search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:56
MENU CLOSE

Ο χαμένος πίνακας του Κλιμτ με την αστρονομική αξία, το μυστηριώδες μοντέλο και οι Ναζί

29.01.2024 10:35
klimt-pinakas-dimoprasia
© Auktionshaus im Kinsky GmbH, Wien

Ένας χαμένος πίνακας του σπουδαίου αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ, που ανήκε σε αριστοκρατική εβραϊκή οικογένεια και είχε χαθεί επί έναν αιώνα, ξανάρθε στο φως και θα βγει στο σφυρί, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στους κύκλους των φιλότεχνων σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για το πορτραίτο με τον τίτλο Fraulein Lieser, που είχε εξαφανιστεί από το 1925 για να εντοπιστεί και πάλι στη Βιέννη. Η αξία του έρχου υπολογίζεται ότι φτάνει στα 54 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών im Kinsky, που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα σπάνιο και εξαιρετικά σημαντικό έργο τέχνης.

Η ιστορία του πίνακα

Το πορτραίτο αναφερόταν στους καταλόγους των έργων του Κλιμτ, αλλά ήταν γνωστό στους ειδικούς μόνο από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία. Είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως τα λαμπερά χρώματα που αναδεικνύει η παλέτα του ζωγράφου.

© Auktionshaus im Kinsky GmbH, Wien

Ο πίνακας ανήκε στην οικογένεια Lieser, μία ισχυρή οικογένεια εβραίων βιομηχάνων στη Βιέννη και η εξαφάνισή του πριν από 100 χρόνια συνοδευόταν από διάφορες φήμες για την τύχη του. Επί δεκαετίες βρέθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στα χέρια κάποιου Αυστριακού, που τα στοιχεία του δεν έχουν ανακοινωθεί. Σήμερα ο πίνακας λέγεται πως ανήκει σε κάποια εβραϊκή οικογένεια της Αυστρίας, που τον κατέχει από τη δεκαετία του 1960.

Η επανεμφάνιση του πίνακα Fraulein Lieser όχι μόνο προσθέτει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην καλλιτεχνική κληρονομιά του Κλιμτ, αλλά αναζωπυρώνει τα ιντριγκαδόρικα ερωτήματα για το ταξίδι και την τύχη έργων τέχνης σε ρευστές περιόδους της ιστορίας, όπως η εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μυστήριο με το μοντέλο

Το πορτραίτο είναι από τα έργα της τελευταίας δημιουργικής περιόδου του ζωγράφου. Ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει συζητήσεις είναι το μοντέλο του ζωγράφου. Σύμφωνα με κατάλογο των έργων του Κλιμτ, του 1967, ο ζωγράφος απέδωσε την δεσποινίδα Lieser.

Οι συντάκτες των πιο πρόσφατων καταλόγων υποστηρίζουν ότι το μοντέλο είναι η Margarethe Constance Lieser (1899-1965), κόρη του μεγαλοβιομήχανου Adolf Lieser. Η έρευνα που έκανε ο οίκος δημοπρασιών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το μοντέλο να είναι ένα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας- είτε η Helene Lieser (1898-1962), είτε η νεότερη αδελφή της, Annie Lieser (1901-1972).

© Auktionshaus im Kinsky GmbH, Wien

Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1917 το μοντέλο του Κλιμτ επισκέφτηκε το εργαστήρι του ζωγράφου εννέα φορές και ποζάρισε για τη δημιουργία του πορτραίτου. Ο ζωγράφος έκανε τουλάχιστον 25 μελέτες και πιθανολογείται ότι άρχισε να ζωγραφίζει τον Μάιο του 1917. Επέλεξε να δημιουργήσει ένα πορτραίτο τριών τετάρτων, που δείχνει μια νεαρή γυναίκα με αδιευκρίνιστο κόκκινο φόντο.
Το πρόσωπο της Fräulein Lieser αποδίδεται με ακριβείς πινελιές και νατουραλιστική τεχνοτροπία, αλλά τα υπόλοιπα μέρη του πίνακα χαρακτηρίζονται από τις ελεύθερες πινελιές της τελευταίας περιόδου του Κλιμτ.

