search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:24
MENU CLOSE

SOS από ECDC: Το υπερμεταδοτικό βακτήριο της κλεμπσιέλλας εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη

15.02.2024 16:08
klembsiella
pixabay

Νέα προειδοποίηση εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) για το υπερματαδοτικό βακτήριο της κλεμπσιέλλας τονίζοντας ότι δεν κινδυνεύουν μόνο όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αλλά και οι υγιείς οργανισμοί.

Το ECDC αναφέρει ότι η κλεμπσιέλλα της πνευμονίας αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αντοχή στα αντιβιοτικά και ότι εξαπλώνεται Ευρώπη. Πρόκειται για μία κλεμπσιέλλα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ανευρισκόταν κυρίως στην Ασία.

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην ΕΕ

Από το 2021 έως σήμερα, όμως, υπερδιπλασιάστηκαν οι χώρες της ΕΕ όπου εντοπίστηκε το μικρόβιο, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Το 2021, το βακτήριο εντοπιζόταν μόλις σε τέσσερις, ενώ πλέον είναι 10: Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία και Νορβηγία. Τα περισσότερα κρούσματα μακράν τα έχει η Ιρλανδία. Έχουν βρεθεί 87, όταν σε όλες τις χώρες μαζί έχουν καταγραφεί 143.

Ο αντίστοιχος αριθμός των κρουσμάτων το 2021 ήταν μόλις 12 στις τέσσερις χώρες. Δεύτερη σε συχνότητα πλέον είναι η Γαλλία, με 13 κρούσματα.

Ακόμα πιο ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι η υπερμεταδοτική κλεμπσιέλλα αποκοκτά ολοένα και περισσότερη αντοχή στις καρβαπενέμες, μια ομάδα αντιβιοτικών που αποτελούν την έσχατη λύση για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων, τονίζει το ECDC.

Tα συμπώματα

Η αυξανόμενη αντοχή σε αυτά τα αντιβιοτικά αφήνει τους ασθενείς όχι και τόσο καλά θωρακισμένους στην κλεμπσιέλλα. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η κλεμπσιέλλα της πνευμονίας, όπως είναι η πλήρης ονομασία του μικροβίου, έχει κλασικά και υπερλοιμογόνα (υπερμεταδοτικά) στελέχη.

Τα κλασικά στελέχη της κλεμπσιέλλας προκαλούν συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς:

Πνευμονία
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Νοσοκομειακές λοιμώξεις

Αντίστοιχα, τα υπερλοιμογόνα στελέχη μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα, όπως:

Αποστήματα με πύον (πυογόνα αποστήματα) στο ήπαρ
Μη ηπατικά αποστήματα
Πνευμονία
Νεκρωτική περιτονίτιδα
Ενδοφθαλμίτιδα (λοίμωξη στο μάτι)
Μηνιγγίτιδα

Μάλιστα οι σοβαρές λοιμώξεις από τα υπερμεταδοτικά στελέχη μπορεί να εμφανιστούν και σε ανθρώπους που είναι υγιείς, δηλαδή χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας, τονίζει το ECDC.

Η υπερμεταδοτική κλεμπσιέλλα είχε αναγνωριστεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 στην Ταϊβάν. Για πολλά χρόνια στη συνέχεια εντοπιζόταν κυρίως στην Ασία, όπου διασπειρόταν κυρίως στην κοινότητα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, δε, παρουσίαζε αντοχή στα αντιβιοτικά.

Αναμένονται αυξημένα κρούσματα

Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό. Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι εμφανίζεται σε νοσοκομεία και σε χώρους φροντίδας ευπαθών ομάδων.

Αυτά τα δεδομένα ωθούν το ECDC να προειδοποιεί ότι η εξάπλωσή της στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης «αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών».

Διαβάστε επίσης:

Χαράτσι στα φάρμακα: Η θύελλα αντιδράσεων, οι εξηγήσεις του υπουργού υγείας και το παράδειγμα του πρόεδρου του ΠΦΣ στο topontiki.gr που ξεκαθαρίζει το τοπίο

Παγκόσμια Ημέρα για τον παιδικό καρκίνο: 300 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στη χώρα μας – 500.000 επιβιώσαντες στην Ευρώπη

Πόνος στον ώμο: Τι προσφέρει το υαλουρονικό οξύ;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:22