search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 12:11
MENU CLOSE

Βουλή: Αυλαία «σηκώνει» το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

05.02.2024 06:30
VOULI-NEW

Αυλαία «σηκώνει» σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, που έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Στις 13.00 ξεκινά η επεξεργασία του στις αρμόδιες επιτροπές, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη ημέρα, 15 Φεβρουαρίου. 

Η Μαρία Συρεγγέλα, βουλευτής και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, η οποία μετείχε στα γαλάζια «φροντιστήρια», στην Πειραιώς, θα είναι η εισηγήτρια του νομοσχεδίου από πλευράς ΝΔ, καταδεικνύοντας και τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση σε αυτή την κοινοβουλευτική μάχη, η Έλενα Ακρίτα από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Χρηστίδης.  

Στην κυβέρνηση κάνουν το σταυρό τους για όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, είτε αυτές καταγραφούν ως «αποχή», είτε ως «όχι», με το μασάζ προς όσους διατηρούν τις επιφυλάξεις τους να εντείνεται καθώς το νομοσχέδιο θα οδεύει προς την Ολομέλεια. Εκτιμούν πως τα γαλάζια φροντιστήρια απέδωσαν καρπούς και πως οι διαρροές, είτε αυτές εκφραστούν ως «καταψήφιση», είτε ως «αποχή» θα είναι περίπου 40. Εντός της κυβέρνησης, εκτός του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη που πήρε το ελευθέρας από τον πρωθυπουργό να απέχει, διαφωνεί κι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, ενώ προβληματισμένοι φέρονται και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, η οποία είναι κόρη ιερέα. Ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να τοποθετηθεί στη συζήτηση την Ολομέλεια για να εκφράσει τη διαφωνία του και περίπου 20 βουλευτές αντιστέκονται σθεναρά και φέρονται αποφασισμένοι να πάνε στη Βουλή και να καταψηφίσουν, εφόσον ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία από τουλάχιστον 15 βουλευτές. 

Τη δυνατότητα αυτή, εξαιρώντας τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ του οποίου οι ηγεσίες έχουν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, την έχει μόνον το ΚΚΕ το οποίο διαθέτει 21 βουλευτές. Ο Περισσός καταψηφίζει, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας, είναι άγνωστο ωστόσο, αν θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη βρίσκονται στα μαχαίρια, οπότε μια «σύμπραξη» των τριών αυτών κομμάτων με στόχο τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας θεωρείται απίθανο. 

Περισσότερο ήσυχοι κοιμούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας να αποτελούν σχεδόν καταστατική αρχή του κόμματος. Καταγράφεται προβληματισμός, όπως αυτός της Νίνας Κασιμάτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Παύλος Πολάκης φέρεται να έχει πει στην Κουμουνδούρου πως θα βρίσκεται στην Κρήτη την ημέρα της ψηφοφορίας. 

Ενστάσεις σε μεγάλη μερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φέρεται να υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό και θα υπάρξουν κινήσεις πειθούς τις επόμενες ημέρες. Μεταξύ αυτών η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη που τάσσεται συνολικά κατά της παρένθετης κύησης, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που είχε ψηφίσει το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά όχι την αναδοχή. Αναμένεται να απέχουν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές. 

Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Το άθροισμα των βουλευτών των πέντε ΚΟ που συμφωνούν ανέρχεται σε 243, εκτιμάται ότι μετά τις διαρροές 170 με 180 βουλευτές θα υπερψηφίσουν. Σε κάθε περίπτωση αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ¼ του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 75 βουλευτών. 

Διαβάστε επίσης:

Στέφανος Κασσελάκης: «Έχουμε γίνει η χώρα που δεν σπουδάζει τα παιδιά της»

Στέφανος Κασσελάκης: Δείτε LIVE την ομιλία στην Κοζάνη

Παύλος Μαρινάκης για τον βανδαλισμό εκκλησίας στη Λάρισα: «Βαθιά προσβλητικό, τον λόγο έχουν οι αρμόδιες αρχές»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 12:10