search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 07:34
MENU CLOSE

ΕΕ: Σανίδα σωτηρίας στο Κίεβο με βοήθεια 50 δισ. – Κεκλεισμένων των θυρών η «επιχείρηση πειθούς» του Όρμπαν

01.02.2024 15:36
orban eu

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων» στον Σαρλ Μισέλ και τους ηγέτες της ΕΕ για τη βοήθεια των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η απόφαση ελήφθη και από τους 27 ηγέτες, κάτι που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ισχυρή ενότητα της ΕΕ», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

«Η συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη της ΕΕ για την Ουκρανία θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη στρατιωτική βοήθεια και την πίεση κυρώσεων στη Ρωσία», πρόσθεσε.

«Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία», σημειώνει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η ΕΕ αναλαμβάνει την ηγεσία και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ξέρουμε τι διακυβεύεται», προσθέτει.

Πίσω από κλειστές πόρτες

Η συμφωνία της ΕΕ ήρθε αφότου μια μικρή ομάδα ηγετών έπεισε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να εγκαταλείψει το βέτο του στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας πραγματοποίησαν κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια, η συνάντηση επεκτάθηκε και σε άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και του Βέλγου πρωθυπουργού Αλεξάντερ ντε Κρο.

Τι πήρε ο Όρμπαν

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να κερδίσουν τον Όρμπαν με τρεις προσθήκες στο κείμενο των συμπερασμάτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.:

  • Θα υπάρχει ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του πακέτου βοήθειας
  • Θα υπάρχει συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για την εφαρμογή του πακέτου
  • Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει από την Επιτροπή προτείνει αναθεώρηση του νέου προϋπολογισμού, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του σχεδίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ επίσης πρόσθεσαν μια γραμμή που αναφέρεται σε προηγούμενα συμπεράσματα από τον Δεκέμβριο του 2020, για να εγγυηθούν ότι ο τρόπος με τον οποίο αξιολογείται το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνεται με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο.

Προφανώς η προσθήκη αυτή ικανοποίησε τον Όρμπαν, καθώς το κείμενο του 2020 περιλαμβάνει κυρώσεις για τα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλίων συνοχής της ΕΕ που είχαν παγώσει για την Ουγγαρία λόγω αδυναμιών στο κράτους δικαίου.

Το βασικό στοιχείο του κειμένου τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι «αντικειμενική, δίκαιη, αμερόληπτη και βασισμένη σε γεγονότα» και να εγγυάται «μη διάκριση» όταν ενεργοποιεί τον μηχανισμό αποκλεισμού της χρηματοδότησης της ΕΕ για τις εθνικές κεφαλαίες.

Οι παραχωρήσεις θεωρούνται στις Βρυξέλλες ως ήσσονος σημασίας, καθώς οι ηγέτες απέφυγαν ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο Όρμπαν θα είχε τη δυνατότητα ετήσιου βέτο στην οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, ο Όρμπαν μπορεί να κηρύξει τη νίκη εκτός έδρας λέγοντας ότι η Ουγγαρία πήρε αυτά που ήθελε.

Διαβάστε επίσης:

Σουμπότιτσα: Ένα ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικής για ένα βαλκανικό… city break (Video)

Ο Ζελένσκι «διέβη τον Ρουβίκωνα»: Και τώρα τι, μετά την αναμενόμενη καθαίρεση του στρατηγού Ζαλούζνι;

Στο σφυρί ο μοναδικός πίνακας ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν οι Beatles – Η ιδιαίτερη ιστορία του έργου (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 07:28