search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:40
MENU CLOSE

Πόσα (εκατομμύρια) βγάζει το χρόνο ο Ζελένσκι; Τι ξέρουμε για την περιουσία Πούτιν (Photos)

29.01.2024 13:47
zelenskiyy

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το εισόδημά του, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κιέβου για την προώθηση της διαφάνειας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η οικογένειά του είχαν εισοδήματα ύψους 3,7 εκατομμυρίων χρίβνια το 2022, ποσό αντίστοιχο με 90.146,38 ευρώ.

Το εισόδημα αυτό είναι σαφώς χαμηλότερο από τα 10,8 εκατομμύρια χρίβνια  (263.174,21 ευρώ)  που εισέπραξε το 2021, τον χρόνο πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στα εισοδήματα του 2021 συμπεριλαμβάνεται και το ποσό που εισέπραξε από πώληση κρατικών ομολόγων, που ανήλθε σε 131.250,38 ευρώ.

Τα εισοδήματα του 2022 ήταν χαμηλότερα καθώς εισέπραξε λιγότερα ενοίκια από ακίνητα που εκμεταλλεύεται, εξαιτίας του πολέμου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε στη δημοσιότητα τα επίσημα εισοδήματά του, καλώντας τους κρατικούς αξιωματούχους και λειτουργούς να κάνουν αντίστοιχες δηλώσεις πόθεν έσχες στο όνομα της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ.

Tα κρυμμένα πλούτη του Πούτιν

Στο μεταξύ ελάχιστα γνωρίζουμε για τα εισοδήματα του Βλάντιμιρ Πούτιν, που θεωρείται ένας από τους πιο πλούσιους ηγέτες στον κόσμο.

Ο Πούτιν στην πραγματικότητα δεν έχει αφήσει κανένα έγγραφο ίχνος για τα περιουσιακά του στοιχεία, που μπορεί να αποκρύπτονται πίσω από περίπλοκα χρηματοοικονομικά σχήματα, όπως ανέφεραν το 2016 τα Panama Papers, που δημοσιοποιήθηκαν από το Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητικής Δημοσιογραφίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με φίλους και συγγενείς του Πούτιν, αλλά ποτέ απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο, είναι ένα μέγκα-γιοτ και ένα μέγαρο στη Μαύρη Θάλασσα, που αξίζουν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Στα χαρτιά ο Ρώσος ηγέτης είναι ένας κακοπληρωμένος γραφειοκράτης. Το 2018 δήλωσε ετήσιο εισόδημα 140.000 δολαρίων και την κατοχή ενός διαμερίσματος 270 τετραγωνικών στην Αγία Πετρούπολη, δύο αυτοκινήτων από τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης και ενός τζιπ.

Αλλά ο Μπιλ Μπράουντερ, ένας από τους πιο φανατικούς επικριτές του Πούτιν, είχε δηλώσει το 2018 στο CNN  ότι «μόνο η γνωστή συλλογή ρολογιών του Πούτιν αξίζει πολλαπλάσια του επίσημου μισθού του».

Ο Μπράουντεν καταθέτοντας ενώπιον της αμερικανικής γερουσίας το 2017 είχε ισχυριστεί ότι η περιουσία του Πούτιν είναι περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια και ως εκ τούτου είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης

Ο χαμένος πίνακας του Κλιμτ με την αστρονομική αξία, το μυστηριώδες μοντέλο και οι Ναζί

Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθησαν οι δράστες της δολοφονίας στην καθολική εκκλησία (Video)

Τουρκία: Σύλληψη ενός ατόμου για την φονική επίθεση στην καθολική εκκλησία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:32