ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:54
MENU CLOSE

Αυθεντική Ρωμαϊκή καρμπονάρα, με αυγά, χωρίς κρέμα

15.02.2024 06:15

Το σήμα κατατεθέν της Ιταλικής κουζίνας, προερχόμενο από τη Ρώμη, είναι ένα απλό πιάτο που αποτελείται από βασικά υλικά όπως τα αυγά, το γκουαντσάλε ή η πανσέτα και το πεκορίνο ή η παρμεζάνα.

Υλικά για τη Συνταγή

175 γραμμάρια γκουαντσάλε ή πανσέτα (ή μπέικον σε κομμάτι)

2 μεγάλα αυγά

2 κρόκους αυγών

100 γραμμάρια παρμεζάνα (παρμιτζάνο ρετζιάνο) ή πεκορίνο, πολύ λεπτοτριμμένο

¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

400 γραμμάρια σπαγγέτι

1 κουταλιά της σούπας αλάτι (για το βράσιμο των σπαγγέτι)

½ φλιτζάνι νερό + λίγο επιπλέον (από τον βρασμό)

Για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Επιπλέον παρμεζάνα

Εκτέλεση

1.Αρχικά κόψτε το γκουαντσάλε ή την πανσέτα σε φέτες ½ εκατοστού περίπου και έπειτα σε μπαστουνάκια.

2.Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρετε το γκουαντσάλε για 4 με 5 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Στραγγίστε το σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και διατηρήστε το ζεστό. Κρατήστε και το λίπος από το γκουαντσάλε μέσα στο τηγάνι.

3.Στο μεταξύ βάλτε 4 λίτρα νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και μόλις έρθει σε βρασμό προσθέστε το αλάτι (1 κουταλιά της σούπας, όχι περισσότερο λόγω της ποσότητας του αλμυρού τυριού που χρησιμοποιείται στη συνταγή). Βράστε τα σπαγγέτι al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίστε τα, αφού κρατήσετε 1 φλιτζάνι από το νερό του βρασμού και διατηρήστε το ζεστό.

4.Ετοιμάστε τη σάλτσα, βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά και τους κρόκους και χτυπώντας τα καλά με έναν αυγοδάρτη ώστε να ενωθούν. Στη συνέχεια ρίξτε και ανακατέψτε την παρμεζάνα και το πιπέρι.

5.Βάλτε το αντικολλητικό τηγάνι με το λίπος από το σοτάρισμα, να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά και ρίξτε τα στραγγισμένα ζυμαρικά, φέρνοντάς τα μερικές βόλτες, να καλυφθούν καλά και να απορροφήσουν το λίπος.

6.Ρίξτε τα σπαγγέτι στο μπολ με τη σάλτσα αυγών και ανακατέψτε ζωηρά. Ρίξτε σταδιακά ½ φλιτζάνι από το ζεστό (όχι καυτό) νερό του βρασμού και συνεχίστε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα για 1 περίπου λεπτό, μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να γίνεται κρεμώδης. Μεταφέρετε στα πιάτα και πασπαλίστε με επιπλέον παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό, αν επιθυμείτε.

Διαβάστε επίσης:

Σου κρακελέ, με κρέμα βανίλια και μαρμελάδα βατόμουρο, για τη γιορτή των ερωτευμένων

Κεφτέδες στο πήλινο, με σάλτσα και τυρί

Σαβαρέν (μπαμπάς) ταψιού, το ρετρό και αγαπημένο γλύκισμα των παλαιών ζαχαροπλαστείων

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:54
Exit mobile version