search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 19:32
MENU CLOSE

Πορεία στήριξης του φοιτητικού κινήματος στα Προπύλαια (Photos)

05.02.2024 20:07
propylaia

Διαδήλωση στήριξης του φοιτητικού κινήματος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα Προπύλαια, με φοιτητικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία και εκπαιδευτικούς να τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων των φοιτητών κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και τις καταλήψεις και ετοιμάζουν νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη.

Η πορεία, πραγματοποιήθηκε υπό τον στενό κλοιό των ΜΑΤ δίχως όμως οι διαδηλωτές να πτοούνται, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομικής καταστολής.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της εισβολής των ΜΑΤ στη σχολή της Νομικής στην Κομοτηνή, η οποία τελούσε υπό κατάληψη.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν τουλάχιστον 18 προσαγωγές φοιτητών και βιαιοπραγίες από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως τόνισε στον Παρατηρητή της Θράκης ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής κ. Μπαλαντίνος Γεώργιος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το paratiritis-news.gr, τουλάχιστον τρεις κλούβες των ΜΑΤ βρέθηκαν στον χώρο, μπαίνοντας στη Νομική και απομακρύνοντας άτομα που βρισκόταν στο κτίριο. Οι φοιτητές καταγγέλλουν τουλάχιστον 18 προσαγωγές και βιαιοπραγίες από τις αστυνομικές δυνάμεις.

«20 φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, οι φοιτητές δεν τρομοκρατούμαστε. Είμαστε ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουμε δίκαια αιτήματα, παλεύουμε για πτυχία με αξία. Η κυβέρνηση και η απόπειρά της να μας τρομοκρατήσει θα πέσει στο κενό», δηλώνει φοιτητής της Νομικής στο ίδιο μέσο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «χτυπούσαν φοιτητές για να τους βγάλουν από τη σχολή, υπάρχουν όλα σε βίντεο. Έχουν γίνει πάνω από 15 προσαγωγές φοιτητών νομικής».

Η καταγγελία του φοιτητικού συλλόγου

Ο φοιτητικός σύλλογος του ΔΠΘ με ψήφισμά του καταγγέλλει «την προκλητική εισβολή της αστυνομίας στο ΔΠΘ με σκοπό να εκκενώσει την αποφασισμένη κατάληψη του ΦΣ Νομικής ΔΠΘ. Η αστυνομία με δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν προσαγάγει αναίτια φοιτητές και φοιτήτριες του συλλόγου. Η χυδαία στάση της κυβέρνησης δεν θα περάσει! Αφού πρώτα προσπάθησε με απειλές για εισαγγελικές παρεμβάσεις, με τηλεξεταστικες και στοχοποιήσει στις διοικήσεις των σχολών, τώρα επιτίθεται ευθέως στους ΦΣ και στους ώμους ασύλου! Τόσο πολύ φαίνεται να φοβάται τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών Να αποχωρήσουν εδώ και τώρα οι δυνάμεις καταστολής από το άσυλο. Να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες συμφοιτητές μας!».

Τα αιτήματα των φοιτητικών κινητοποιήσεων

  • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
  • Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλεία με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους, σύμφωνα με τη στρατηγική της Μπολόνια.
  • Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη δουλεία στο αντικείμενο.
  • Κατάργηση της υποτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους και όλες χωρίς εργολαβίες.
  • Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και αξιοποίησής της για υπονόμευση των δράσεων του συλλόγου.
  • Κατάργηση της ΕΒΕ.
  • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου περί απώλειας εξεταστικής

Διαβάστε επίσης:

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

Κομοτηνή: Τα ΜΑΤ εισέβαλαν στη Νομική που τελούσε υπό κατάληψη – Καταγγελίες για ξύλο σε φοιτητές, 18 προσαγωγές (Videos)

Διδυμότειχο: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο της 9χρονης από στρεπτόκοκκο – Παρουσίασε επεισόδιο αιμόπτυσης και απώλεια συνείδησης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 19:22