search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 18:43
MENU CLOSE

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για χτυπήματα σε Ιράκ και Συρία

01.02.2024 17:08
pentagon

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι εγκρίθηκαν τα στρατιωτικά σχέδια για μια σειρά επιδρομών εναντίον στόχων – ιρανικού προσωπικού και εγκαταστάσεων – εντός του Ιράκ και της Συρίας.

Τα πλήγματα αυτά θα γίνουν στο πλαίσιο αντιποίνων σε επιθέσεις με drones και ρουκέτες με στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης με drone την Κυριακή που σκότωσε τρια μέλη της υπηρεσίας στη βάση Tower 22 εντός της Ιορδανίας, κοντά στα συριακά σύνορα.

Ο καιρός θα παίξει σημαντικό ρόλο για το χρονοδιάγραμμα των χτυπημάτων, είπαν αξιωματούχοι στο CBS News, καθώς οι Η.Π.Α. έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πλήγματα σε κακές καιρικές συνθήκες, αλλά προτιμούν να έχουν καλύτερη ορατότητα επιλεγμένων στόχων ως προστασία έναντι κάποιου ακούσιου χτυπήματος αμάχων που μπορεί να βρίσκονται στην περιοχή την τελευταία στιγμή.

Σημειώνεται πως δεν υπήρξαν νέες επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους από τότε που η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Kataib Hezbollah ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναστέλλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Ορισμένες ομάδες στη Μέση Ανατολή που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εντείνει τις επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις αλλά και σε οντότητες που συνδέονται με το Ισραήλ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Ετοιμασία για τα χτυπήματα

Ένοπλες ιρακινές φατρίες έχουν λάβει προφυλάξεις στο έδαφος εν αναμονή πιθανού χτυπήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως αντίποινα σε επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Ορισμένες φιλοϊρανικές φατρίες εκκένωσαν τις θέσεις τους και αντικατέστησαν ακόμη και τα οχήματα που χρησιμοποιούν για να προσπαθήσουν να περάσουν απαρατήρητοι.

Ιρακινές πηγές επί του εδάφους κάνουν λόφο για έναν αέρα τεταμένης προσμονής που επικρατεί μεταξύ των φατριών, με τις εντολές να αφορούν «μέγιστη επαγρύπνηση».

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Νέα «οπισθοχώρηση» από την κυβέρνηση μπροστά στην κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων

«The Vanishing»: Πώς το μυστήριο των Νησιών Φλάναν έγινε ταινία (Videos)

Ο Ζελένσκι «διέβη τον Ρουβίκωνα»: Και τώρα τι, μετά την αναμενόμενη καθαίρεση του στρατηγού Ζαλούζνι;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 18:38