search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:04
MENU CLOSE

Κεντροαριστερά: Οι εκδηλώσεις που έφεραν αναταράξεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2320
08/02/2024
09.02.2024 06:12
PASOK

Όλο και περισσότερο ενδιαφέρον αποκτούν οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, καθώς μία κοινή εκδήλωση των Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη, Έφης Αχτσιόγλου ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει πάλι σενάρια για το μέλλον του «πολύπαθου» χώρου αλλά και για το αύριο των κομμάτων που διεκδικούν τη δεύτερη θέση. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι στα «κόκκινα», με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μένει στις ευχές του για «καλό ταξίδι» προς τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά να είναι ανοιχτός σε έναν διάλογο με στελέχη της Νέας Αριστεράς.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής ως προς το χρονοδιάγραμμα, καθώς έχει ξεκαθαρίσει ότι η όποια συζήτηση θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές και εφόσον το κόμμα του πάρει ένα ποσοστό που θα βάζει τις βάσεις για να αμφισβητήσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές, αλλά και να γίνει η εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Όλα αυτά την ώρα που το «κόμμα Λοβέρδου» έχει κάνει την εμφάνισή του και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη μπει στις δημοσκοπικές μετρήσεις.

Τι βλέπει το ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη όχι μόνο δεν είδαν με καλό μάτι την κίνηση του Χριστοδουλάκη να είναι παρών σε μία εκδήλωση μαζί με δύο στελέχη τα οποία συνυπήρξαν κάτω από το ίδιο κόμμα, αλλά βρίσκεται σε αναβρασμό κυρίως για τη στιγμή που αποφάσισε ο νεαρός βουλευτής να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση. Ένα από τα κεντρικά ερωτήματα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι «ποιοι θα βρίσκονται από κάτω για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση;».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολα θα δούμε στελέχη του ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται στο θέατρο «Άλφα», όπου θα γίνει η εκδήλωση. Δεν αποκλείεται να δούμε όμως παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι έχουν αναφορά στο ΠΑΣΟΚ. Στις αναλύσεις που κάνουν συνεργάτες του Ανδρουλάκη θεωρούν ότι σ’ αυτή τη φάση μόνο το Κίνημα μπορεί να ανοίξει τον διάλογο για την Κεντροαριστερά και την επόμενη μέρα, αλλά αυτό «δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει η καθαρή εικόνα των ευρωεκλογών». Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Ανδρουλάκη, αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ κινείται στους παρακάτω άξονες:

● Η χώρα και η δημοκρατία έχουν ανάγκη από αξιωματική αντιπολίτευση με προοπτική διακυβέρνησης. Στην παρούσα φάση αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το ΠΑΣΟΚ.

● Στις ευρωεκλογές τα κόμματα θα αγωνιστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ακόμα και η Νέα Δημοκρατία θα δώσει διαστάσεις «εθνικών εκλογών».

● Στον χώρο της Κεντροαριστεράς ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την αντιπαράθεση σε ένα επίπεδο για να μην κοπούν οι γέφυρες την επόμενη μέρα σε επίπεδο κοινωνίας.

● Να γίνει σε όλους ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρωταγωνιστής μετά τις ευρωεκλογές με απόφαση του ελληνικού λαού.

Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ – έχοντας ως δεδομένο το ότι αντλεί ψηφοφόρους και από Ν.Δ. και από ΣΥΡΙΖΑ – είναι ξεκάθαρο: «Εμείς έχουμε θέσει σαφή στόχο η χώρα να αποκτήσει ισχυρή αντιπολίτευση και να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών. Επί τη βάσει αυτών γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση, διότι αυτά είναι τα μεγάλα διακυβεύματα και εκεί πρέπει να δούμε τα κοινά σημεία. Για εμάς ο στόχος είναι να είμαστε δεύτεροι και ισχυροί στις ευρωεκλογές».

Ο διάλογος με τη Νέα Αριστερά

Είναι αλήθεια ότι ο Ανδρουλάκης έχει ανοίξει την πόρτα του διαλόγου με στελέχη της Νέας Αριστεράς. Σε συνέντευξή του στο One Channel είπε πως «μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στη Νέα Αριστερά που συμμερίζονται όσα εμείς θεωρούμε κορυφαία κοινωνικά ζητήματα. Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε μαζί τους». Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, το κύριο χαρακτηριστικό των βουλευτών της Νέας Αριστεράς είναι ότι «δεν κουβαλούν πάνω τους την τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ό,τι έχει να κάνει μάλιστα με τον Κασσελάκη, το ΠΑΣΟΚ θα κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τη σύγκρουση μαζί του. Το «καλό ταξίδι» που ευχήθηκε ο Ανδρουλάκης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου τυχαίο. «Εξαρχής αντιμετώπισα τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με ευγένεια και πολιτικό πολιτισμό. Δεν είχε ανάλογη συμπεριφορά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, κάτι που θεωρώ ότι ήταν λανθασμένο, γι’ αυτό και του απάντησα με ανάλογο ύφος. Αντίπαλός μας είναι η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε έναν συγκεκριμένο δρόμο. Καλό του ταξίδι» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρουλάκης.

Οι επιστροφές και το «κόμμα Λοβέρδου»

Μπορεί στη Χαριλάου Τρικούπη να τονίζουν ότι δεν προχωρούν σε «πολιτικές μετεγγραφές» και ο διάλογος να ξεκινά από την κοινωνία μετά τις ευρωεκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και «επιστροφές» στο κόμμα. Όπως είναι σε θέση το «Ποντίκι» να γνωρίζει, επαγγελματίες με παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι συντάχθηκαν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ ή απείχαν από τις πολιτικές εξελίξεις, «επιστρέφουν» σιγά – σιγά στο Κίνημα.

Πρόσφατα μάλιστα έγιναν και κάποιες συναντήσεις. Στην εξίσωση για την επόμενη μέρα πρέπει να μπει και το «κόμμα Λοβέρδου», το οποίο εκτός από το γεγονός ότι αναζητεί όνομα, μια και το «Εμπρός» δεν φαίνεται να προχωράει, έχει αρχίσει να μπαίνει στις μετρήσεις, αλλά και να στελεχώνεται. Ήδη έχουν γίνει συναντήσεις και συζητήσεις από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο με στελέχη που είτε έχουν επαγγελματική αναγνώριση είτε υπήρξαν στην πολιτική σε θέσεις ευθύνης.

Ένα από τα πρόσωπα που φαίνεται να είναι κοντά στο κόμμα του Λοβέρδου είναι ο πρώην υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και καθηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος υπήρξε μάλιστα και στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει προσωπικά τις ευθύνες του πρωθυπουργού

Αυγέρη για ψήφισμα – κόλαφο του ΕΚ: Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη χώρα μας στην Ευρώπη

Συνάντηση Τσίπρα – Τεμπονέρα με φόντο την εκδήλωση για την Κεντροαριστερά που «άναψε φωτιές»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:02