search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 12:48
MENU CLOSE

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση μετά την απόρριψη των μέτρων – Αγωνία για μπλόκα στις εθνικές

05.02.2024 06:00
agrotes-es__7_

Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι έχει περιέλθει η κυβέρνηση στο θέμα των αγροτών καθώς από την μία ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι  δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα και άρα δεν υπάρχει κάτι άλλο για να κάνει προκειμένου να εξευμενίσει το κίνημα των τρακτέρ και από την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται θορυβημένο από την επιμονή των εκπροσώπων των αγροτικών συνεταιρισμών να κλιμακώσουν τις κινητοποίησης.

Αύριο άλλωστε οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών έχουν δώσει ραντεβού στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα σκληρύνουν τη στάση τους και αν «θα αλλάξει η μορφή του αγώνα». Εάν δηλαδή θα προχωρήσουν και στο κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών ενώ πάντα υπάρχει επάνω στο τραπέζι και η «κάθοδος» των τρακτέρ στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης έλεγαν ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν το 2025 δεν μπορεί να αλλάξει κάτι δραστικά», ενώ εξέφραζαν την άποψη ότι η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το κλίμα μπορεί να εκτονωθεί σχετικά γρήγορα στην Μακεδονία όχι όμως στην Θεσσαλία.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να στείλει το Σάββατο στα μπλόκα της Λάρισας τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Βαγγέλη Μειμαράκη, ο οποίος εκτός του ότι εκπροσωπεί την λαϊκή δεξιά έχει πολύ καλές επαφές και γνωριμίες με τους εκπροσώπους των αγροτών που ψηφίζουν το κυβερνών κόμμα.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια από τις θέσεις ευθύνης που κατέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματά τους, εισέπραξε ωστόσο και το κακό κλίμα που υπάρχει για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη από τους αγρότες οι οποίοι τον κατηγορούν για αδιαφορία.

Η αγωνία των κυβερνητικών στελεχών για την διαχείριση του αγροτικού ζητήματος έχει να κάνει προφανώς και με το θέμα της ακρίβειας όσο και με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Όπως σημείωναν  χαρακτηριστικά παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, σε ένα κλίμα ιδιαίτερα βεβαρημένο- ειδικά στην επαρχία -, το ότι οι αγρότες αισθάνονται ότι δεν εισακούγονται από την κυβέρνηση περιπλέκει ακόμα περισσότερα τα πράγματα  και πολώνει τις καταστάσεις.

«Χθες στην εκκλησία κάποιοι ιερείς διάβασαν την επιστολή με τις αντιρρήσεις της εκκλησίας για την ισότητα στον γάμο ενώ την ίδια στιγμή οι αγρότες ήταν στα μπλόκα», λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνοντας ότι η χρονική συγκυρία είναι η χειρότερη και για τα δύο θέματα.

Ο πρωθυπουργός πάντως χθες ακολουθώντας την λογική «μαστίγιο και καρότο», στην Κυριακάτικη ανάρτηση του στο Facebook γράφοντας για το  θέμα των αγροτών αρκέστηκε αυτή την φορά στο να υπενθυμίσει το έχει δώσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτού του κλάδου. «Για εμάς δεν υπάρχει ‘‘αγροτικό μέτωπο’’. Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα. Γι’ αυτό και από το 2019 μειώσαμε τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές, δώσαμε κίνητρα για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα και ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 και 2023. Ακόμη, μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα αγροτικά μηχανήματα και απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι συνολικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το 2019 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 1 δισ. Ευρώ», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αναγνωρίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες είναι το ενεργειακό κόστος, καταφέραμε να προσφέρουμε ένα γενναιόδωρο πακέτο 8 μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει: την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, έκπτωση κατά 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους κρίσιμους καλλιεργητικούς μήνες του έτους, δεκαετή ρύθμιση χρεών όλων των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων της χώρας και κρατική κάλυψη του 75% των χρεών ειδικά στην Θεσσαλία, την επιδότηση μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών αλλά και ειδικά κίνητρα με μειωμένα ενεργειακά κόστη για τα σχήματα της Συμβολαιακής γεωργίας που συνάπτουν μακροχρόνια συμβόλαια με τη ΔΕΗ, και μείωση του ενεργειακού κόστους για την αγροτική άρδευση με το πρόγραμμα Απόλλων -το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με παραγωγή καθαρής ενέργειας».

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης από Κοζάνη: «Από εδώ ξεκινά μια μεγάλη πορεία εξωστρέφειας – Δεν χρειάζομαι τον κ. Γκρίνμπεργκ, οι ελίτ και οι μηχανορραφίες δεν θα κερδίσουν»

Στέφανος Κασσελάκης: Δείτε LIVE την ομιλία στην Κοζάνη

Παύλος Μαρινάκης για τον βανδαλισμό εκκλησίας στη Λάρισα: «Βαθιά προσβλητικό, τον λόγο έχουν οι αρμόδιες αρχές»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 12:46