search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 11:02
MENU CLOSE

Χαράτσι στα φάρμακα: Η θύελλα αντιδράσεων, οι εξηγήσεις του υπουργού υγείας και το παράδειγμα του πρόεδρου του ΠΦΣ στο topontiki.gr που ξεκαθαρίζει το τοπίο

15.02.2024 14:55
farmakeio_farmaka_1101_new

Θύελλα αντιδράσεων από τους ασφαλισμένους έχει προκαλέσει το νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα, που αυξάνει το ποσοστό συμμέτοχης των ασθενών από 0%, 10% έως και 25% με συνέπεια, έκπληκτοι, να βλέπουν ότι βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι οργισμένοι ασθενείς από την περασμένη Δευτέρα 12 Φεβρουάριου, που ισχύει το νέο δελτίο τιμών, ξεσπούν στους φαρμακοποιούς γιατί βλέπουν ότι το ίδιο φάρμακο που έπαιρναν ακόμη και δωρεάν, τώρα πρέπει να το πληρώσουν από λίγα ευρώ έως και δεκάδες ευρώ το κάθε κουτί!

Η κατάσταση μέρα με την ημέρα γίνεται όλο και πιο έκρυθμη και χρειάζεται να δοθούν άμεσα εξηγήσεις, για να καταλάβει ο κόσμος τι πληρώνει. Φαίνεται όμως ότι η εξίσωση της λιανικής τιμής με την τιμή αποζημίωσης δύσκολα μπορεί να ερμηνευτεί.

Για το λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωση του αναφέρει στα μέλη του: «ότι λόγω της κατάργησης της εξίσωσης της λιανικής τιμής ενός γενοσήμου με την τιμή αποζημίωσης  του ΕΟΠΥΥ, πλέον όλα τα γενόσημα επιβαρύνονται επιπλέον της ονομαστικής συμμετοχής (0%, 10% , 25%) η οποία προσδιορίζεται επί της τιμής αποζημίωσης του φαρμάκου. Αυτό οδηγεί στον προσδιορισμό αυξημένης επιβάρυνσης για τους ασφαλισμένους σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο υπολογισμό». 

Μάλιστα ο ΠΦΣ αναφέρει και παράδειγμα:

Στην θεραπευτική κατηγορία των στατινών (ΑΤC4), τα γενόσημα της ροσουβαστατίνης επιβαρύνονται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πριν, αφού λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η τιμή αποζημίωσης του φθηνότερου  φαρμάκου της θεραπευτικής κατηγορίας (το φθηνότερο σκεύασμα σιμβαστατίνης). Το πρόβλημα παρουσιάζεται έντονα στις συσκευασίες φαρμάκων, με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε δραστική ουσία  Πχ.

  1. ROSUVASTATIN/WIN MEDICA F.C TAB 40MG/TAB – Λ.Τ= 23,28 € με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€  Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 17,70 ευρώ (η παλιά συμμετοχή 5,82€)
  2. TORVACHOL F.C. 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ=9,50€ με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€ Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 3,99€ (η παλιά συμμετοχή 2,34€). 
  3. LEPUR F.C 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ= 7,35€ Συμμετοχή 1,84€ που δεν αλλάζει γιατί είναι η τιμή αποζημίωσης για όλη τη θεραπευτική κατηγορία των στατινών.

Τι είπε ο υπουργός

Μετά τις αντιδράσεις των ασθενών ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης έδωσε τις δικές του εξηγήσεις, όμως χωρίς να …πείθει.

Συγκεκριμένα όπως είπε σήμερα στον ΑΝΤ1: «υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο Υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε παράταση από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση .

Η εν λόγω απόφαση ορίζει ότι «ο ΕΟΠΥΥ, σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Δουλειά του φαρμακοποιού να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση την δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100%. Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί τη διαφορά».

Το παράδειγμα που ξεκαθαρίζει το τοπίο

Από όλα αυτό το… μπάχαλο αρκεί να κρατήσουμε ένα απλό παράδειγμα που δίνει στο topontiki.gr ο πρόεδρος  του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 4 στατίνες (φάρμακο για τη χοληστερίνη). Η κάθε μια έχει τη δική της δραστική ουσία. Όμως όλες έχουν μια τιμή αποζημίωσης, που είναι της φθηνότερης στατίνης που συνήθως είναι η παλαιότερη, που βγήκε στην αγορά. Εάν ένας ασθενής θέλει να πάρει μια νέα πιο σύγχρονη στατίνη, με άλλη δραστική ουσία, θα πληρώσει τη διαφορά.

«Το κράτος θα έπρεπε να βγάλει ασφαλιστικές τιμές για κάθε δραστική ουσία. Δηλαδή να ορίσει την ασφαλιστική τιμή σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σε επίπεδο θεραπευτικής κατηγορίας, γιατί δεν έχουν όλα τα φάρμακα της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας, τις ίδιες δραστικές ουσίες» όπως μας εξήγησε ο κ. Βαλτάς.

Μέχρι να γίνει αυτό, όμως, οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι από το Κράτος να πληρώνουν το χαράτσι του νέου δελτίου τιμών στα φάρμακα βλέποντας να αυξάνεται κατακόρυφα το κόστος για την υγεία τους.

Ο ΦΣΑ απαντάει στον υπουργό Υγείας με συνταγή πριν και μετά το νέο δελτίο τιμών

Με μια άκρως ειρωνική ανακοίνωση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής απαντάει στου υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη που δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Ο ΦΣΑ παραθέτει συνταγή ασθενούς πριν και μετά την 12 Φεβρουάριου, που τέθηκε σε ισχύ το νέο δελτίο τιμών, στην οποία φαίνεται η κραυγαλέα αύξηση της συμμετοχής. Πριν ο συγκεκριμένος ασθενής δεν πλήρωνε τίποτα και τώρα πληρώνει σχεδόν 50 ευρω.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει : «Ευχαριστούμε τον Υπουργό Υγείας για την ενημέρωση των πολιτών ότι :«Όχι, Δεν έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων»Θα θέλαμε όμως να μας ενημερώσει ο Υπουργός που οφείλεται η παρακάτω διαφορά στο ποσό που πληρώνει ο ασφαλισμένος σε συνταγή πρό της 12/2/2024 με ίδια συνταγή που εκτελέστηκε σήμερα, για το ίδιο γενόσημο φάρμακο με ίδια διάγνωση.Πριν, πλήρωνε το ποσό του 1 ευρώ, και σήμερα το ποσό των 50,18. Ας μας ενημερώσει ο Υπουργός Υγείας που οφείλεται αυτή η τεράστια αύξηση σε συνταγή ασφαλισμένου για το ίδιο γενόσημο φάρμακο με ίδια διάγνωση; Να σημειώσουμε ότι όλα τα γενόσημα αυτής της κατηγορίας έχουν την ίδια τιμή και λιανική και ασφαλιστική.

Επομένως πώς θα προμηθευτεί γενόσημο ο ασφαλισμένος χωρίς να πληρώσει διαφορά;

Συνταγή προ 12/2/2024

Συνταγή μετά την 12/2/2024

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα για τον παιδικό καρκίνο: 300 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στη χώρα μας – 500.000 επιβιώσαντες στην Ευρώπη

Έμφραγμα: Προσοχή στα πρώτα συμπτώματα – Πώς να το αντιμετωπίσεις εγκαίρως

Δύο χρόνια χωρίς νέα καινοτόμα φάρμακα η Ελλάδα εξαιτίας της υποχρηματοδότησης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 11:00