search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 07:03
MENU CLOSE

Σουμπότιτσα: Ένα ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικής για ένα βαλκανικό… city break (Video)

01.02.2024 13:17
subotic new

Από πολλούς θεωρείται η πιο όμορφη πόλη της Σερβίας, παρότι το Βελιγράδι είναι μια γοητευτική πρωτεύουσα.

Η Σουμπότισα βρίσκεται στη Βοϊβοντίνα της βόρειας Σερβίας, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Μια πόλη με 100.000 ανθρώπους, προικισμένη με τον μοναδικό χαρακτήρα που της δίνει η πολυπολιτισμικότητα, στολισμένη με αρχιτεκτονικά διαμάντια της εποχής του αρτ-νουβό και εξαιρετικά φιλική. Ιδανικό μέρος για σύντομη απόδραση.

Μια πόλη γεμάτη ιστορία! Ο επισκέπτης μένει άφωνος όταν δει το δημαρχείο- θεωρείται από τα ωραιότερα δημαρχεία στον κόσμο- ή το μπλε σιντριβάνι, θα τού μείνουν αξέχαστες οι γαστρονομικές προτάσεις και θα εκπλαγεί από την έντονη νυχτερινή ζωή.

Ας αρχίσουμε με λίγη ιστορία: Η Σουμπότιτσα είναι ένα μέρος όπου έχουν συναντηθεί κουλτούρες και παραδόσεις των Σέρβων, των Ούγγρων, των Κροατών, των Εβραίων και άλλων λαών της κεντρικής-ανατολικής Ευρώπης, με άρωμα Βαλκανίων και αέρα κοσμοπολίτικης κεντροευρωπαϊκής πόλης.

Ήταν από τον Μεσαίωνα μια πόλη με στρατηγική σημασία, στα σύνορα δύο πανίσχυρων αυτοκρατοριών- της Μοναρχίας των Αψβούργων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα βλέπουμε παντού αυτές τις επιρροές.

Η πόλη είναι μοναδική για την αρχιτεκτονική της, τη γαστρονομία της, αλλά και για το εκπληκτικής ομορφιάς περιβάλλον, με σημείο αναφοράς την λίμνη Πάλιτς.

Ακριβώς λόγω της στρατηγικής θέσης της, η Σουμπότιτσα άλλαζε συχνά χέρια ανάμεσα στους Αψβούργους και τους Οθωμανούς.

Και βεβαίως άλλαζε και … όνομα. Από το 1391, όταν αποκαλείτο Ζάμπατκα, έχει αλλάξει 200 ονόματα!

Η ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας, που αντανακλάται στα εκπληκτικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήρια, συνέπεσε με την άφιξη του σιδηρόδρομου, στο δεύτερο μέσο του 19ου αιώνα.

Μέρος της – πάλαι ποτέ – Γιουγκοσλαβίας

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε μέρος του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, που αργότερα ονομάστηκε Γιουγκοσλαβία.

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, με εκπληκτικά δείγματα των ρευμάτων του 19ου αιώνα, κάνει την πόλη ένα ανοιχτό μουσείο.

Η Συναγωγή, το Δημαρχείο και το Παλάτι Raichl, είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της πόλης. Όπως και ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τερέζας, η Φραγκισκανική Εκκλησία, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και το Τέμενος Μουχαζίρ.

Οι θρησκείες που συναντιούνται στη Σουμπότιτσα την έχουν εμπλουτίσει με τη δική τους ενέργεια.

Κι αυτή η ενέργεια υπάρχει παντού, μέχρι σήμερα. Μια γενική εικόνα από την ιστορία της δίνει το αρχαιολογικό μουσείο, που πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτεί κάποιος για να καταλάβει τι έχει συμβεί στην πόλη.

H πλούσια γαστρονομική ταυτότητα

Αφού έχουμε «χορτάσει» από το μάθημα ιστορίας, ας δούμε και την γαστρονομική ταυτότητα της Σουμπότιτσα.

Η κουζίνα της περιοχής είναι ένα μείγμα από τις διατροφικές κουλτούρες των λαών που συναντιούνται στη Σουμπότιτσα ανά τους αιώνες.

Στην σύγχρονη κουζίνα βρίσκεις τις κλασικές σερβικές συνταγές, αλλά και πιάτα των Βόσνιων, των Ούγγρων και των Εβραίων.

Κυριαρχούν οι σερβικές σάλτες, αλλά και οι πικάντικες σούπες, τα εστιατόρια σερβίρουν πιάτα με ντόπια κρέατα και τυροκομικά προϊόντα και για συνοδευτικό- οπωσδήποτε το ντόπιο κρασί.

Είναι μοναδικά τα κρασιά που βγάζει η περιοχή, το άρωμα και η γεύση τους .. Για όσους προτιμούν κάτι πιο δυνατό, υπάρχει η «ρακίγια», κάτι σαν το δικό μας τσίπουρο, με αρώματα αχλαδιού, βερίκοκου, μήλου και κυδωνιού.

Η λίμνη Λούντας

Έχοντας γνωρίσει την ντόπια γαστρονομία, καιρός για βόλτα. Με το αυτοκίνητο, σε απόσταση 10-15 χιλιομέτρων ανατολικά από την πόλη βρίσκεται η λίμνη Λούντας.

Η φύση είναι απίστευτη, με πολλά σπάνια φυτά και ζώα να βρίσκουν καταφύγιο. Γι αυτό και είναι ένας προστατευόμενος τόπος, όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει περιπάτους στα μονοπάτια και ορνιθοπαρατήρηση.

Στην λίμνη Πάλιτς, που βρίσκεται επίσης κοντά στην πόλη, υπάρχουν υποδομές για δραστηριότητες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εδώ μπορείς να κάνεις ποδηλατάδα, αναρρίχηση, βόλτα στη λίμνη με μικρό καταμαράν, ή να κολυμπήσεις. Υπάρχουν επίσης γήπεδα για βόλεϊ και χαντμπολ, αλλά και πισίνα σπα.

Γι αυτό και το Πάλιτς είναι ένα μέρος που προτιμούν αρκετοί για πολυήμερες διακοπές κοντά στη φύση.

Κι όσοι έχουν επισκεφτεί τη Σουμπότιτσα, δίνουν την υπόσχεση πως θα ξαναπάνε εκεί.

Διαβάστε επίσης

Ο Ζελένσκι «διέβη τον Ρουβίκωνα»: Και τώρα τι, μετά την αναμενόμενη καθαίρεση του στρατηγού Ζαλούζνι;

Στο σφυρί ο μοναδικός πίνακας ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν οι Beatles – Η ιδιαίτερη ιστορία του έργου (Videos)

ΟΗΕ: «Μη κατοικήσιμη πλέον η Γάζα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15