search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:00
MENU CLOSE

Ο Ζελένσκι «διέβη τον Ρουβίκωνα»: Και τώρα τι, μετά την αναμενόμενη καθαίρεση του στρατηγού Ζαλούζνι;

01.02.2024 12:25
AP22119476363683

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέβη τον Ρουβίκωνα και κάλεσε τη Δευτέρα στο γραφείο του τον δημοφιλή αρχηγό του στρατεύματος, στρατηγό Βαλερί Ζαλούζνι, για να του πει ότι καθαιρείται από τα καθήκοντά του, όπως αναφέρουν δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το CNN. Ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε ένα σήριαλ που διαρκεί εδώ και εβδομάδες και πυροδότησε σωρεία φημών για τις σχέσεις του προέδρου με τον στρατηγό.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, άρα ο Ζαλούζνι παραμένει επικεφαλής του ουκρανικού στρατεύματος, αλλά το CNN γράφει πως το προεδρικό διάταγμα θα έχει υπογραφεί τα προσεχή 24ωρα, επισφραγίζοντας την σημαντικότερη αλλαγή στο στράτευμα αφότου εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή.

Στο Κίεβο φημολογείται ότι η καθαίρεση του στρατηγού είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης, παρόλο που τη Δευτέρα (δηλαδή την μέρα της συνάντησης Ζελένσκι-Ζαλούζνι) ο εκπρόσωπος του προέδρου, Σέρχι Νικιφόροφ έλεγε στο CNN ότι οι φήμες ήταν αναληθείς.

Τι έγινε στο γραφείο του προέδρου

Όμως σύμφωνα με τις πηγές του αμερικανικού δικτύου στην κεκλεισμένων των θυρών και με την συμμετοχή ελάχιστων αξιωματούχων σύσκεψη στο προεδρικό γραφείο, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι «έχει λάβει την απόφαση να καθαιρέσει τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων». Αντίστοιχες πληροφορίες δημοσιεύθηκαν από την  Washington Post και τους Financial Times.

Στη συζήτηση που έγινε στο προεδρικό γραφείο, ο Ζελένσκι ήταν «ήρεμος» και αφού ανακοίνωσε την απόφασή του πρόσφερε στον Ζαλούζνι μια τιμητική θέση συμβούλου, την οποία ο στρατηγός αρνήθηκε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε ότι είχε λάβει τις αποφάσεις του και επέρριψε ευθύνες στον στρατηγό γιατί απέρριψε την πρότασή του.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Ως πιθανός διάδοχος του στρατηγού Ζαλούζνι , σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό τον οποίον επικαλείται το CNN, φέρεται ο νυν επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας, Κίριλο Μπουντάνοφ, ένας 38χρονος στρατηγός με πολύ στενές σχέσεις με τον Ζελένσκι, ο οποίος θεωρείται ότι εκπροσωπεί τη νέα γενιά των στρατιωτικών στην Ουκρανία.  Ένας άλλος πιθανός διάδοχος του στρατηγού είναι ο Ολεξάντρ Σίρσκι, νυν διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις πηγές του CNN.

Ερωτηθείς από το CNN, την Τρίτη, ο Κίριλιι Μπουντάνοφ απάντησε ότι  δεν θα έδινε συνέντευξη αν είχε ληφθεί απόφαση να αναλάβει τα ηνία του στρατεύματος. «Είμαστε σε πόλεμο και όλες οι πλευρές χρησιμοποιούν κάθε μέσο, περιλαμβανομένης της πληροφόρησης», είπε χαρακτηριστικά.

Από το γραφείο του Ολεξάντρ Σίρσκι δεν δόθηκε καμία απάντηση στο αίτημα του CNN για συνέντευξη.

Ο δημοφιλής στρατηγός

Παρά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο στρατηγός Ζαλούζνι παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες στην Ουκρανία και μάλιστα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου έδειξε ότι το 88% των Ουκρανών έχουν θετική γνώμη για τον στρατηγό. Το ποσοστό θετικών απόψεων για τον πρόεδρο Ζελένσκι είναι στο 62%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε αφού ήρθαν στο φως οι διαφορές ανάμεσα στον πρόεδρο και τον στρατηγό για την πορεία του πολέμου.

