search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:48
MENU CLOSE

Σου κρακελέ, με κρέμα βανίλια και μαρμελάδα βατόμουρο, για τη γιορτή των ερωτευμένων

14.02.2024 06:22
choux132

Μια ντελικάτη και εντυπωσιακή συνταγή για να προσφέρετε για τη γιορτή των ερωτευμένων, λίγο χρονοβόρα αλλά όχι και τόσο δύσκολη, καθώς βασίζεται στην απλή και κλασική τεχνική για την παρασκευή των σου.

Η μόνη παραλλαγή είναι η τραγανή και χρωματιστή επικάλυψη των σου, που ανεβάζει το επίπεδο σε επαγγελματικού τύπου λιχουδιά.

Υλικά για τη Συνταγή

Για το εφέ κρακελέ

50 γραμμάρια βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

50 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

50 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

Μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Για τη ζύμη των σου

60 ml γάλα

60 ml νερό

60 γραμμάρια βούτυρο

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

70 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

2 μεγάλα αυγά

Για τη γέμιση

200 γραμμάρια έτοιμη χτυπημένη σαντιγί

200 γραμμάρια κρέμα βανίλια (έτοιμη σπιτική ή του εμπορίου σε κεσεδάκι)

Λίγη μαρμελάδα βατόμουρο

Αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Αρχικά ετοιμάστε τη ζύμη μπισκότου για το κρακελέ εφέ. Χτυπήστε ή ανακατέψτε με μια κουτάλα, το βούτυρο μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη και μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Μόλις ενσωματωθούν καλά τα υλικά, προσθέστε και το αλεύρι. Βάλτε τη ζύμη που θα προκύψει ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας και με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίξτε την σε ένα φύλλο πάχους περίπου 5mm. Έτσι όπως είναι, μεταφέρετέ την στο ψυγείο να σφίξει.

2. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και με τη βοήθεια ενός κουπ πατ ή ενός μικρού ποτηριού, κόψτε δίσκους 5 εκατοστών σε διάμετρο. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία και με τα περισσεύματα, ανοίγοντας με τον πλάστη και κόβοντας, μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Διατηρήστε τους δίσκους στο ψυγείο.

3. Ετοιμάστε τα σου. Βάλτε το γάλα και το νερό σε ένα κατσαρολάκι, ρίξτε το βούτυρο και το αλάτι και φέρτε τα σε βρασμό. Μειώστε τη θερμοκρασία, ρίξτε μονομιάς όλο το αλεύρι και ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, σχηματίστε μια ζύμη. Μόλις αρχίζει να σχηματίζεται ένα φιλμ από ζύμη στον πάτο και τα τοιχώματα της κατσαρόλας, αποσύρετε από τη φωτιά και μεταφέρετε το μίγμα σε κρύο γυάλινο μπολ. Χτυπήστε την για λίγο με το μίξερ χειρός, για να εκτονωθεί ο ατμός και να αρχίσει να κρυώνει. Ξεκινήστε να προθέτετε, χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ, ένα – ένα τα αυγά.

4. Βάλτε τη ζύμη σε κορνέ και σχηματίστε πάνω σε ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα, 12 ισόποσες δόσεις ύψους 4 εκατοστών περίπου. Λειάνετε τις κορυφές τους με το δάκτυλό σας και τοποθετήστε πάνω σε κάθε σου, τους δίσκους ζύμης που έχετε κρατήσει στο ψυγείο. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 20-25 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν όμορφα. Σβήστε το φούρνο, μισοανοίξτε την πόρτα του (τοποθετήστε μια πετσέτα ή μια κουτάλα στο άνοιγμα) και αφήστε τα έτσι για 20 ακόμα λεπτά. Αποσύρετε να κρυώσουν καλά.

5. Ετοιμάστε την γέμιση χτυπώντας την κρέμα γάλακτος σε σφικτή σαντιγί και ανακατεύοντάς την με την κρέμα βανίλιας, μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο και αφράτο μίγμα.

6. Χωρίστε προσεκτικά με ένα μαχαίρι, ένα καπελάκι ή καπάκι από το πάνω μέρος των σου και γεμίστε τα με λίγη μαρμελάδα και την αφράτη κρέμα που έχετε ετοιμάσει. Κλείστε με το καπάκι, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και απολαύστε.

Διαβάστε επίσης:

Κεφτέδες στο πήλινο, με σάλτσα και τυρί

Σαβαρέν (μπαμπάς) ταψιού, το ρετρό και αγαπημένο γλύκισμα των παλαιών ζαχαροπλαστείων

Ομελέτα με μανιτάρια, μυρωδικά και τυρί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:41