search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:33
MENU CLOSE

Λευτέρης Αυγενάκης: Στην… πρέσα από Μαξίμου και αγρότες για τις αστοχίες που φούντωσαν τις κινητοποιήσεις   

02.02.2024 08:00
avgenakis 654- new

Όχι μόνο στο στόχαστρο των αγροτών, αλλά και του Μαξίμου και γαλάζιων στελεχών, βρίσκεται ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η καρέκλα του υπουργού τρίζει ήδη και μάλιστα εάν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή, τότε μοιραία θα υπάρξουν εξελίξεις.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης κατάφερε να βρεθεί στο στόχαστρο όλων, καθώς εμφανίστηκε να αντιμετωπίζει αρχικά τις αγροτικές κινητοποιήσεις μάλλον ως μία κατάσταση που είναι… συνηθισμένη, παρά ως έκρηξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος εμφανίζεται να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Με λίγα λόγια υποβάθμισε το όλο γεγονός φτάνοντας στο σημείο μάλιστα να διαβεβαιώνει τους αγρότες της Κρήτης ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις επιδοτήσεις τη στιγμή που ήταν ευρωπαϊκή οδηγία.

Είναι ενδεικτικό ότι δεν του έκαναν… εντύπωση ούτε οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου σε όλη την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα που έφταναν από πολλές πρωτεύουσες ήταν ότι υπάρχει μεγάλη οργή για την αγροτική πολιτική της Ε.Ε. 

Εκτός όλων αυτών ο υπουργός έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τις κινητοποιήσεις υποκινούμενες, εξοργίζοντας έτσι το σύνολο του αγροτικού κόσμου. «Οι υποκινητές των κινητοποιήσεων στην πλειονότητά τους έχουν κομματική απόχρωση και τους γνωρίζουμε», είχε δηλώσει (στον ΣΚΑΙ) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, φωτογραφίζοντας έτσι το ΚΚΕ.

Η δήλωση αυτή πυροδότησε το κλίμα την στιγμή που η κυβέρνηση έψαχνε τρόπους για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτών.

 Άλλωστε, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, ο κόσμος αυτός έδωσε την μεγάλη νίκη στη ΝΔ αφού ένα μεγάλο κομμάτι του αγροτικού κόσμου βρίσκεται κοντά στο κυβερνών κόμμα. Οι ίδιοι άνθρωποι λένε μάλιστα ότι τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι πολλά και μεγάλα και γι’ αυτό ο υπουργός θα έπρεπε να έχει κάνει άλλου είδους κινήσεις. 

 «Το ενεργειακό κόστος, το κόστος εφοδίων και ζωοτροφών, το υψηλό κόστος άρδευσης σε συνδυασμό με τις προβληματικές πληρωμές των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την απουσία ξεκάθαρων τοποθετήσεων για το τελικό ύψος των αποζημιώσεων των αγροτών, τα λάθη και τις καθυστερήσεις σε χρονοδιαγράμματα που ανακοινώνονται και δεν τηρούνται, τα αναπάντητα ερωτηματικά για το πως και πότε θα αποκατασταθούν οι υποδομές που καταστράφηκαν, αλλά και η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα στις πλημμυρισμένες περιοχές, δημιουργούν μια εξαιρετικά “εύφλεκτη ύλη” στον Θεσσαλικό κάμπο», αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες του αγροτικού κόσμου που ανήκουν στη ΝΔ.

Ο υπουργός βρίσκεται πάντως από χθες στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αγροτών προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματά τους,  παρά μόνο έδωσε συνέντευξη τύπου μία μέρα πριν ο πρωθυπουργός κάνει τις ανακοινώσεις.

Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζονται ιδιαίτερα εκνευρισμένα με τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης, καθώς, όπως λένε, δεν τους ενημέρωσε έγκαιρα, δεν είχε σαφή εικόνα και όταν ξέσπασε το θέμα τα έκανε χειρότερα επιτιθέμενος στους αγρότες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή «άδειασε» τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου και τον Λευτέρη Αυγενάκη, μιλώντας για «καθυστερήσεις, ολιγωρίες και ανετοιμότητα».

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι κρίμα να έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις, ολιγωρίες, ανετοιμότητα σε επίπεδο προσαρμογής στην νέα ΚΑΠ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Να έχουν γίνει καθαρά για λόγους διαχειριστικούς πολύ κακές πληρωμές», ανέφερε μεταξύ άλλων η Φωτεινή Αραμπατζή, εξαπολύοντας έμμεσα «πυρά» με αποδέκτη τον Λευτέρη Αυγενάκη. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε «Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;», η βουλευτής Σερρών απάντησε: «Υπήρξαν ολιγωρίες και καθυστερήσεις, ήρθαν και το πυροδότησαν. Νομίζω ότι ήμουν συγκεκριμένη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος λέγοντας ότι «ο αναβρασμός που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον αγροτικό κόσμο, μετά τις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία, καταδεικνύει ότι οι εύκολοι αφορισμοί για υποκινούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών του κάμπου είναι αστείοι και τους εξοργίζουν ακόμη περισσότερο».

Διαβάστε επίσης:

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Αποφασισμένοι για σύγκρουση οι φοιτητές, αμετακίνητη η κυβέρνηση

Δημοσκόπηση Pulse: Η ακρίβεια το βασικότερο πρόβλημα των Ελλήνων – Στηρίζουν τα αιτήματα των αγροτών

Κασσελάκης: Οι 4 άξονες του «εθνικού σχεδίου για το ελληνικό όνειρο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:32