search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:30
MENU CLOSE

Ισλανδία – ηφαίστειο: Τοξικό νέφος αερίων απειλεί το Ρέικιαβικ – Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης

19.12.2023 16:21
islandia ifaisteio 987- new

Λάβα, στάχτη και νέφος αερίων εκλύονται από το ηφαίστειο που εξερράγη το βράδυ της Δευτέρας στη χερσόνησο του Ρέικιανες, στην Ισλανδία, νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.

Η έκρηξη στον κρατήρα Sundhnuks φαίνεται να «σταθεροποιείται», σύμφωνα με το μετεωρολογικό ινστιτούτο της Ισλανδίας, ωστόσο το χωριό Γκρίνταβικ, το οποίο έχει εκκενωθεί από τις 11 Νοεμβρίου, ίσως βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας των ποταμών λάβας και της ρωγμής μήκους περίπου τεσσάρων χιλιόμετρων που έχει σχηματιστεί στο έδαφος. 

Εν τω μεταξύ, ο Guardian δημοσιεύει βίντεο που δείχνει ακριβώς τη στιγμή που «έσκασε» το ηφαίστειο στην Ισλανδία τη νύχτα:

Πρωθυπουργός Ισλανδίας: «Βλέπουμε τη γη να ανοίγει»

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Κατρίν Γιακομπσντότιρ, δήλωσε ότι οι σκέψεις της είναι με τους κατοίκους του Γκρίνταβικ «τώρα που βλέπουμε τη γη να ανοίγει».

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει ο Guardian, η Ισλανδή πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι σκέψεις μας είναι με τους κατοίκους της περιοχής όπως και πριν, ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά μπορεί να γίνει σαφές ότι πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη έκρηξη. Είναι σημαντικό να δώσουμε χώρο στους φορείς αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών να κάνουν το έργο τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της κυκλοφορίας».


Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Ισλανδίας έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία των ζωών και των υποδομών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά την έκρηξη αναδύονταν ανά δευτερόλεπτο 100 έως 200 κυβικά μέτρα λάβας, ένα νούμερο πολύ μεγαλύτερο από προηγούμενες εκρήξεις.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, παρέμεινε ανοιχτό αν και καταγράφηκαν πολλές καθυστερήσεις στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.

Την ίδια ώρα, το Ρέικιαβικ κινδυνεύει από τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω των αερίων που εκκλήθηκαν – και εξακολουθούν να εκλύονται – από την ηφαιστειακή έκρηξη. 

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε από την έκρηξη είναι πιθανό να επηρεάσει το Ρέικιαβικ απόψε ή αύριο» ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.

Όλοι οι δρόμοι γύρω από το Γκρίνταβικ έχουν κλείσει και θα παραμείνουν κλειστοί τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε η αστυνομία μέσω του Facebook, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον πληθυσμό, όπως έχει αυτή τη στιγμή η κατάσταση.

Το 2021, το 2022 και τον περασμένο Ιούλιο, οι ηφαιστειακές εκρήξεις σε έναν ακατοίκητο τομέα στα περίχωρα του Γκρίνταβικ είχαν γίνει μεγάλες τουριστικές ατραξιόν, προσελκύοντας σχεδόν 680.000 επισκέπτες, σύμφωνα με το ισλανδικό Γραφείο Τουρισμού.

Στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων στην Ισλανδία, ο Βίντιρ Ρέινισον, προειδοποίησε μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RUV πως αυτή η νέα έκρηξη «δεν είναι μια τουριστική έκρηξη και πρέπει να την παρατηρείτε από πολύ μακριά».

Έκλεισε το μεγαλύτερο τμήμα της Μπλε Λιμνοθάλασσας

Η Μπλε Λιμνοθάλασσα (Blue Lagoon), ένα δημοφιλές για τους τουρίστες γεωθερμικό σπα έκλεισε στο μεγαλύτερο τμήμα του από τότε που ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα.

«Θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες, επίσης θα μπορούσε απλά να σταματήσει αργότερα σήμερα ή αύριο», δήλωσε ο Χάλντορ Γκέιρσον, ένας καθηγητής στο Ινστιτούτο των Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

Ο Γκέιρσον είπε πως το μεγαλύτερο μέρος της λάβας ρέει σε μια περιοχή όπου υπάρχουν λίγες υποδομές. Όμως, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

«Υφίσταται ακόμη απειλή για το Γκρίνταβικ, μετά βεβαιότητας. Τώρα, η λάβα ρέει κυρίως στο βόρειο τμήμα, όμως εξαρτάται από την τοπογραφία και πού βρίσκονται οι ρωγμές», τόνισε.

Η Ισλανδία φιλοξενεί 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Οι πίθηκοι θυμούνται συγγενείς και φίλους ακόμα κι αν έχουν δεκαετίες να τους δουν (Video)

Η πραγματική ιστορία της Ποκαχόντας δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο το παρουσιάζει η Disney

«Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»: Δικαστική μάχη για τη συνέχεια της σειράς – Ο συγγραφέας Δημήτριος Πόλυχρον κατά Amazon και Ιδρύματος Tolkien

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:21