search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:20
MENU CLOSE

Στο σφυρί ο μοναδικός πίνακας ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν οι Beatles – Η ιδιαίτερη ιστορία του έργου (Videos)

01.02.2024 10:25
beatles-new

Είναι ο μοναδικός πίνακας ζωγραφικής που φέρει την υπογραφή των Σκαθαριών, δημιουργήθηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιαπωνία, μια μέρα που οι σπουδαίοι μουσικοί αναζητούσαν ηρεμία και αυτό το έργο βγαίνει αύριο στο σφυρί, στη Νέα Υόρκη.

Η ιστορία του πίνακα αρχίζει το μακρινό 1966. Στις 29 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς οι Beatles αποβιβάστηκαν από ένα αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, ντυμένοι με ιαπωνικές φορεσιές και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

«Δεν έχω ξαναδεί τόσους πολλούς να μας φυλάνε», μονολόγησε ο ντράμερ Ρίνγκο Σταρ. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν πραγματικά πρωτοφανή, καθώς Ιάπωνες εθνικιστές είχαν απειλήσει τους Beatles, τους οποίους έβλεπαν ως εκπροσώπους της επιθετικής δυτικής κουλτούρας. Οι Beatles θα έμεναν πέντε μέρες στην Ιαπωνία και κατέλυσαν στην προεδρική σουίτα στο Hilton του Τόκιο.

Όταν έφτασαν στο δωμάτιο βρήκαν διάφορα δώρα να τους περιμένουν και μεταξύ αυτών εξαιρετικής ποιότητας πινέλα ζωγραφικής, παστέλ και λάδια και χαρτί. Για να περάσουν την ώρα τους και να χαλαρώσουν, τα μέλη της μπάντας άπλωσαν στο πάτωμα ένα κομμάτι ιαπωνικού χαρτιού, έβαλαν μια κεραμική λάμπα στο κέντρο για να έχουν φως και άρχισαν να ζωγραφίζουν εικόνες μιας γυναίκας- ο καθένας σε ένα τμήμα του ίδιου χαρτιού ξεχωριστά. Αυτός ήταν ο ένας και μοναδικός πίνακας που έχει την υπογραφή των Beatles.

Έξι δεκαετίες μετά ο πίνακας, που φέρει τις υπογραφές των τεσσάρων Σκαθαριών, θα πουληθεί σε δημοπρασία του οίκου Christies, στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για πίνακα διαστάσεων 54,6Χ78,8 εκατοστών και η τιμή του εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 400.000 και 600.000 δολαρίων.

«Η μανία με τους Beatles συνεχίζεται και το βλέπουμε από δεκαετία σε δεκαετία», δήλωσε στο BBC η Κέισι Ρότζερς, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων και αντιπρόεδρος του οίκου δημοπρασιών. Το έργο «δημιουργήθηκε και από τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος. Είναι ένα αναμνηστικό του γκρουπ και ένα έργο τέχνης, πραγματικά μοναδικό», πρόσθεσε.

Ο καθένας από τους τέσσερις είχε ένα κομμάτι από το χαρτί και έφτιαχνε τη δική του φιγούρα, την οποία στη συνέχεια υπέγραψε. Στο κάτω δεξί τετράγωνο ζωγράφισε ο Τζορτζ Χάρισον. Από πάνω είναι το κομμάτι του ΜακΚάρτνεϊ, που φαίνεται να είναι το πιο ολοκληρωμένο- εξάλλου ο ΜακΚάρτνεϊ ήταν ο τελειομανής του γκρουπ. Και οι τέσσερις ήταν ήρεμοι και συγκεντρωμένοι όταν ζωγράφιζαν, όπως θυμάται ένας από τους ανθρώπους που τους συνόδευαν στην περιοδεία αυτή.

Έξω από τη σουίτα του 10ου ορόφου του Hilton, όπου οι Beatles ζωγράφιζαν, επικρατούσε η υστερία των φίλων του συγκροτήματος και η ψυχρή εχθρότητα των Ιαπώνων εθνικιστών. Ο μάνατζερ του συγκροτήματος, Μπράιαν Επστάιν, είχε φροντίσει να υπάρχουν 3.000 αστυνομικοί γύρω από τον συναυλιακό χώρο όπου εμφανίστηκαν οι Beatles. Ο φωτογράφος Σιμπέι Αζάι, που είχε το προνόμιο να φωτογραφήσει την επίσκεψη των Σκαθαριών, λέει ότι «η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη όλη την ώρα. Αισθανόμουν σαν να ήμουν πολεμικός ανταποκριτής».

Όταν ολοκλήρωσαν τις sold-out εμφανίσεις στο Τόκιο οι Beatles μετέβησαν στις Φιλιππίνες και πριν φύγουν δώρισαν τον πίνακα στο Fan Club που είχαν στην Ιαπωνία. Από εκεί ο πίνακας πέρασε στα χέρια συλλεκτών.

Αν έπρεπε να βάλουμε κάποιο μουσικό χαλί βλέποντας τον πίνακα, θα διαλέγαμε το I’m Only Sleeping, από το έβδομο άλμπουμ του συγκροτήματος, το Revolver. Σε αυτό το δωμάτιο ξενοδοχείου οι Beatles αποφάσισαν τον τίτλο του έβδομου δίσκου τους, που εκείνη την εποχή ετοίμαζαν και τον κυκλοφόρησαν ένα μήνα μετά την επίσκεψη στο Τόκιο, για να πουλήσει 27 εκατομμύρια αντίτυπα.

Τα Σκαθάρια είχαν ιδιαίτερη σχέση με την τέχνη. Ο Λένον είχε αποφοιτήσει από Κολλέγιο Καλών Τεχνών, ο ΜακΚάρτνεϊ ήταν φωτογράφος και ο Ρίνγκο Σταρ ζωγράφιζε.  

Διαβάστε επίσης:

Ιδέες για… βαλκανικό City Break: Τιμισοάρα και Πλόντβιβ (Video)

Κύβος του Ρούμπικ: Ο «Μαγικός Κύβος» έγινε… 50 ετών – Ποιος είναι ο δημιουργός του γρίφου που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο (photos/videos)

ΗΠΑ: Σκότωσε τον πατέρα του και ανέβασε βίντεο κρατώντας το… κομμένο κεφάλι του! «Τώρα βρίσκεται στην κόλαση!» (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:20