search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 04:02
MENU CLOSE

Ισπανία και Ιρλανδία ζητούν από την Κομισιόν «άμεση επανεξέταση» των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ

14.02.2024 17:59
gaza_new

Η Ιρλανδία και η Ισπανία επιδιώκουν μια «επείγουσα επανεξέταση» του κατά πόσον το Ισραήλ συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο της εμπορικής του συμφωνίας με την ΕΕ, σύμφωνα με κοινή επιστολή προς την Κομισιόν.

«Ανησυχούμε βαθιά για την επιδείνωση της κατάστασης στο Ισραήλ και στη Γάζα (…) Η διευρυμένη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή της Ράφα συνιστά μια σοβαρή και επικείμενη απειλή που η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως», ανέφεραν οι δύο χώρες σε κοινή επιστολή που απηύθυναν, προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Η ΕΕ επιχειρεί να τηρήσει μια ενιαία στάση σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις: οι ένθερμοι υποστηρικτές του Ισραήλ, όπως η Γερμανία, έχουν απορρίψει εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός που εκφράστηκαν από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία. Η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία συνεχίζουν να μην επιβάλλουν κυρώσεις σε Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη.

«Κατάλληλα μέτρα»

Οι δύο χώρες ζητούν από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να προτείνει «κατάλληλα μέτρα» που θα μπορούσαν να ληφθούν εάν διαπιστωθεί ότι το Ισραήλ παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, σύμφωνα με το έγγραφο, της 14ης Φεβρουαρίου που υπογράφηκε από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ.

«Στο πλαίσιο του κινδύνου μιας ακόμη μεγαλύτερης ανθρωπιστικής καταστροφής (…) ζητάμε από την Επιτροπή να προβεί σε επείγουσα επανεξέταση του κατά πόσον το Ισραήλ συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του, μεταξύ άλλων βάσει της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ/Ισραήλ, η οποία καθιστά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις δημοκρατικές αρχές ουσιαστικά στοιχεία της σχέσης», έγραψαν οι δύο ηγέτες.

Το Ισραήλ υπέγραψε τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ το 1995, αλλά ακύρωσε τις ετήσιες συνομιλίες το 2013 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της ΕΕ να κάνει διάκριση μεταξύ των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη και του υπόλοιπου Ισραήλ σε όλες τις συμφωνίες.

Επί σειρά ετών, μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ εμπόδιζαν επίσης τη διεξαγωγή των συναντήσεων, ζητώντας μεγαλύτερη πρόοδο στην επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους πριν προχωρήσουν σε στενότερους δεσμούς ΕΕ-Ισραήλ.

Οι κοινές συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ επρόκειτο να επαναληφθούν για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία το 2022, αλλά η πρωτοβουλία έπεσε στο κενό λόγω διαφωνιών.

Το Ισραήλ λαμβάνει επί του παρόντος περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας του μπλοκ και είναι συνδεδεμένη χώρα του Horizon Europe, του εμβληματικού ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ.

Η επιστολή επισημαίνει ότι εάν η Επιτροπή «θεωρεί ότι το [Ισραήλ] παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, προτείνει στο [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο τα κατάλληλα μέτρα προς εξέταση».

«Είμαστε εξίσου ξεκάθαροι ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τέτοιες επιθέσεις, αλλά αυτό μπορεί να ασκηθεί μόνο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», έγραψαν οι δύο ηγέτες αναφερόμενοι στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Η απάντηση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης».

«Υπενθυμίζουμε επίσης τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου και ζητάμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων και μια άμεση κατάπαυση του πυρός που μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση σε επειγόντως απαραίτητες ανθρωπιστικές προμήθειες», προστίθεται στην επιστολή.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τον ισχυρισμό ότι το προσωπικό της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) στην Παλαιστίνη ενδέχεται να είχε εμπλακεί στις επιθέσεις στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση του Γενικού Επιτρόπου της UNRWA [Philippe] Lazzarini να τερματίσει αμέσως τις συμβάσεις των ενδιαφερομένων καθώς και την έναρξη μιας συνολικής ανεξάρτητης έρευνας από τον ΟΗΕ».

«Ταυτόχρονα, ήμασταν ξεκάθαροι ότι πρέπει να επιτραπεί στην UNRWA να λειτουργεί για να συνεχίσει το ζωτικής σημασίας έργο της σώζοντας ζωές και αντιμετωπίζοντας την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και ότι η υποστήριξη της ΕΕ στην UNRWA πρέπει να διατηρηθεί».

Οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης ότι το μπλοκ «δεν πρέπει να παραβλέπει την επιτακτική ανάγκη για μια πολιτική προοπτική για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

«Η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο κύκλος βίας δεν θα επαναληφθεί».

Όπως ανέφερε το Euractiv τον Ιανουάριο, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ ΕΥΕΔ είχε προτείνει ένα σχέδιο 10 σημείων για μια «αξιόπιστη, συνολική λύση» στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, αλλά δεν κέρδισε το ενδιαφέρον των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο δεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει μέχρι στιγμής απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα μέχρι την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Αντιδρώντας στην κοινή κίνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η επιστολή ελήφθη, αλλά είπε ότι δεν θα σχολιάσει περαιτέρω μέχρι να μελετηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Νικολά Σαρκοζί: Ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του

Influencers και Tik Tok επιστρατεύονται για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης στη Βρετανία

Τουρκία: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους 9 αγνοούμενους μετά την κατολίσθηση σε χρυσωρυχείο (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48