«Όπως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, φτάσαμε σε ένα επίπεδο τεχνολογίας που μας φέρνει σε στασιμότητα», έγραψε ο Ζαλούζνι στον Economist, τον Νοέμβριο, όταν πλέον ήταν σαφές ότι τα ρωσικά ναρκοπέδια και η υπεροχή των Ρώσων σε πυροβολικό δεν επιτρέπουν περαιτέρω προώθηση των ουκρανικών θέσεων στην πρώτη γραμμή. «Πιθανώς δεν θα έχουμε μια ωραία διείσδυση», αλλά μάλλον μια ισορροπία καταστροφικών απωλειών και ζημιών, εκτίμησε ο Ουκρανός στρατηγός.

Οι απόψεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του προεδρικού γραφείου στο Κίεβο. «Αν ήμουν εγώ στον στρατό το τελευταίο που θα έκανα ήταν σχόλια στον Τύπο για το τι συμβαίνει στο μέτωπο και το τι θα μπορέσει να συμβεί… γιατί έτσι διευκολύνουμε τη δουλειά του εισβολέα», σχολίασε ο Ίχορ Ζόβκβα, αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

Η διαφωνία Ζελένσκι-Ζαλούζνι είχε γίνει πλέον θέμα στα ουκρανικά ΜΜΕ και δεν υπήρχε επιστροφή.

Ο Ζελένσκι δεν επέκρινε ανοιχτά τον Ζαλούζνι, αλλά σε συνέντευξη τον Δεκέμβριο, είπε: «Περιμένω συγκεκριμένα πράγματα στο μέτωπο. Η στρατηγική είναι σαφής».

Μπορεί η πολιτική ηγεσία να διαφωνεί ανοιχτά με τον στρατηγό, αλλά οι στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο εκφράζουν την υποστήριξή τους στον αρχηγό του στρατού. Ένας στρατιώτης στο μέτωπο της Αβνίιβκα, χαρακτήρισε λάθος την πιθανολογούμενη καθαίρεση του στρατηγού, λέγοντας: «Είναι ένας άξιος στρατηγός. Η κυβέρνησή μας θέλει να τον καθαιρέσει γιατί δεν ακολουθεί τις επιλογές της. Φαίνεται όμως ότι τα παιδιά του Ζελένσκι μας έχουν ξεπουλήσει εδώ και καιρό».

Ανταρσία στο Κίεβο;

Κι αφού ο Ζελένσκι πήρε την ριψοκίνδυνη απόφαση να τα βάλει με τον στρατηγό τι μπορεί να συμβεί από δω και πέρα; Ορισμένοι αναλυτές λένε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ένα είδος ανταρσίας σε βάρος της πολιτικής ηγεσίας.

Χαρακτηριστική είναι η στάση του δημοφιλούς δημάρχου του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος κατηγόρησε ανοιχτά τον Ζελένσκι ότι οδηγεί την χώρα στον αυταρχισμό. Ο Κλίτσκο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ελέγχει τα εθνικά ΜΜΕ και τοποθετεί σε θέσεις-κλειδιά δικούς της ανθρώπους.

Επιπλέον ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορείται ότι με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της επιστράτευσης εφέδρων έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να διαφύγουν στο εξωτερικό και αυτή τη στιγμή το ουκρανικό στράτευμα αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Κι όπως έγραψε ο Κονσταντίν Σόρκιν στο Carnegie, καθώς ο πόλεμος συμπληρώνει δύο χρόνια «δεν υπάρχει πλέον ίχνος ενότητας στην ουκρανική ελίτ». Αντιθέτως, «όσο παρατείνεται ο πόλεμος, τόσο περισσότερο ακούγονται αλληλοκατηγορίες και είναι ολοένα και πιο ορατή η απειλή εσωτερικής αποσταθεροποίησης». Και η πιο επικίνδυνη γραμμή αντιπαράθεσης «είναι αυτή μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, που προσωποποιείται από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Βαλερί Ζαλούζνι».

Διαβάστε επίσης:

Στο σφυρί ο μοναδικός πίνακας ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν οι Beatles – Η ιδιαίτερη ιστορία του έργου (Videos)

ΟΗΕ: «Μη κατοικήσιμη πλέον η Γάζα»

ΗΠΑ: Η έξοδος από το Ιράκ και το δέλεαρ στην Τουρκία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 11:57