search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 06:50
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Με ευρεία συναίνεση στη Βουλή – Ποια κόμματα είναι υπέρ και ποια κατά

05.02.2024 15:23
NOMOSXEDIO_OMOFULA2
Εurokinissi

Ευρεία συναίνεση συναντά το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών που άρχισε να συζητείται στη Βουλή με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις τοποθετήσεις των βουλευτών που δεν θέλουν να στοιχηθούν πίσω από την επίσημη θέση των κομμάτων τους. Εκτός από τη ΝΔ, το νομοσχέδιο στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ καταψηφίζουν εκτός το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.

Κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στις τρεις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές τοποθετήθηκαν οι εισηγητές των κομμάτων, οι οποίοι και ανέπτυξαν τις θέσεις τους.

«Με το παρόν νομοσχέδιο ρυθμίζουμε μια υπάρχουσα κατάσταση και θέτουμε ένα προστατευτικό δίχτυ κυρίως για τα παιδιά», ανέφερε από τη ΝΔ η Μαρία Συρεγγέλα για να επισημάνει πως «εμείς σηκώνουμε το χαλί και βγάζουμε αυτή την θολή κατάσταση στην επιφάνεια και θεσμοθετούμε έχοντας ως θεμέλια της συζήτησης την ισότητα των πολιτών και την προστασία των παιδιών».

Για σημαντική καθυστέρηση με την οποία εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο έκανε λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ η Έλενα Ακρίτα, βάζοντας στο τραπέζι την πρόταση απάλειψης της φράσης ομόφυλα και την αντικατάστασή της από τη φράση «άτομα ανεξαρτήτως φύλου». Έθεσε και το θέμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα ομόφυλα ζευγάρια λέγοντας ότι αποτελεί ξεκάθαρη διάκριση.

Απόπειρα εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προοδευτικού πολιτικού και υπέρμαχου των δικαιωμάτων «είδε» πίσω από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ και επεσήμανε πως «η ελληνική οικογένεια δεν απειλείται από την ισότητα στον πολιτικό γάμο από τις εκάστοτε πολιτικές, από το κόστος ζωής, την έλλειψη προοπτικών, και την διάψευση προσδοκιών και οι ευθύνες είναι πάντα κυβερνητικές.

Στον αντίποδα η Βιβή Δάγκα από το ΚΚΕ διατύπωσε την άποψη του Περισσού ότι το νομοσχέδιο εμπορευματοποιεί την τεκνοποίηση και την τεκνοθεσία και υπονομεύει το δικαίωμα ενός παιδιού να έχει δεσμούς με τη μητέρα και τον πατέρα.

«Λέμε όχι στο νομοσχέδιο, όχι στην κατάργηση της μητέρας και πατέρα, θέλουμε τα παιδιά να έχουν γονείς και όχι γονείς νούμερα», είπε από την Ελληνική Λύση ο Παύλος Σαράκης, ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη Νέα Αριστερά επιτέθηκε στο ΚΚΕ για τη θέση που εκφράζει, κάνοντας λόγο για «μαργαριτάρια» που ακούστηκαν.

Κατά τάσσονται και οι Σπαρτιάτες με τον Πέτρο Δημητριάδη να αναφέρει ότι η πατρότητα προϋποθέτει αρσενικό γένος. «Δεν μπορώ να πω πατέρα κάποιον που είναι θηλυκού γένους», είπε.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η Νίκη με τον Γιώργο Αποστολάκη να καλεί τους βουλευτές που διαφωνούν να μην υποχωρήσουν και να μην κρυφτούν πίσω από την αποχή ή καμία ίωση. «Ποιος σας είπε ότι η ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητα θέλει να ζει αντισυμβατικά;», διερωτήθηκε ο Σπύρος Μπιμπίλας από την Πλεύση Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι οι ομοφυλόφιλοι «δεν είναι παρίες ή πολίτες β΄ κατηγορίας». Η Πλεύση Ελευθερίας ζήτησε να ενταχθεί διάταξη για την παρένθετη κύηση. 

Ο προγραμματισμός της Βουλής περιλαμβάνει μια διευρυμένη συζήτηση τόσο στις επιτροπές που συγκεντρώνουν συνολικά 149 βουλευτές, όσο και στην Ολομέλεια. Εάν δεν κατατεθεί αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, τα κόμματα θα εκφραστούν στην ψηφοφορία διά των εισηγητών τους και τα πρακτικά θα καταγράψουν ότι το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε από πέντε κόμματα.

Διαβάστε επίσης:

Το Ευρωκοινοβούλιο της… διαφθοράς – Σχεδόν ένας στους τέσσερις έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο!

Ο Γιώργος Τσίπρας ρίχνει το γάντι στους δελφίνους του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι ανόητοι»

Διπλωματικές πηγές για δηλώσεις Φιντάν: Δεν αναιρούμε τις θέσεις μας, επιδιώκουμε τη βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44