search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 07:31
MENU CLOSE

Στη Βαλένθια των… εκπλήξεων! (Videos/Photos)

05.02.2024 14:57
valencia-new

Η Μαδρίτη είναι η πρωτεύουσα, η Βαρκελώνη ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός, αλλά η Βαλένθια είναι πολύ καλύτερη επιλογή για όποιον αναζητεί λιγότερα πλήθη τουριστών και πιο οικονομικές διακοπές, σύμφωνα με τη Sun, που πλέκει το εγκώμιο της ισπανικής πόλης ως προορισμού για μια σύντομη απόδραση ακόμα και μέσα στον χειμώνα.

Η Βαλένθια κερδίζει το στοίχημα ως η καλύτερη παραθαλάσσια πόλη για διακοπές το 2024 και πριν σπεύσουν οι τουρίστες για να απολαύσουν τον ήλιο και την θάλασσα του ισπανικού θερέτρου, είναι ευκαιρία να δούμε την πόλη off season. Η Βαλένθια είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Τούρια και έχει ένα εξαιρετικό θαλάσσιο μέτωπο στη δυτική Μεσόγειο, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι –εκτός από την θάλασσα- για να την επισκεφτείς.

Γιατί, λοιπόν, η Βαλένθια μπορεί να είναι επιλογή τους χειμερινούς μήνες;

Γαστρονομικός προορισμός

Γιατί είναι η πόλη που πρώτη λανσάρισε την παέγια, το κρασί της είναι καλό και φτηνό και επειδή υπάρχουν εξαιρετικά εστιατόρια για τάπας. Άρα, η γαστρονομία είναι ένας λόγος.

Αν, λοιπόν, αγαπάτε τις γεύσεις και τα αρώματα, ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε αυτά που προσφέρει η Βαλένθια είναι η Κεντρική Αγορά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αρχιτεκτόνημα, που απλώνεται σε 8.000 τετραγωνικά μέτρα και στεγάζει την μεγαλύτερη αγορά φρέσκων προϊόντων στην Ευρώπη. Στα καταστήματα βρίσκεται οτιδήποτε παράγει η ευρύτερη περιοχή της Βαλένθια, αλλά και η Μεσόγειος. Η Κεντρική Αγορά είναι κατασκευασμένη από σιδηροκολώνες, που θυμίζουν τη δομή του Πύργου του Άιφελ, τούβλα και γυαλί, σε ένα ελκυστικό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα, που από μόνο του είναι λόγος επίσκεψης.

Σε μία πόλη από άλλο πλανήτη

Αλλά η βασική ατραξιόν είναι «η πόλη των Τεχνών και των Επιστημών», που θυμίζει κάτι από … άλλον πλανήτη. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που στοίχισε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ένα φουτουριστικό συγκρότημα – μουσείο, με την υπογραφή του Σαντιάγο Καλατράβα.

Η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών χτίστηκε στις όχθες του ποταμού Τούρια, σε μια έκταση που μετατράπηκε σε πάρκο πρασίνου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τις πλημμύρες. Στην περιοχή χτίστηκαν σταδιακά ένα πλανητάριο σε σχήμα ματιού, το Μουσείο Επιστημών του Πρίγκιπα Φίλιππου, που το σχέδιό του θυμίζει σκελετό φάλαινας και ο διάδρομος που είναι ένας βοτανικός κήπος με ντόπια φυτά και περιστοιχίζεται από γλυπτά σύγχρονων καλλιτεχνών. Στο συγκρότημα αυτό βρίσκεται ανοιχτό θαλάσσιο πάρκο, με το μεγαλύτερο ενυδρείο της Ευρώπης, αλλά και το Παλάτι των Τεχνών της Βασίλισσας Σοφίας, όπου στεγάζονται η όπερα και τέσσερις αίθουσες για θεατρικές παραστάσεις. Καλλιτεχνικές δραστηριότητες φιλοξενούνται και στην «αγορά», που είναι μια κλειστή πλατεία.

Στο ιστορικό κέντρο

Στα αξιοθέατα της πόλης είναι το ιστορικό κέντρο, όπου σώζονται κτήρια ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, μεταξύ των οποίων το Ανταλλακτήριο Μεταξιού, που κηρύχθηκε το 1996 Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το κτήριο αυτό χτίστηκε στο διάστημα 1482 – 1548 και θεωρείται από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα του βαλενθιανού-γοτθικού ρυθμού και απόδειξη του πλούτου της περιοχής, που οφείλεται στο εμπόριο και τη ναυτιλία.

Αξιοθαύμαστος είναι και ο καθεδρικός ναός, που χτίστηκε πάνω σε τέμενος , που είχε χτιστεί στα ερείπια ρωμαϊκού ναού. Πρόκειται για κτήριο με στοιχεία ρομανέσκ, μπαρόκ και γοτθικά, που προδίδουν τις διαφορετικές περιόδους και στο εσωτερικό του «κρύβει» σημαντικά έργα τέχνης από την πρώτη Ισπανική Αναγέννηση. Στο μουσείο του καθεδρικού ναού εκτίθεται επίσης σημαντικά έργα τέχνης, μεταξύ αυτών και του Γκόγια.

Η Βαλένθια είναι μια πόλη που της αρέσει να ζει ανάμεσα σε ένα πλούσιο και σπουδαίο παρελθόν και την τολμηρή ματιά της για το σήμερα και το αύριο. Το δείχνει με κάθε ευκαιρία και γι’ αυτό οι εκπλήξεις που κρύβει είναι πολλές.

Διαβάστε επίσης:

Το Ευρωκοινοβούλιο της… διαφθοράς – Σχεδόν ένας στους τέσσερις έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο!

Παρίσι: Έξωση στα θηριώδη τζιπ από τους δρόμους της πόλεις – Τριπλασιασμός των τελών στάθμευσης (video)

Σινεμά – «Bob Marley One Love»: Ο μύθος της ρέγκε για την ημέρα των ερωτευμένων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 07:31