search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 04:31
MENU CLOSE

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Αποφασισμένοι για σύγκρουση οι φοιτητές, αμετακίνητη η κυβέρνηση

01.02.2024 21:26
foititew-12

Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι με τις κινητοποιήσεις τους θα μπλοκάρουν την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έστειλαν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, με τη μαζική τους συμμετοχή στο νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Οι φοιτητές που συνεχίζουν για τέταρτη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους, ξεκαθάρισαν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης δεν θα περάσουν, καθώς ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί με πανελλαδικό συλλαλητήριο την επόμενη Πέμπτη 8 Φλεβάρη στα Προπύλαια.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενώ ακολούθησε τεράστια πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, με φοιτητικούς συλλόγους που τις προηγούμενες μέρες, με αποφάσεις των συνελεύσεών τους, κόντρα στο κλίμα εκφοβισμού και εκβιασμών, αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα τους.

Την ώρα που πάνω από 250 σχολές στη χώρα τελούν υπό κατάληψη, η κυβέρνηση διακινεί το αφήγημα περί μειοψηφιών στα πανεπιστήμια. Μετά την προχθεσινή αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους φοιτητές που -λίγο ή πολύ- τους χαρακτήρισε «ληστές», την εισαγγελική παρέμβαση, την εγκύκλιο Πιερρακάκη για εξετάσεις εξ αποστάσεως αλλά και τις αλαζονικές δηλώσεις Παύλου Μαρινάκη και Λευτέρη Αυγενάκη, που έδωσαν χθες το στίγμα με το οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των φοιτητών, ο πρωθυπουργός σήμερα από τις Βρυξέλλες, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το νόμο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τη στάση του Πανεπιστημίου της Πάτρας για τις εξ αποστάσεως ψηφιακά εξετάσεις ανέφερε:

«Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι πολύ σαφές. Και το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του, ώστε να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με το νόμο για να υπηρετήσουμε πιστεύω αυτό το οποίο όλοι θέλουμε σε πρώτη φάση να μη χαθεί η εξεταστική. Και χαίρομαι γιατί σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και γιατί φαίνεται να υπάρχει μία εκτόνωση και σε αυτό το κύμα των καταλήψεων. Από εκεί και πέρα η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελούσε κορωνίδα του προγράμματος της νέας Δημοκρατίας. Κανένας δεν πρέπει να εκπλήσσεται γιατί νομοθετούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα κάνουμε πίσω, το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα Φεβρουαρίου. Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πολύ σύντομα. Προφανώς θα ακούσουμε, θα διαβουλευτούμε, θα προσαρμόσουμε διατάξεις του νομοσχεδίου, όμως ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει και θέλω να επαναλάβω ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αφορά και το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο επί ημερών Νέας Δημοκρατίας έχει ενισχυθεί σημαντικά. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να κινούμαστε», είπε παρουσιάζοντας μια διαφορετική εικόνα για το μέτωπο των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, ποτέ δεν θα ιδρύσετε σχολές ιδιωτικές»«Ιδιωτικές σχολές θέλει η ΝΔ να φτιάξει, το άρθρο 16 κανείς δεν θα πειράξει», «Τον λόγο για το άσυλο τον έχουμε εμείς και όχι οι πρυτάνεις, τα ΜΑΤ κι οι εισαγγελείς» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Το σύνθημα «Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές» ακούστηκε από τα μπλοκ των φοιτητών, οι οποίοι κατήγγειλαν: «Ας φέρουνε τα ΜΑΤ και του εισαγγελείς, το δίκιο του αγώνα το έχουμε εμείς».

«Φοιτητές, μαθητές, ενωμένοι νικητές» και «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται» ήταν επίσης μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν οι διαδηλωτές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος περίπου 5.000 άτομα.

Να σημειωθεί πως στο πλευρό των φοιτητικών συλλόγων στα Προπύλαια ήταν η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καθώς και η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, που έχουν προκηρύξει και στάση εργασίας 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι για να διευκολύνουν τη συμμετοχή καθηγητών και δασκάλων.

Επίσης, μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε ΘεσσαλονίκηΠάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα και άλλες πόλεις της χώρας. 

Συγκρούσεις και χημικά

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Όταν οι φοιτητές προχώρησαν προς τον αστυνομικό φραγμό επί της Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος των ανθοπωλείων, δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης.

Τα επεισόδια ήταν μικρής έκτασης, με τους διαδηλωτές να συνεχίζουν την πορεία τους.

Η πορεία συνεχίστηκε και κατέληξε στα Εξάρχεια, όπου μεταφέρθηκε η ένταση με συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Κάποιοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην οδό Τζώρτζ.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έγιναν έξι προσαγωγές ατόμων από το σημείο.

Επέμβαση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ και επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων.

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά την επέμβαση των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ στο κτίριο της διοίκησης του ΑΠΘ προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη των φοιτητών.

Ομάδα  ατόμων που βρίσκονταν στον χώρο του ΑΠΘ επιτέθηκε με πέτρες σε αστυνομικούς που βρίσκονταν στην πύλη εμπορίου της ΔΕΘ.

