search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:12
MENU CLOSE

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Ελεύθεροι και οι 18 προσαχθέντες μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική Κομοτηνής – Κλιμακώνουν τη μάχη οι φοιτητές (Videos)

05.02.2024 23:11
komotini3-new

Ελεύθερα αφέθηκαν λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ της Δευτέρας τα 18 άτομα που προσήχθησαν μετά την εισβολή της ΕΛΑΣ στη Νομική σχολή Κομοτηνής η οποία τελούσε υπό κατάληψη. Την ίδια στιγμή, διαδήλωση στήριξης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα Προπύλαια, με φοιτητικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία και εκπαιδευτικούς να τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων των φοιτητών κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οι έξι εκ των συνολικά 18 προσαχθέντων αφέθηκαν περί τις 21.00 και περίπου δύο ώρες αργότερα αφέθηκαν και οι άλλοι 12.

Οι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ κατά την έξοδό τους από το Αστυνομικό Μέγαρο έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους συγκεντρωμένους φοιτητές και εργαζόμενους που είχαν βρεθεί από νωρίς στο σημείο προκειμένου να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση των συναδέλφων τους και να καταγγείλλουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, με ΜΑΤ και προσαγωγές.

Τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη πραγματοποίησε για το θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, προσήχθησαν συνολικά 18 φοιτητές.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον τρεις κλούβες των ΜΑΤ βρέθηκαν στον χώρο, μπαίνοντας στη Νομική και απομακρύνοντας άτομα που βρισκόταν στο κτίριο. Οι φοιτητές καταγγέλλουν τουλάχιστον 18 προσαγωγές και βιαιοπραγίες από τις αστυνομικές δυνάμεις.

«20 φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, οι φοιτητές δεν τρομοκρατούμαστε. Είμαστε ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουμε δίκαια αιτήματα, παλεύουμε για πτυχία με αξία. Η κυβέρνηση και η απόπειρά της να μας τρομοκρατήσει θα πέσει στο κενό», δηλώνει φοιτητής της Νομικής.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «χτυπούσαν φοιτητές για να τους βγάλουν από τη σχολή, υπάρχουν όλα σε βίντεο. Έχουν γίνει πάνω από 15 προσαγωγές φοιτητών νομικής».

Η καταγγελία του φοιτητικού συλλόγου

Ο φοιτητικός σύλλογος του ΔΠΘ με ψήφισμά του καταγγέλλει «την προκλητική εισβολή της αστυνομίας στο ΔΠΘ με σκοπό να εκκενώσει την αποφασισμένη κατάληψη του ΦΣ Νομικής ΔΠΘ. Η αστυνομία με δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν προσαγάγει αναίτια φοιτητές και φοιτήτριες του συλλόγου. Η χυδαία στάση της κυβέρνησης δεν θα περάσει! Αφού πρώτα προσπάθησε με απειλές για εισαγγελικές παρεμβάσεις, με τηλεξεταστικες και στοχοποιήσει στις διοικήσεις των σχολών, τώρα επιτίθεται ευθέως στους ΦΣ και στους ώμους ασύλου! Τόσο πολύ φαίνεται να φοβάται τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών Να αποχωρήσουν εδώ και τώρα οι δυνάμεις καταστολής από το άσυλο. Να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες συμφοιτητές μας!».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Για τα παραπάνω γεγονότα, η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει τα εξής:

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την απομάκρυνση ομάδας ατόμων που εισέβαλε σε αυτό τις πρωινές ώρες σήμερα.

Ειδικότερα, ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Με άμεση και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση των ατόμων. Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές και ο χώρος αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές.

Προανάκριση διενεργεί το Τ.Α Κομοτηνής».

Πορεία στήριξης του φοιτητικού κινήματος στα Προπύλαια

Νωρίτερα, διαδήλωση στήριξης του φοιτητικού κινήματος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα Προπύλαια, με φοιτητικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία και εκπαιδευτικούς να τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων των φοιτητών κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και τις καταλήψεις και ετοιμάζουν νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη.

Η πορεία, πραγματοποιήθηκε υπό τον στενό κλοιό των ΜΑΤ δίχως όμως οι διαδηλωτές να πτοούνται, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομικής καταστολής.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της εισβολής των ΜΑΤ στη σχολή της Νομικής στην Κομοτηνή, η οποία τελούσε υπό κατάληψη.

