search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:14
MENU CLOSE

Δήμαρχος Aίγινας: Βλάβη και όχι δολιοφθορά το σπάσιμο του υποθαλάσσιου αγωγού του νησιού

14.02.2024 21:06
Screenshot_agwgos_aigina

Για κακοτεχνία και όχι δολιοφθορά, έκανε λόγο ο δήμαρχος της Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς, ο οποίος μίλησε στο δημοτικό συμβούλιο αναφορικά με την ζημιά στον αγωγό υδροδότησης του νησιού από τον Πειραιά.

Όπως σημείωσε το σπάσιμο του αγωγού οφείλεται σε τεχνικό ζήτημα καθώς μετά από τις έρευνες δεν προκύπτουν ενδείξεις δολιοφθοράς.

Σημειώνεται ότι κατόπιν αιτήματός του, δύτες του Λιμεναρχείο Πειραιά καταδύθηκαν στο σημείο της ζημιάς του αγωγού και ανέφεραν πως δεν υπάρχει κανένα ίχνος δολιοφθοράς. Παράλληλα, τόνισε ότι ίσως πρόκειται για κατασκευαστικό πρόβλημα, αστοχία υλικού ή λανθασμένης τοποθέτησής του. Οι δύτες του λιμενικού στο σημείο, οι οποίοι δεν βρήκαν το παραμικρό που να παραπέμπει σε δολιοφθορά ή έκρηξη.

Υπενθυμίζεται πως το νερό διακόπηκε στο νησί από τις 24 Ιανουαρίου. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, επισκέφτηκε στις 02/02 την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά Ειρήνη Μαραγκάκη, στην οποία κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τη νέα υπόθεση. «Όσοι παίζουν παιχνίδια θα μας έχουν απέναντι» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Αττικής.

Σύμφωνα με το aeginaportal, το γραφείο του Δημάρχου Αίγινας, Γιάννη Ζορμπά, είχε εκδοθεί δελτίο Τύπου, στο οποίο έκανε γνωστό πως ζήτησε από τα λιμεναρχεία του Πειραιά και της Σαλαμίνας να επιθεωρήσουν με εξειδικευμένο συνεργείο, το σημείο της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι στην περίπτωση που ο αγωγός έχει βλάβη, το κόστος το επωμίζεται η κατασκευάστρια εταιρεία ενώ αντίθετα στην περίπτωση που είναι δολιοφθορά, καταβάλλεται από το ελληνικό δημόσιο.

Στη δισέλιδη μηνυτήρια αναφορά του κατέθεσε η Περιφέρεια Αττικής αναφέρεται:

«Στις 26-1-2024 κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έγγραφο επιθεώρησης της τεχνικής εταιρείας με την επωνυμία «Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Δ.Κωνσταντινίδης ΑΕ» αναφορικά με τα αποτελέσματα της από 25-1-2024 β αυτοψίας ειδικού συνεργείου σε σημείο διαρροής του Υποθαλάσσιου Αγωγού Μεταφοράς Νερού της ΕΥΔΑΠ από τη Σαλαμίνα στην Αίγινα στη θέση Περάνι Σαλαμίνας μετά από την 24-1-2024 διακοπή της ύδρευσης στη νήσο της Αίγινας.

» Τα συνεργεία της αναδόχου με την επίβλεψη της αρμόδιας για τα έργα Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Πειραιώς και Νήσων διαπίστωσε επί του αγωγού την ύπαρξη κρατήρα ο οποίος σύμφωνα με την εκτίμηση των δυτών του συνεργείου έγινε από εκρηκτικό μηχανισμό.

» Σε νέα επιθεώρηση που έλαβε χώρα στις 27-1-2024 στο σημείο διαρροής του αγωγού η προαναφερόμενη τεχνική εταιρεία επιβεβαίωσε τα ευρήματα της 1ης επιθεώρησης δηλαδή την ύπαρξη βαθουλώματος (κρατήρα) και ελαφρά θολότητα του νερού, γεγονός που συνιστά ένδειξη διαφυγής γλυκού νερού και επιβεβαιώνει τη διαρροή. Η έκταση της ζημίας του αγωγού δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί καθώς ελάχιστα τμήματα του είναι ορατά.

» Κατόπιν έγγραφου αιτήματος της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφέρειας Αττικής προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιώς, ενημερωθήκαμε με την υπ’ αριθμόν 2223.1/01/2024/30.1.2024 έγγραφο του τελευταίου το οποίο σας προσκομίζουμε ότι από το επίμαχο θαλάσσιο σημείο διήλθαν δύο πλοία ελληνικής σημαίας (RO/RO Neptune Tharros και Ε/Γ AERO I).

» Δεδομένου ότι από την έναρξη της κατασκευής και πλέον λειτουργίας του συγκεκριμένου αγωγού έχουν διαπιστωθεί κατ’ επανάληψη ύποπτα για δολιοφθορά περιστατικά σε διάφορα σημεία αυτού εμβληματικού και καινοτόμου έργου για την υδροδότηση των νησιών μας, σας γνωστοποιώ τα συστημένα έγγραφα που διαπιστώνουν αρμοδίως το συγκεκριμένο συμβάν με το αίτημα της εκ μέρους σας ταχείας διερεύνησης ενδεχόμενης τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Διαβάστε επίσης:

Γλυφάδα: Η μαρτυρία υπαλλήλου – αυτόπτη μάρτυρα στο μακελειό -«Κλείδωσε τη Δέσποινα, έριξε χαριστική βολή στη Μαρία»

Ένταση με τους αγρότες στο τελωνείο Ευζώνων – Εισαγγελέας και αστυνομία απείλησαν με συλλήψεις

Σπύρος Καρνέσης: Το ιδιόχειρο σημείωμα, η συμφωνία με τις αδερφές του και ο απλήρωτος ΕΝΦΙΑ για τις «ελληνικές Μαλδίβες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:14