search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:53
MENU CLOSE

Γιατί συναντήθηκαν στην Ολλανδία η βασίλισσα Βικτώρια και ο Κάρολος Ντίκενς

19.12.2023 17:49
festivan dikens ollandia – new

Όταν άρχισε να εφαρμόζεται στην Ολλανδία το μέτρο της λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές, μία καταστηματάρχης στην κωμόπολη Ντέβεντερ σκέφτηκε πως αυτή η μέρα θα μπορούσε να έχει τη δική της, διαφορετική νότα.

«Η 82χρονη μητέρα μου, Έμι Στρικ, αγαπά την Αγγλία, διότι ο παππούς μου ταξίδευε συχνά στην Αγγλία και διάβαζε πολύ Ντίκενς», λέει η Λίσμπεθ Βέλντερς, ιδιοκτήτρια του καταστήματος Dille & Kamille, που πουλάει είδη σπιτιού. «Έτσι όταν αρχίσαμε να ανοίγουμε τις Κυριακές, αποφάσισε να το μετατρέψει σε μια γιορτή με εντυπωσιακά φορέματα, αλλά το πάρτι αυτό ξεπέρασε τα αρχικά σχέδια».

Δεκαετίες αργότερα, η ιδέα της κυρίας Στρικ έχει γίνει πλέον παράδοση. Το πάρτι στο οποίο συμμετείχαν οι λάτρεις της εποχής του Τσαρλς Ντίκενς άρχισε το 1991 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τα δυο χρόνια των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας.

Παρόλο που η κωμόπολη Ντέβεντερ δεν έχει καμία ιστορική σχέση με τον σπουδαίο Άγγλο συγγραφέα, σήμερα φιλοξενεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ Ντίκενς στον κόσμο. Και το περασμένο Σαββατοκύριακο περίπου 1.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ντυμένοι με ρούχα της εποχής του Ντίκενς, συμμετέχοντας σε παραστάσεις δρόμου και σε διάφορες εκδηλώσεις. Οι κανόνες είναι απλοί και αυστηροί: απαγορεύονται τα μοντέρνα ρολόγια και τα κινητά τηλέφωνα.

Στους δρόμους του Ντέβεντερ εμφανίστηκαν ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, η βασίλισσα Βικτώρια, η Μις Χάβισαμ, κλέφτες και επαίτες και, για πρώτη φορά, ο ίδιος ο Κάρολος Ντίκενς.

Ο Όγιον βαν Στρίζλαντ, βιβλιοπώλης και εθελοντής στο Μουσείο Ντίκενς, λέει ότι σε ένα ταξίδι του στο Κεντ, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Ντίκενς, έμαθε πως αυτό που έχει σημασία είναι η αυθεντικότητα.

«Πριν από χρόνια πήγαμε στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Ντίκενς στο Ρότσεστερ, για να  αντλήσουμε έμπνευση, αλλά είδαμε πράγματα που δεν θέλαμε. Βλέπαμε ανθρώπους να περπατούν στολισμένοι με χριστουγεννιάτικα φωτάκια, σκουφιά του Αη- Βασίλη και κοστούμια από πολυεστέρα. Η δική μας διοργάνωση έχει στόχο οι άνθρωποι να ντύνονται όπως στη βικτωριανή  εποχή», λέει ο Όγιον βαν Στρίζλαντ. Για να το καταφέρουν αυτό η κυρία Στρικ συγκέντρωσε περισσότερα από 1.000 αυθεντικά κοστούμια και διάφορα αντικείμενα, αρκετά για να γεμίσουν ένα μουσείο και εξασφάλισε εμπορική υποστήριξη για τις εκδηλώσεις στην πόλη. Την παράδοση που ξεκίνησε από την ιδέα της κυρίας Στρικ συνεχίζει σήμερα η κόρη της. 

Το φεστιβάλ Ντίκενς έχει πάντως και τοπικό χαρακτήρα. Φέτος, για παράδειγμα, εντάχθηκαν στις εκδηλώσεις και οι γιορτές για την συμπλήρωση 50 χρόνων γάμου ενός ζευγαριού που ζει στο Ντέβεντερ.

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ απόλαυσαν τις παραστάσεις θεατρικών ομάδων, χορωδιών και μουσικών σχολείων, καθώς η Βασίλισσα Βικτώρια περπατούσε στους δρόμους μαζί με τον Ντίκενς.

Και πίσω από όλη αυτή την παραμυθένια προσπάθεια υπάρχει κι άλλος ένας στόχος: σε  μια εποχή που τα παιδιά στην Ολλανδία διαβάζουν ολοένα και λιγότερο, με ό, τι συνεπάγεται αυτό, οι διοργανωτές του φεστιβάλ ελπίζουν πως η γιορτή που στήνουν θα ενθαρρύνει τα παιδιά να αγαπήσουν την λογοτεχνία.

«Πολλοί επισκέπτες δεν έχουν διαβάσει ποτέ τους βιβλίο του Ντίκενς, αλλά όλοι αναγνωρίζουν την φιγούρα του Σκρουτζ», λέει η Βέλντερς. Στους δρόμους του Ντέβεντερ διοργανώνονται επίσης και αφηγήσεις ιστοριών του Ντίκενς «κι έτσι φεύγοντας από το φεστιβάλ είναι σαν να έχεις διαβάσει τουλάχιστον ένα βιβλίο», όπως λέει η Βέλντερς.

Ο δήμαρχος του Ντέβεντερ, Ρον Κενιγκ, ελπίζει ότι οι επισκέπτες διασκεδάζουν, αλλά παίρνουν κι ένα πολιτικό μήνυμα: «Το φεστιβάλ παρουσιάζει πολύ ωραία τις διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών, ένα θέμα που ακόμα παλεύουμε να το λύσουμε- ευτυχώς δεν είναι τόσο οξύ όσο στην εποχή του Ντίνενς», λέει ο δήμαρχος.

Ο Πίτερ Γιαν Μάργκρι, καθηγητής ευρωπαϊκής εθνολογίας στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ πιστεύει ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι εξαιρετικά φωτεινές σε σκοτεινές εποχές,  καθώς στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία αναδείχτηκε πρώτος σε δύναμη ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς, μετά από μια καμπάνια που επικεντρώθηκε στον περιορισμό της εισόδου μεταναστών και προσφύγων.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Παζάρια» με ΗΠΑ-Καναδά για F-16 και ένταξη της Σουηδίας στο NATO

Ισλανδία – ηφαίστειο: Τοξικό νέφος αερίων απειλεί το Ρέικιαβικ – Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης

Οι πίθηκοι θυμούνται συγγενείς και φίλους ακόμα κι αν έχουν δεκαετίες να τους δουν (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:47