03
zelenski 6543- new

Την επιστράτευση επιπλέον 450.000-500.000 ανθρώπων έχει ζητήσει ο ουκρανικός στρατός για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  με τον ίδιο να αναφέρει ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για αυτό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, μιλώντας για ευρεία γκάμα ζητημάτων, τόνισε ότι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν «αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα της επιστράτευσης» και ότι στη συνέχεια η Βουλή θα το εξετάσει. Όπως σημείωσε, μια επιστράτευση σε τέτοια κλίμακα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδότηση.

«… πρότειναν την επιστράτευση επιπλέον 450.000-500.000 ανθρώπων. Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός αριθμός», τόνισε ο Ζελένσκι, σημειώνοντας πως: «Είπα ότι θα χρειαστώ περισσότερα επιχειρήματα για να υποστηρίξω αυτήν την κίνηση. Επειδή πρωτίστως είναι ζήτημα ανθρώπων, δευτερευόντως είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ζήτημα αμυντικής ικανότητας και οικονομικό ζήτημα», υπογράμμισε.

Όπως τόνισε, θα χρειαστούν επιπλέον 500 δισεκατομμύρια χρίβνα (13,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση μιας επιστράτευσης τέτοιας κλίμακας. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ είχε αναφέρει το περασμένο καλοκαίρι ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι απασχολούνται στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η κρίσιμης σημασίας οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην Ουκρανία. Όπως είπε ο Ουκρανός ηγέτης, «κανείς» δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία, μετά από σχεδόν δύο χρόνια ρωσικής εισβολής.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό και είμαι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα μας προδώσουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει σύντομα ένα πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπρόσθετα διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα λάβει «αρκετά» νέα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot. «Δεν θα δώσω αριθμό, αλλά πολλά συστήματα Patriot θα σταλούν στην Ουκρανία για να προστατεύσουν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα», τόνισε σε μια περίοδο που το Κίεβο ανησυχεί για την υποχώρηση της δυτικής βοήθειας.

Μιλώντας για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, επανέλαβε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν αυτές ενώ μαίνεται ο πόλεμος κατά της ρωσικής εισβολής.

Η ιδέα της διεξαγωγής εκλογών έχει συζητηθεί ευρέως στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι αυτές απαγορεύονται βάσει του στρατιωτικού νόμου που έχει κηρυχθεί στη χώρα από την έναρξη του πολέμου. Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η διεξαγωγή εκλογών θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενότητα και να γίνει εύκολα εκμετάλλευση από τη Ρωσία.

«Καμία πιθανότητα διαπραγμάτευσης με την “αλαζονική” Ρωσία»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απέρριψε επίσης κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με την «αλαζονική» Ρωσία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός στο μέτωπο και την εντεινόμενη πίεση από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Σήμερα, δεν είναι χρήσιμο κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω κάποιο αίτημα εκ μέρους της Ρωσίας. Δεν το βλέπω στις πράξεις τους. Βλέπω μόνο αλαζονεία και θάνατο στη ρητορική τους», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι παρατήρησε ότι οι ανταλλαγές αιχμαλώτων συνεχίζονται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς εξαιτίας συγκεκριμένων λόγων από τη ρωσική πλευρά και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα αυξηθούν.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί ρήξης του με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι επειδή η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση του καλοκαιριού δεν οδήγησε στην ανάκτηση σημαντικών εδαφών, ο Ζελένσκι τα απέρριψε, σημειώνοντας ότι έχει «σχέση συνεργασίας» με τον στρατηγό. Περιέγραψε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως «μια πολυσύνθετη ιστορία» στην οποία εμπλέκεται συλλογικά όλη η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας και υποστήριξε ότι η θερινή αντεπίθεση «ήταν δύσκολη στα νότια» επειδή «όλοι συζητούσαν ποια είναι τα σχέδιά μας».

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η χώρα του σκοπεύει να κατασκευάσει ένα εκατομμύριο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντός του 2024. Η Ουκρανία προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες»

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες» στην εξέλιξη του πολέμου, προειδοποίησε ο Ζελένσκι, καθώς απομένει λιγότερο από ένας χρόνος μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ.

«Εάν η πολιτική του επόμενου προέδρου, όποιος και αν είναι αυτός, είναι διαφορετική απέναντι στην Ουκρανία, πιο ψυχρή ή πιο φειδωλή, τότε νομίζω ότι αυτές οι ενδείξεις θα έχουν πολύ σοβαρή επίπτωση όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου», είπε.

Λίγο νωρίτερα ο Ζελένσκι σχολίασε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει «διαφορετικό χαρακτήρα» από τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και επομένως θα ακολουθήσει «διαφορετική πολιτική». Εξέφρασε όμως την ελπίδα να μην αλλάξει η επίσημη πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στο Κίεβο.

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου του 2024 και πολλοί αναλυτές θεωρούν ήδη ότι θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία.

«Ο κάθε ηγέτης ασκεί επιρροή στην κοινωνία και τις ενέργειες της κυβέρνησής του», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ενδεχόμενη μείωση της αμερικανικής βοήθειας θα μπορούσε να επηρεάσει και τη βοήθεια που στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξήγησε, τονίζοντας όμως ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ «δεν θα μας προδώσουν» και «όσα συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ θα γίνουν σεβαστά».

Διαβάστε επίσης:

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ κατηγορείται για βιασμό από Ισπανίδα δημοσιογράφο

Γιατί συναντήθηκαν στην Ολλανδία η βασίλισσα Βικτώρια και ο Κάρολος Ντίκενς

Απειλή για την παγκόσμια οικονομία ο «πυρετός» στην Ερυθρά Θάλασσα – Επίθεση ανά 12ωρο υπόσχονται οι Χούτι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:24