search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 03:15
MENU CLOSE

Επισπεύδεται ο κατώτατος μισθός

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2319
01/02/2024
03.02.2024 06:10
money-1005464_1280

Στις 22 Μαρτίου θα ανακοινωθεί ο νέος κατώτατος μισθός που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% με 6%. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε το νέο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για το έτος 2024, καθώς και την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προκειμένου να ισχύσουν οι σχετικές προθεσμίες.

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ, ενώ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προηγήθηκαν και άλλες αυξήσεις. Συγκεκριμένα, από 650 ευρώ το 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, σε 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και, από τον Απρίλιο του 2023, έφτασε τα 780 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 820 έως 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ που είναι και η επιδίωξη της κυβέρνησης σε ορίζοντα της τετραετίας. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς θα χρειαστούν τέσσερις ετήσιες αυξήσεις του κατώτατου μισθού – έως το 2027 – της τάξεως των 40 – 45 ευρώ περίπου, αρχής γενομένης από το 2024, ώστε να επιτευχθεί ο προεκλογικός στόχος.

Η δέσμευση προβλέπει τη διαμόρφωση του κατώτατου από τα 780 ευρώ στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ από τα 1.176,5 ευρώ που είναι σήμερα.

Η διαδικασία

Συγκεκριμένα η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης θα γίνει έως την 5η Φεβρουαρίου. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη 19η Φεβρουαρίου. Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα γίνει έως την 26η Φεβρουαρίου.

Θα ακολουθήσει έως την 1η Μαρτίου η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.

Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τη 15η Μαρτίου και στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας στις 22 Μαρτίου θα εισηγηθεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον νέο κατώτατο μισθό των υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών.

Οι λόγοι της φετινής επίσπευσης της διαδικασίας είναι:

● Όσο το δυνατόν νωρίτερα το καθαρό ποσό του κατώτατου μισθού να ξεπεράσει τα 700 ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι οικογένειες στο κύμα ακρίβειας.

● Να αυξηθούν οι μισθοί πριν ξεκινήσει επισήμως η τουριστική περίοδος, καθώς πρέπει να έχουν ένα δίχτυ ασφαλείας οι εποχικοί υπάλληλοι που δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις.

Πώς λειτουργούν οι τριετίες

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι ωφελημένοι επίσης από το «ξεπάγωμα» των τριετιών, χωρίς αναδρομική ισχύ για την περίοδο από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η επαναφορά του επιδόματος προϋπηρεσίας ή «τριετίες» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, φέρνει αυξήσεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που πληρούν τις προϋποθέσεις και που – κυρίως – αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν μιλάμε για εισαγωγικό κατώτατο μισθό, εννοούμε αυτόν που είναι για 0 τριετίες. Αυτός σήμερα είναι στα 780 ευρώ μεικτά και θα πάει, αν έχουμε αύξηση 5,2%, στα 821 μεικτά, δηλαδή καθαρά θα πάει από τα 670 ευρώ στα 700 ευρώ. Πάνω σε αυτόν μπαίνουν και οι τριετίες.

Το «ξεπάγωμα» θα ωφελήσει φέτος 100.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο οι νέοι που εργάζονται τον τελευταίο χρόνο δεν θα δουν κάποια αύξηση. Πρόκειται για αυξήσεις που θα δουν στους μισθούς τους όσοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό και θα συμπληρώσουν μέσα στον νέο χρόνο μία από τις τρεις τριετίες «υπηρεσιακής ωρίμανσης».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά 19 επιδόματα και βοηθήματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και αναμένεται να σημειώσουν εκ νέου αύξηση και φέτος.

Ο ρόλος των κλαδικών συμβάσεων

Για την αύξηση του μέσου μισθού σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι κλαδικές συμβάσεις που βρίσκονται εν ενεργεία. Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, το 2022 ήταν σε ισχύ συνολικά 38 ΣΣΕ (από 79 το 2010), 24 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ που υπογράφτηκαν το 2022 και 14 συλλογικές συμβάσεις παρελθόντων ετών. Μάλιστα μόνο 9 από τις 24 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ που υπογράφτηκαν το 2022 προβλέπουν αύξηση των αποδοχών.

Επιπλέον πρέπει να σημειώσουμε ότι πολυπληθείς κλάδοι εργαζομένων, όπως το εμπόριο, έχουν περίπου 10 χρόνια να συνάψουν συμβάσεις με τους εργοδότες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται μισθολογικά στον «αέρα» με μοναδικό δίχτυ ασφαλείας τον κατώτατο μισθό. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο έως το 2027 ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ από περίπου 1.220 ευρώ μεικτά σήμερα.

Η θέση της ΓΣΕΕ

Αυτός ο στόχος απαιτεί αρκετές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, καθώς, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, οι ρυθμοί αύξησης των μέσων αμοιβών, τουλάχιστον για το 2024, θα είναι χαμηλότεροι από αυτούς του 2023. Για το θέμα αυτό η ΓΣΕΕ τονίζει ότι:

1. Η άρση της επιβληθείσας με το άρθρο 4 της μνημονιακής ΠΥΣ 6/2012 αναστολής χορήγησης των πολυετιών, η οποία επαναλήφθηκε για τις τριετίες του κατώτατου μισθού / ημερομισθίου με τον Ν. 4093/2012, πρέπει να είναι πραγματική, με αναδρομικότητα από τότε που επιβλήθηκε και χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που χάνονται μέσα στις στρεβλώσεις αλληλοαναιρούμενων μνημονιακών ρυθμίσεων και εντείνουν τις ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων, τους οποίους εν τέλει θα οδηγήσει μαζικά στα δικαστήρια.

2. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση και απρόσκοπτα τις διαδικασίες κήρυξης ως γενικά υποχρεωτικών των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, για τις οποίες έχει ήδη ζητηθεί ή θα ζητηθεί να εκκινήσει η διαδικασία επέκτασης της κανονιστικής τους ισχύος.

3. Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επαναφορά και αποκατάσταση του καθορισμού του κατώτατου μισθού / ημερομισθίου μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, μέσω ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και με καθολική ισχύ για όλους τους-ις εργαζόμενους-ες στην επικράτεια, διαδικασία που ζητά να διασφαλιστεί από τον νόμο ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2022/2041 για τους κατώτατους μισθούς. Εφόσον η κορυφαία αυτή συλλογική διαδικασία επανέλθει, θα αποτελέσει κρίσιμο μέτρο επίτευξης της απαιτούμενης ευρείας κάλυψης του 80% των εργαζομένων στη χώρα από ΣΣΕ.

Διαβάστε επίσης

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Έρχεται στο τέλος Φεβρουαρίου – Τι θα γίνει με τα επιδόματα

Τράπεζες: Σχεδιάζουν μηνιαίο τέλος 0,50 ευρώ – Οι λογαριασμοί που θα εξαιρούνται (Video)

Ηλεκτρικό ρεύμα: Από 11 λεπτά η κιλοβατώρα στα «πράσινα» τιμολόγια τον Φεβρουάριο – Οι χρεώσεις όλων των παρόχων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42