search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:15
MENU CLOSE

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Την Παρασκευή στη Βουλή οι προτάσεις για ενίσχυση των αγροτών

01.02.2024 16:48
mitsotakis-skrin1

Στη σύνθετη φύση του αγροτικού ζητήματος, το οποίο έχει οδηγήσει σε κινητοποιήσεις τον αγροτικό κόσμο σχεδόν πανευρωπαϊκά αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που είχε ως βασικό αντικείμενο την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι με πρωτοβουλία κάποιων χωρών – μεταξύ αυτών και της Ελλάδας –το θέμα συζητήθηκε έστω και ακροθιγώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με πρωτοβουλία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα.  Εξήγησε, δε, ότι η αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης, που συζητείται στην ΕΕ, δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, ενώ καλωσόρισε την έναρξη διαλόγου για τον τρόπο οργάνωσης της ΚΑΠ, όπως και για την πράσινη μετάβαση.

«Θα έχω αύριο την ευκαιρία να απαντήσω στη Βουλή στην ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς», είπε ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε, αύριο στη Βουλή θα αναπτύξει τις σκέψεις του «για την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα», και σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πάρει τη βοήθεια που της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια, ενώ τόνισε ότι καταφέραμε και αποσπάσαμε περισσότερους πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις ζημιές στη Θεσσαλία. «Έχουν εκταμιευθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε αγρότες από την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ο κρατικός προϋπολογισμός είχε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας με πρόσθετους πόρους», είπε. «Όλα τα ελληνικά αιτήματα που κατατέθηκαν έγιναν δεκτά», είπε.

Σχετικά με τη συζήτηση περί αλλαγής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ δίνεται για την ΚΑΠ, ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, για το πώς οι Ευρωπαίοι και Έλληνες αγρότες είναι εκτεθειμένοι. Επίσης, για το ζήτημα της Πράσινης Μετάβασης και πώς αυτή επηρεάζει την αγροτική παραγωγή επισήμανε ότι θα πρέπει να συζητηθούν κάποιες πτυχές της, χωρίς, ωστόσο, να αλλάξει η ουσία της πολιτικής αυτής, προσθέτοντας ότι «πολλές από τις ενστάσεις των αγροτών φαίνονται κατανοητές και δικαιολογημένες».

Όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά  στο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για μία προβλέψιμη και σημαντική βοήθεια, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό. Σχετικά, δε, με τις αντιρρήσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία χωρίς κατ’ ανάγκη τη σύμφωνη γνώμη του.

Ωστόσο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία στη Μέση Ανατολή, λέγοντας μάλιστα, ότι «δυστυχώς έχουμε αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών, πιστεύω ότι θα επανέλθουμε και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουμε κάποια θέση. Η Ελλάδα ως χώρα με αξιοπιστία στην περιφέρεια θα κάνει αυτό το οποίο μπορεί για να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επίλυση σε αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα».

Τέλος, όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, ο πρωθυπουργός τήρησε «σκληρή γραμμή», λέγοντας ότι σε πρώτη φάση ο στόχος είναι να μην χαθεί η εξεταστική και προσθέτοντας ότι όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους, καθώς, όπως είπε, το νομικό πλαίσιο είναι σαφές, προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν και να συμμορφωθούν με τον νόμο ώστε να μην χαθεί η εξεταστική.

«Χαίρομαι γιατί όλα τα πανεπιστήμια κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος της ΝΔ», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά και τονίζοντας ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει ενισχυθεί επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης. «Το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους, δεν θα κάνουμε πίσω. Ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη – Γενιδούνιας: Απαντά με στοιχεία γιατί δεν κατέθεσε στην Επιτροπή Γεραπετρίτη – Δεν εκλήθη και στην Εξεταστική Επιτροπή

Νοσοκομεία: Τελεσίγραφο τριών μηνών από Γεωργιάδη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα – «Θερμή» υποδοχή στο υπουργείο Υγείας

Κασσελάκης σε ΓΣΕΕ: Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός άμεσα στα 900 ευρώ τουλάχιστον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:14