Όταν ο ζωγράφος πέθανε από εγκεφαλικό, τον Φεβρουάριο του 1918, άφησε ορισμένα μικρά τμήματα του πορτραίτου ατέλειωτα, αλλά ο πίνακας δόθηκε στην οικογένεια που τον είχε παραγγείλει.
Εξάλλου ήταν γνωστές οι σχέσεις της οικογένειας Lieser με την καλλιτεχνική πρωτοπορία της εποχής. Τα αδέλφια Adolf και Justus Lieser ήταν από τους πιο ισχυρούς βιομηχάνους στην αυστροουγγρική μοναρχία και η Henriette Amalie Lieser-Landau, γνωστή ως Λίλη, όταν παντρεύτηκε τον Justus Lieser, ήταν από τους πιο ένθερμους συλλέκτες έργων της πρωτοπορίας της εποχής.

Ο σπουδαίος Γκούσταβ Κλιμτ

Ο ζωγράφος Γκούσταβ Κλιμτ είναι από τις κεντρικές προσωπικότητες στο κίνημα της Αρτ-Νουβό και του αυστριακού μοντερνισμού και άφησε ανεξίτηλο ίχνος στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Γεννημένος στο Μπάουμγκάρτεν, κοντά στη Βιέννη, το 1862, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του κινήματος της Secession—μιας ομάδας καλλιτεχνών που αποζητούσαν την καλλιτεχνική τους ανεξαρτησία.
Έγινε γνωστός για το διακριτό προσωπικό ύφος του, που χαρακτηρίζεται από τα διακοσμητικά και συμβολιστικά στοιχεία. Τα έργα του θεωρείται ότι εξερευνούν τη ζωή, τον έρωτα και την ανθρώπινη εμπειρία.

Ο Κλιμτ ζωγράφισε πολλά πορτραίτα επιτυχημένων γυναικών της άρχουσας τάξης στις αρχές του 20ου αιώνα και σήμερα έχουν πολύ μεγάλες αξίες στο χρηματιστήριο της τέχνης.

Έργα του Κλιμτ που έχουν δημοπρατηθεί συχνά φτάνουν σε αστρονομικές τιμές, όπως ο πίνακας Lady with a Fan, που πουλήθηκε τον Ιούνιο για 85,3 εκατομμύρια λίρες. Πρόκειται για το πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία στην Ευρώπη.

Ένα έργο που σώθηκε από τους Ναζί

Η δημοπράτηση του έργου, στις 24 Απριλίου, θα γίνει με βάση τις Αρχές της Ουάσιγκτον, που είναι μία διεθνής συμφωνία που συνάφθηκε με στόχο να επιστραφούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες, έργα τέχνης που λεηλάτησαν οι Ναζί.

Η διαδικασία δημοπράτησης του πίνακα θα γίνει υπό την επίβλεψη των κληρονόμων της οικογένειας Lieser, που συνεργάζονται με τους σημερινούς ιδιοκτήτες του έργου.

Πριν από τη δημοπρασία ο πίνακας θα εκτεθεί σε διάφορους χώρους στη Βρετανία, την Ελβετία, τη Γερμανία και το Χονγκ Κονγκ για να κινητοποιηθούν όσο γίνεται περισσότεροι οι φιλότεχνοι που θα μπορούσαν να καταβάλουν την αξία του πίνακα.

Ο Ερνστ Πλόιλ, διευθυντής του οίκου δημοπρασιών Kinsky διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει εξονυχιστική έρευνα για να διαπιστωθεί μήπως το έργο είχε κλαπεί στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά δεν προέκυψε κανένα στοιχείο.

«Ο πίνακας περιγράφεται ως χαμένος σε όλους τους καταλόγους με τα έργα του Κλιμτ. Στους κύκλους μας «χαμένος» σημαίνει πιθανά κατεστραμμένος στη διάρκεια του πολέμου, αλλά σε κάθε περίπτωση ότι δεν υπάρχει πλέον. Δεν περίμενε κανένας ότι θα τον ξαναδούμε», είπε ο Ερνστ Πλόιλ.

Διαβάστε επίσης

Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθησαν οι δράστες της δολοφονίας στην καθολική εκκλησία (Video)

Τουρκία: Σύλληψη ενός ατόμου για την φονική επίθεση στην καθολική εκκλησία

Βέλγιο: Με καθυστέρηση ξεκίνησε ποδοσφαιρικός αγώνας λόγω κινητοποίησης των αγροτών (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:54