search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:32
MENU CLOSE

Γαλλία: Έτοιμοι να… στραγγαλίσουν το Παρίσι οι αγρότες – «Το δικό μας τέλος θα είναι η δική σας πείνα» – Οι ανησυχίες του Μακρόν (photos/videos)

30.01.2024 11:31
france_agrotes_3001_1920-1080_new
credit: AP

«Το δικό μας τέλος θα είναι η δική σας πείνα», είναι το σύνθημα που αναγράφεται με τεράστια γράμματα στον μουσαμά που σκεπάζει ένα φορτηγό που ανήκει σε Γάλλο αγρότη. Είναι ένα από τα εκατοντάδες γεωργικά μηχανήματα που έχουν συγκεντρωθεί σε κόμβους γύρω από το Παρίσι, καθώς οι παραγωγοί ξεδιπλώνουν το σχέδιο για «στραγγαλισμό» της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η Γαλλία είναι από τους σημαντικότερους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη και τις τελευταίες εβδομάδες μπήκε στη δίνη μιας σειράς κινητοποιήσεων των αγροτών, που υποστηρίζουν ότι τα ζητήματα που θέτουν έχουν υπαρξιακή αξία για τον κλάδο.

Τα έχουν βάλει με την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω των τιμών των καυσίμων και της λεγόμενης πράσινης ατζέντας που κυριαρχεί στην Ευρώπη και επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί με άλλους συναδέλφους τους στην ΕΕ.

credit: AP

Γι’ αυτό κατέβασαν τρακτέρ και φορτηγά γύρω από τις μεγάλες πόλεις και μπλοκάρουν ήδη τις κεντρικές οδικές αρτηρίες γύρω από το Παρίσι, έχοντας στήσει οκτώ σημεία ελέγχου.

«Δεν θα πεθάνουμε μέσα στη σιωπή», γράφει ένα πανό που έχει αναρτηθεί σε τρακτέρ.

Η κυβέρνηση απαντά με την ανάπτυξη 15.000 αστυνομικών, οι οποίοι πάντως έλαβαν εντολή από τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Αλλά η κυβέρνηση προειδοποιεί τους αγρότες να πλησιάσουν σε σημεία στρατηγικής σημασίας για την κυκλοφορία. «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν ζημιές σε κυβερνητικά κτήρια, ή σούπερ-μάρκετ, ούτε να ακινητοποιηθούν ξένα φορτηγά», προειδοποίησε ο Νταρμανάν, προσθέτοντας πως είναι στρατηγικός στόχος να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στα αεροδρόμια του Παρισιού.

Οι ανησυχίες του Μακρόν

Η κυβέρνηση προσπαθεί παράλληλα να αποτρέψει τη διάχυση των κινητοποιήσεων και σε άλλους κλάδους, με τον πρόεδρο Μακρόν να έχει στο μυαλό τους τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όπου το αποτέλεσμα θεωρείται crash test για τον ίδιο, που απειλείται από την Λεπέν.

credit: AP

Ο πρόεδρος Μακρόν θα συναντηθεί την Πέμπτη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να συζητήσουν την κρίση και να αναζητήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να κατευνάσουν την οργή των αγροτών.

Ο νέος πρωθυπουργός που όρισε ο Μακρόν, ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ, δηλώνει ότι κατανοεί τις ανησυχίες των αγροτών, ανακοίνωσε ήδη αλλαγές στην φορολογία του πετρελαίου που καταναλώνουν οι αγρότες και έδωσε διαβεβαιώσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών καταβολής των επιδοτήσεων που προβλέπει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

credit: AP

«Θα ακουστούμε μέχρι το Παρίσι»

Οι αγρότες δεν πείθονται, δείχνουν έτοιμοι για μια μακρά αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, οργανώνοντας την «πολιορκία του Παρισιού» και δηλώνουν αποφασισμένοι «να μείνουν όσο χρειαστεί».

Ο Γκρεγκουάρ Μπουιλάν, παραγωγός σιτηρών που βρίσκεται σε ένα από τα μπλόκα 10 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, λέει πως «μπάφιασε» με τα αόριστα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γκαμπριέλ Ατάλ.

Μαζί με άλλους παραγωγούς στο ίδιο μπλόκο έχουν παρατάξει τα τρακτέρ, έστησαν τέντες και τραπέζια όπου υπάρχουν πλαστικά ποτήρια για ένα ζεστό ρόφημα, πατατάκια και ξηροί καρποί, έστησαν μικροφωνική, χημικές τουαλέτες και ψησταριές, μια γεννήτρια – ό,τι μπορεί να χρειαστεί για να περάσουν μέρες στο πλάι του δρόμου.

credit: AP

«Θα ακουστούμε μέχρι το Παρίσι», διαβεβαιώνει ο Γκοντεφρουά Ποτέν, ο οποίος τα βάζει με τους πολιτικούς, αλλά και τους δημοσιογράφους που -όπως λέει- δεν καταλαβαίνουν τις αγωνίες των παραγωγών. «Ο υπουργός Γεωργίας περιστοιχίζεται από δημόσιους υπάλληλους, που ίσως είναι ικανοί, αλλά έχουν περιορισμένη γνώση για την αγροτική παραγωγή», λέει ο Ποτέν.

Ένας άλλος αγρότης, ο Νταμιάν Ραντέτ, λέει στο Politico, ότι μέχρι τώρα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας περιορίζονται στην περιφέρεια του Παρισιού, αλλά προειδοποιεί ότι «όλα είναι στο τραπέζι».

Οι αγρότες δείχνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, καθώς έχουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και οι εκδηλώσεις συμπαράστασης των οδηγών αυτοκινήτων που διέρχονται από τα μπλόκα.

credit: AP

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Στο γειτονικό Βέλγιο, οι αγρότες επίσης ετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυκνώσει οι διαδηλώσεις παραγωγών στην Γερμανία, την Πολωνία, την Ρουμανία και την Ολλανδία.

Το περασμένο 24ωρο εκατοντάδες αγρότες παρέταξαν τρακτέρ σε δρόμους που οδηγούν σε στρατηγικής σημασίας γερμανικά λιμάνια, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης Σολτς για περικοπές στις επιδοτήσεις. Και προειδοποιούν ότι είναι μόνο η αρχή.

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Επιτυχημένη η πρώτη εμφύτευση εγκεφαλικού τσιπ σε άνθρωπο

Ισπανία: Κύκλωμα πουλούσε… πτώματα σε σχολές ιατρικής

Μέση Ανατολή: Γιατί περιπλέκεται το παζλ – Το δίλημμα του Μπάιντεν για το Ιράν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:32