search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:59
MENU CLOSE

Ιδέες για… βαλκανικό City Break: Τιμισοάρα και Πλόβντιβ (Video)

31.01.2024 12:47
tourism new

Για τους ταξιδιώτες στην Ευρώπη υπάρχουν οι βασικοί προορισμοί, αλλά ορισμένοι αναζητούν κι εναλλακτικές.

Ιδού λοιπόν, μερικές ιδέες για τις «δεύτερες σκέψεις» αν σχεδιάζετε κάποιο city break.

Κι ας αρχίσουμε τις «δεύτερες σκέψεις» από τη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια:

Ρουμανία: Αφήστε το Βουκουρέστι και δείτε την Τιμισοάρα

Η Ρουμανία είναι ένας από τους πιο προσιτούς προορισμούς στην Ευρώπη και οι περισσότεροι διαλέγουν Βουκουρέστι.

Ωστόσο αν θέλετε να αποφύγετε τον πολύ κόσμο στην πρωτεύουσα, σκεφτείτε πως υπάρχει η Τιμισοάρα, ένας από τους πιο φτηνούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Το καλοκαίρι τα θερμόμετρα είναι γύρω στους 30 βαθμούς, άρα δεν θα ψηθείτε από την ζέστη κι αν ωστόσο θελήσετε ένα δροσιστικό ποτό, η μπύρα δεν κοστίζει πάνω από 2 ευρώ.

Η Τιμισοάρα είναι το πολιτιστικό κέντρο της δυτικής Ρουμανίας, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μπέγκα και έχει περίπου 250.000 κατοίκους.

Το χαρακτηριστικό της είναι η πολυπολιτισμικότητα: στην ευρύτερη περιοχή ζουν 21 εθνικές ομάδες, σε ένα κοινωνικό και θρησκευτικό παζλ που δίνει ζωντάνια στην πόλη.

Αποκαλείται και «μικρή Βιέννη», ή «Πόλη των Ρόδων», χαρακτηρίζεται από τα 36 πάρκα που έχει και τα εξαιρετικά σπα που βρίσκονται στην περιφέρεια και ήταν σημεία αναφοράς ήδη από τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Η Τιμισοάρα είναι μια πόλη που την περπατάς, με το κέντρο της πεζοδρομημένο και κρυμμένα αρχιτεκτονικά διαμάντια σε κάθε δρόμο.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα είναι ο σερβικός ναός και ο καθεδρικός ναός της πόλης, η πλατεία της Νίκης και το Μουσείο Τεχνών.

Βουλγαρία: Στη Φιλιππούπολη, αντί για Σόφια

Η Φιλιππούπολη, Πλόβντιβ στα βουλγαρικά, ήταν η ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2019 και χαίρεται να ζει με τις ελληνιστικές, ρωμαϊκές, περσικές και οθωμανικές επιρροές.

Ξεκινούμε τη μέρα με πρωινό στο Καπάνι ή στην παλιά πόλη, ανεβαίνουμε τον λόφο για να θαυμάσουμε το ρωμαϊκό θέατρο – το πιο εμβληματικό αξιοθέατο της πόλης και σχεδιάζουμε βραδινή έξοδο στην Όπερα!

Η καρδιά της πόλης χτυπά στο Καπάνι, μια πεζοδρομημένη γειτονιά με καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και γκαλερί, που μέχρι την δεκαετία του 1990 ήταν ένας χώρος με μισογκρεμισμένα κτήρια και πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Η μεταμόρφωσή της άρχισε το 2014 και δέκα χρόνια μετά είναι αγνώριστη!

Η πολιτισμική εμπειρία που προσφέρει το Πλόβντιβ είναι μοναδική: ένας συνδυασμός σύγχρονης τέχνης και μνημείων που στέκονται επί αιώνες και αντανακλούν αυτό που πάντα ήταν η πόλη- ένα σταυροδρόμι πολιτισμών.

Επιβάλλεται ο περίπατος στην παλιά πόλη, που σκαρφαλώνει σε ένα λόφο, με δρομάκια όπου ξεπροβάλλουν τα χαρακτηριστικά σπίτια της οθωμανικής περιόδου. Από την περιοχή αυτή θα βρείτε τις καλύτερες γωνίες για να φωτογραφίσετε το Πλόβντιβ.

Μετά την βραδινή έξοδο στην Όπερα, βρείτε ένα μπαρ για να δοκιμάσετε το απίστευτο κόκκινο κρασί και κυρίως αναζητήστε την ποικιλία Μαυρούδι, που έχει ένα χαρακτηριστικό βαθυκόκκινο χρώμα και πλούσια γεύση και παράγεται στην περιοχή από τα αρχαία χρόνια.

Στα συν του Πλόβντιβ η γαστρονομία, καθώς υπάρχει μια νέα γενιά εστιατόρων που χρησιμοποιούν την ντόπια κουζίνα για να ψάξουν νέες γεύσεις και πραγματικά καταφέρνουν θαυμάσια αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

Απίστευτο βίντεο: Γεράκι επιτίθεται σε γατάκι αλλά… «τρώει πόρτα» από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου

Κύβος του Ρούμπικ: Ο «Μαγικός Κύβος» έγινε… 50 ετών – Ποιος είναι ο δημιουργός του γρίφου που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο (photos/videos)

ΗΠΑ: Σκότωσε τον πατέρα του και ανέβασε βίντεο κρατώντας το… κομμένο κεφάλι του! «Τώρα βρίσκεται στην κόλαση!» (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:58