search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:23
MENU CLOSE

Έλον Μασκ: Επιτυχημένη η πρώτη εμφύτευση εγκεφαλικού τσιπ σε άνθρωπο

30.01.2024 10:20
elon_mask_new

Την πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση μικροτσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο, από την εταιρεία του Neuralink, ανακοίνωσε ο Έλον Μασκ.

Σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), ο πολυεκατομμυριούχος ανέφερε ότι η επέμβαση έγινε την Δευτέρα (29/1) και ότι ο ασθενής «αναρρώνει καλά».

Ο Μασκ δήλωσε, επίσης ότι το πρώτο μικροτσίπ της Neuralink ονομάζεται Telepathy (τηλεπάθεια) και θα επιτρέπει «τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας, και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, μόνο με τη σκέψη».

«Οι αρχικοί χρήστες θα είναι όσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους», συμπλήρωσε.

«Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ή έναν υπεύθυνο δημοπρασιών. Αυτός είναι ο στόχος», τόνισε.

Ο Μασκ δεν μοιράστηκε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία, αλλά είπε ότι τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν πολύ ενθαρρυντικά και υποστηρίζει ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε μια μέρα να επιτρέψει στους ανθρώπους να βιώσουν νέες πραγματικότητες στη ζωή τους.

Λεπτομέρειες για τα στοιχεία του ασθενή δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, αλλά η συγγραφέας Άσλι Βανς, η οποία έγραψε το 2015 τη βιογραφία «Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future», ανέφερε σε δημοσίευμα του Bloomberg ότι ο ιδανικός υποψήφιος για την πρώτη δοκιμή της Neuralink σε άνθρωπο ήταν «ένας ενήλικας κάτω των 40 ετών του οποίου και τα τέσσερα άκρα είναι παράλυτα».

Η Βανς εξήγησε ότι μόλις «μερικές ώρες» αρκούν για να εκτελέσει ένας χειρουργός μια κρανιοτομή και άλλα 25 λεπτά για να εισαχθεί το τσιπ από ένα ρομπότ στην περιοχή του εγκεφάλου.

Η Neuralink, η οποία στοχεύει στη δημιουργία διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), άρχισε να στρατολογεί ανθρώπους ασθενείς για την πρώτη της κλινική δοκιμή το περασμένο φθινόπωρο αφού πήρε το πράσινο φως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Εκείνη την εποχή η Neuralink ανέφερε ότι άτομα που έχουν τετραπληγία λόγω τραυματισμού του αυχενικού νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφικής σκλήρυνσης (ALS) μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη μελέτη.

Πώς γίνεται η εμφύτευση του τσιπ

Η μελέτη της εταιρείας χρησιμοποίησε ένα ρομπότ προκειμένου να τοποθετήσει χειρουργικά ένα εμφύτευμα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση για κίνηση, είχε δηλώσει προηγουμένως η Neuralink, προσθέτοντας ότι ο αρχικός της στόχος ήταν να επιτρέψει στους ανθρώπους να ελέγχουν ένα ποντίκι υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

Οι «εξαιρετικά λεπτές» ίνες των εμφυτευμάτων βοηθούν στη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων, εξηγεί η εταιρεία. 

Σε ξεχωριστή του ανάρτηση στο «X», ο Μασκ είπε ότι το πρώτο προϊόν από τη Neuralink θα είχε το όνομα «Telepathy».

Το PRIME Study της εταιρείας είναι μια δοκιμή για την ασύρματη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή για την αξιολόγηση της ασφάλειας του εμφυτεύματος και του χειρουργικού ρομπότ. Η Neuralink δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για περισσότερες λεπτομέρειες.

Επικρίσεις για την ασφάλεια

Σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει εκκλήσεις προς την εταιρεία για περισσότερο έλεγχο σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας της.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (DOT) σχετικά με τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών.

Η αξία της εταιρείας ήταν περίπου 5 δισ. δολάρια τον περασμένο Ιούνιο, αλλά τέσσερις νομοθέτες των ΗΠΑ ζήτησαν στα τέλη Νοεμβρίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει εάν ο Μασκ είχε παραπλανήσει τους επενδυτές σχετικά με την ασφάλεια της τεχνολογίας της εταιρείας, αφού κτηνιατρικά αρχεία έδειξαν ότι προβλήματα με τα εμφυτεύματα σε πιθήκους περιελάμβαναν παράλυση, επιληπτικές κρίσεις και οίδημα του εγκεφάλου.

Ο Μασκ έγραψε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 10 Σεπτεμβρίου ότι «κανένας πίθηκος δεν πέθανε ως συνέπεια εμφύτευσης από τη Neuralink». Πρόσθεσε ότι η εταιρεία επέλεξε πιθήκους «στα τελευταία στάδια της ζωής τους» για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους υγιείς.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Κύκλωμα πουλούσε… πτώματα σε σχολές ιατρικής

Μέση Ανατολή: Γιατί περιπλέκεται το παζλ – Το δίλημμα του Μπάιντεν για το Ιράν

Ο Μπεν-Γκβιρ παρότρυνε Εβραίους εποίκους να επιστρέψουν στη Γάζα – Καταδικάζουν ΗΠΑ και Γαλλία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:16