Τα αιτήματα των φοιτητικών κινητοποιήσεων

  • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
  • Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλεία με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους, σύμφωνα με τη στρατηγική της Μπολόνια.
  • Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη δουλεία στο αντικείμενο.
  • Κατάργηση της υποτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους και όλες χωρίς εργολαβίες.
  • Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και αξιοποίησής της για υπονόμευση των δράσεων του συλλόγου.
  • Κατάργηση της ΕΒΕ.
  • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου περί απώλειας εξεταστικής

Αντιδράσεις από ΚΝΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Σε ανακοίνωση για την εισβολή ΜΑΤ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταγγέλλει την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ και την βίαιη προσαγωγή δεκάδων φοιτητών στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη της ΚΝΕ, σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου.

Το “έγκλημα” των φοιτητών ήταν ότι υλοποιούσαν τη συλλογική απόφαση του Φοιτητικού τους Συλλόγου για συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με κλειστή σχολή, ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία και το μέλλον τους.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια. Οι απειλές, ο αυταρχισμός, η καταστολή της κυβέρνησης, με στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τη νέα γενιά, θα πέσει στο κενό! Αντί να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και να αποσύρει το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο, απαντά με ΜΑΤ, καταστολή και βία.

Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού μπορούν να φοβίσουν τους φοιτητές, να τους αποτρέψουν από τη συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επίθεση των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή Κομοτηνής

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να αντιμετωπίζει με αυταρχισμό και καταστολή τους φοιτητές που αγωνίζονται, προκειμένου με την βία να επιβάλει τους όρους της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, την απρόκλητη επίθεση και τον ξυλοδαρμό των νεαρών φοιτητών, τις προσαγωγές. Αυτά είναι τα προσφιλή «εργαλεία» της κυβέρνησης. Σήμερα, απέναντι στον φοιτητικό κόσμο. Αύριο απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα διεκδικήσει το δίκιο της.

Δεν ξεχνάμε: Η κυβέρνηση ξεκίνησε με υποτιμητικές δηλώσεις για τον εκπαιδευτικό κόσμο που δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της. Ενθάρρυνε την Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις. Πίεσε για την απόφαση των ψηφιακών εξετάσεων, που αμφισβητούνται έντονα ως προς το αδιάβλητο, πλήττοντας και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Μείωσε βίαια τους εισακτέους στα πανεπιστήμια με την ΕΒΕ, για να δημιουργήσει πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια, τώρα δρομολογεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, αρνούμενη να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες των δημόσιων πανεπιστημίων. Κι όποιος διαφωνεί έξω από τα όρια της αρεσκείας της, τον δέρνει, του ρίχνει χημικά και τον συλλαμβάνει.​

Η Νέα Αριστερά για την επέμβαση της ΕΛΑΣ στο Δημοκρίτειο: «Έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια»

«Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι με πρακτικές που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, με τρομοκρατία, απειλές, ΜΑΤ και προσαγωγές θα κάμψει τον αγώνα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τον συμβουλεύουμε να το ξανασκεφτεί», τονίζει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση της.

Αναφέρει ότι «μετά την απόπειρα ποινικοποίησης της υπεράσπισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου και τις εισαγγελικές εντολές η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει στον δρόμο του αυταρχισμού», καθώς το μεσημέρι «δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο κτίριο της Νομικής Κομοτηνής, χτύπησαν φοιτητές και φοιτήτριες και προχώρησαν σε 15 προσαγωγές», ενώ «είχε προηγηθεί η έφοδος των ΕΚΑΜ στο ΑΠΘ την περασμένη Πέμπτη».

«Να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια. Παράνομη είναι η καταπάτηση του Συντάγματος, όχι οι αγώνες των φοιτητών», σημειώνει η Νέα Αριστερά.

Παράλληλα σχολιάζει ότι «πρέπει όμως και τα κόμματα που τοποθετούνται στην προοδευτική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν καθαρά». Καλεί δε «κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη να δώσουμε μαζί τη μάχη απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Καλεί επίσης σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες – «Έπαιρνε τα χρήματα με τα κουτιά που συγκεντρώνονταν»

Πορεία στήριξης του φοιτητικού κινήματος στα Προπύλαια (Photos)

Αγρότες: Έτοιμοι για απόβαση στην Αθήνα και αποκλεισμό της εθνικής οδού, «θα δούμε εικόνες Γαλλίας» – Δεν αποκλείει συνάντηση ο Μητσοτάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04