search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:14
MENU CLOSE

Δύο χρόνια χωρίς νέα καινοτόμα φάρμακα η Ελλάδα εξαιτίας της υποχρηματοδότησης

14.02.2024 10:55
farmaka-new

Την ανάγκη για ουσιαστική χρηματοδότηση της δαπάνης φαρμάκου τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών του κλάδου της Υγείας.

Ο  πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναγνώρισε την πρόθεση του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη για μεταρρυθμίσεις και τις δεσμεύσεις που έχει πάρει για διαρθρωτικά μέτρα, αναφέροντας ότι οι εκπρόσωποι του συνδέσμου έχουν συναντηθεί τρείς φόρες με τον υπουργό σε διάστημα ενός μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, το 2023 η φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώθηκε στα 7 δις ευρώ, από τα οποία μόνο τα 2,8 δις ευρώ ήταν η συμμετοχή της Πολιτείας.

«Οι επιπτώσεις της κρίσης δυστυχώς συνεχίζονται και μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια. Το σύστημα υποχρηματοδοτήθηκε διαχρονικά και αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο χάσμα που μεταφράστηκε σε τεράστιες επιβαρύνσεις στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και σε σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ασθενών» ανέφερε ο πρόεδρος.

Από τη δημόσια υποχρηματοδότηση του φαρμάκου ο αντίκτυπος στους ασθενείς είναι άμεσος. Μία από τις συνέπειες όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ είναι η πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες: «Η είσοδος καινοτόμων φαρμάκων καθυστερεί πλέον έξι μήνες περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν και έχει φτάσει σήμερα τα δύο χρόνια το χρονικό διάστημα για να έρθει νέο σκεύασμα στην Ελλάδα» είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ ανέφερε ότι : «Η ανάγκη για ουσιαστικές, αλλά και τολμηρές παρεμβάσεις στη χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης και της πολιτικής για το φάρμακο είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ και την ανάγκη αυτή αντιλήφθηκε αμέσως ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις του στο σύντομο διάστημα που έχει αναλάβει Υπουργός Υγείας και μάλιστα και με προσωπικό κόστος για τον ίδιο. Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων και θα πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό στο β’ εξάμηνο του 2024 να δούμε τί λειτούργησε και τί όχι και να συμφωνήσουμε ένα πλάνο διατήρησης ή επέκτασης των μέτρων, πάντα σε συνδυασμό με σταδιακή ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης στο φάρμακο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας  Άδωνις Γεωργιάδης, στο χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρήζει μεταρρυθμίσεων. Όποιος δεν το βλέπει πάσχει μόνο από ιδεολογική τύφλωση. Δεν γίνεται να μην βλέπεις ότι το σύστημα έχει κολλήσει και χρειάζεται τώρα σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να πάει μπροστά και να παρέχει στους συμπολίτες μας το επίπεδο υγείας που τους χρειάζεται. Αλλά πρέπει από την άλλη να εξηγήσουμε και στον ελληνικό λαό με θάρρος ότι Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς προβλήματα δεν υπάρχει».

Συνεχίζοντας την ομιλία του τόνισε: «Ο καθένας μας πρέπει να καταλάβει την ευθύνη που έχει έναντι πρώτα από όλα του ελληνικού λαού, στον οποίο πρέπει να εξασφαλίσουμε καλό και ποιοτικό φάρμακο κάθε μέρα όταν το χρειάζεται, αλλά και τις καινοτόμες θεραπείες που μπορεί να του σώσουν τη ζωή όταν κανένα άλλο από τα προηγούμενα φάρμακα δεν λειτουργεί για να σώσουν τη ζωή τους. Και τα δύο είναι ευθύνη μας. Την πρώτη, θα την κάνουμε με την ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων. Τη δεύτερη, με την εξοικονόμηση δαπάνης για να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την έλευση νέων φαρμάκων. Και θα δείτε ότι όλα σιγά-σιγά θα μπουν σε μια σειρά και θα βρούμε την άκρη».

Η  Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κυρία Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή στην ομιλία της τόνισε: «Η καινοτομία φέρνει μαζί της πολλαπλά και τεράστια οφέλη τόσο για τους ασθενείς όσο και για την κοινωνία συνολικά, γιατί η καλύτερη υγεία μεταφράζεται σε ευημερία για τους πολίτες και κατ’ επέκταση σε εξοικονόμηση πόρων στο Σύστημα».

Διαβάστε επίσης:

Εκτινασσόμενος δάκτυλος: Τι είναι, ποιους απειλεί και πώς θεραπεύεται

Ενεργειακή αναβάθμιση στο νοσοκομείο Τρικάλων και σε 6 Κέντρα Υγείας σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

Γεωργιάδης κατά Πολάκη: Τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια στη νομική γλώσσα είναι «μαύρο χρήμα» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:12