Αστυνομικοί των ΜΑΤ απώθησαν τους αντιεξουσιαστές με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Είχε προηγηθεί επέμβαση των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης από φοιτητές, που κατέλαβαν την Πρυτανεία μετά την πορεία διαμαρτυρίας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Όπως διευκρινίζουν οι αστυνομικές αρχές, η ΕΛΑΣ επενέβη στο ΑΠΘ μετά από αίτημα του προσωρινού μεταβατικού πρύτανη Απόστολου Αποστολίδη, ο οποίος ζήτησε την εκκένωση του κτιρίου από τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές, προφανώς κάνοντας χρήση του δικαιώματος που παρέχει ο νόμος σε πρυτάνεις για τέτοιες περιπτώσεις, με εμφανή τον κίνδυνο καταστρατήγησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ακολούθως οι εκπρόσωποι των δεκάδων γενικών συνελεύσεων που συμμετείχαν στο συντονιστικό των φοιτητών συγκεντρώθηκαν στον εξωτερικό χώρο, φωνάζοντας συνθήματα, για να υπερασπιστούν το άσυλο και κατά της αστυνομικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ μπήκαν στο κτίριο από δύο σημεία. Πιο συγκεκριμένα εισήλθαν από το υπόγειο και την κεντρική είσοδο του κτιρίου και ψάχνουν όλο το κτίριο για τον εντοπισμό ατόμων. 

Οι φοιτητές αποχώρησαν από το κτίριο και παρέμειναν έξω από αυτό φωνάζοντας συνθήματα.

Νωρίτερα, είχαν αναρτήσει πανό που γράφει «κάτω τα χέρια από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η εξεταστική μπορεί να περιμένει, το μέλλον μας όχι».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «θλιβερές μειονότητες» έγιναν ποτάμι που πνίγει το Μαξίμου

«Κάθε μέρα και χειρότερη αποδεικνύεται η Κυβέρνηση της ΝΔ αφού μετά τη στοχοποίηση, την άθλια συκοφάντηση και την τρομοκράτηση της φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, σήμερα προχώρησε στο τελευταίο στάδιο επίδειξης αυταρχισμού και ισχύος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με αφορμή τη σημερινή μεγάλη κινητοποίηση των φοιτητών κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Προφανώς, το αστείο επιχείρημα περί “θλιβερών μειονοτήτων”, που δεν άντεξε ούτε 24 ώρες, μετατράπηκε σε “βία και καταστολή” απέναντι σε χιλιάδες φοιτητές που προασπίζονται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο για 4η εβδομάδα.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την προσπάθεια τρομοκράτησης που υφίστανται μέρες τώρα χιλιάδες νέοι που υπερασπίζονται σθεναρά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στο Δημόσιο Αγαθό της Παιδείας.

Συντασσόμαστε με τους φοιτητικούς συλλόγους, την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε πολίτη που αντιτίθεται στην συνταγματική εκτροπή που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης.

Αγωνιζόμαστε για μια Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς αποκλεισμούς, με αναβαθμισμένες σύγχρονες σπουδές και πτυχία με αξία.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και να μην καταθέσει το Ν/Σ για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, να προκηρύξει νέες θέσεις καθηγητών και διοικητικού προσωπικού και να καταργήσει το άδικο μέτρο της ΕΒΕ».

ΚΝΕ: Η κυβέρνηση να ακούσει την πλειοψηφία των φοιτητών

«Για 4η βδομάδα δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία, πτυχία με αξία και όχι σε τιμοκατάλογο. Με το αγωνιστικό τους πείσμα, την αντοχή και τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα τους έχουν στριμώξει την κυβέρνηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση, αντί να στέλνει τους εισαγγελείς και τα ΜΑΤ στους φοιτητές, όπως στο ΑΠΘ, να απειλεί με χαμένες εξεταστικές και κόψιμο της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και να συκοφαντεί την πλειοψηφία των φοιτητών, που με κάθε τρόπο εκφράζει την αντίθεσή της στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς, εδώ και τώρα να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των μαθητών και να αποσύρει το αντιδραστικό της νομοσχέδιο, που κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία, τη ζωή και το μέλλον της νέας γενιάς».

«Είναι γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι θα φιμώσει τους φοιτητές. Το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα θα αποκρούσει κάθε σχέδιο συκοφάντησης και καταστολής του και η φωνή των φοιτητών θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά στις 8 Φεβρουαρίου στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.

Καταδικάζει «την εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ» η Νέα Αριστερά

Την «εισβολή των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» καταδικάζει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της.

«Πρόκειται για μια ενέργεια που αποκαλύπτει πώς βλέπει η κυβέρνηση τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αγωνίζονται για το δημόσιο πανεπιστήμιο: σαν κοινούς εγκληματίες», αναφέρει η ανακοίνωση και καταληγει: «Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια. Ο αγώνας των φοιτητών/τριων είναι δίκαιος».

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο ηθοποιός Νίκος Βανδώρος

Άλκης Καμπανός: Παιδιά άφησαν λουλούδια στο σημείο δολοφονίας του – Ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας (Videos)

Γάμος ομοφύλων: Η επιστολή της Ιεράς Συνόδου στους βουλευτές – Το νομοσχέδιο «καταργεί μητρότητα και πατρότητα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32