search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:24
MENU CLOSE

Τα εγκεφαλικά τσιπάκια του Έλον Μασκ πήραν το «πράσινο φως» για δοκιμές σε ανθρώπους (photos/videos)

26.05.2023 12:16
musk_2605_1200-700_new
credit: AP

Η «Neuralink», η εταιρία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Έλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι πήρε το «πράσινο φως» από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να αρχίσει την πρώτη κλινική μελέτη με ανθρώπους, κάτι που θεωρείται σημείο καμπής από την εταιρία, μετά από πολλούς αγώνες για την εξασφάλιση της έγκρισης.

Ο Μασκ εμφανιζόταν σίγουρος τα τελευταία χρόνια ότι η εταιρία του θα άρχιζε κάποια στιγμή τις κλινικές δοκιμές για τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα, που λέει πως θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως η παράλυση και η τύφλωση. 

Η εταιρία, που ιδρύθηκε το 2016, ζήτησε την έγκριση της FDA για να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές στις αρχές του 2022, αλλά η αίτηση είχε απορριφθεί, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters εργαζόμενοι στην εταιρία. Η FDA είχε εκφράσει αρκετές ανησυχίες για τις έρευνες της «Neuralink» και ζητούσε απαντήσεις για ορισμένα θέματα πριν δώσει έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα ζητήματα για τα οποία ζητούσε απαντήσεις η FDA ήταν η μπαταρία λιθίου της συσκευής, η πιθανότητα να ενσωματωθούν στον εγκέφαλο τα καλώδια της συσκευής που εμφυτεύεται και η ασφαλής εξαγωγή της συσκευής χωρίς να επηρεαστεί ο εγκεφαλικός ιστός.

Ωστόσο, η έγκριση της FDA εξασφαλίστηκε την ώρα που Αμερικανοί βουλευτές καλούν τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να διερευνήσουν κατά πόσο η σύνθεση της επιτροπής που επιβλέπει τις δοκιμές του «Neuralink» σε ζώα συνέβαλε σε λανθασμένα και βιαστικά πειράματα.

Το πρόγραμμα της «Neuralink» βρίσκεται στο επίκεντρο και άλλων ερευνών από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ.

Πέρυσι άρχισε έρευνα κατόπιν εντολής του ομοσπονδιακού εισαγγελέα για πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων. Σύμφωνα με το Reuters η εταιρία, από το 2018, στο πλαίσιο των πειραμάτων, έχει σκοτώσει περίπου 1.500 ζώα, μεταξύ των οποίων πρόβατα, χοίρους και μαϊμούδες.

Η «Neuralink» από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η έγκριση «είναι αποτέλεσμα της απίστευτης δουλειάς που έχει γίνει από το επιτελείο της σε στενή συνεργασία με την FDA και αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα που κάποια μέρα θα επιτρέψει στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους».

Ο Έλον Μασκ έχει δηλώσει ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα της «Neuralink» είναι τόσο ασφαλές που θα επέτρεπε να γίνει εγκεφαλική εμφύτευση και στα παιδιά του.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αδιανόητο! Αστυνομικός πυροβόλησε 11χρονο που ζήτησε… βοήθεια γιατί κινδύνευε η μαμά του

Ιαπωνία: Μακελειό με 4 νεκρούς – Σκότωσε γυναίκες και αστυνομικούς με μαχαίρι και καραμπίνα (photos/videos)

Προσφυγικό: «Γιατί η Ευρώπη δεν θρηνεί για τους θανάτους στην Μεσόγειο;»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:24