search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:31
MENU CLOSE

Αλεξέι Ναβάλνι: Οι ρωσικές αρχές δεν επιτρέπουν στην οικογένεια του να έχει πρόσβαση στη σορό του – Η χήρα στη σύνοδο ΥΠΕΞ της ΕΕ

19.02.2024 10:29
navalni new

Οι ρωσικές αρχές απαγορεύουν στους συγγενείς του νεκρού ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι να έχουν πρόσβαση στη σορό του για τρίτη ημέρα μετά τον θάνατό του σε φυλακή στον αρκτικό κύκλο.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα του, «δεν δόθηκε άδεια» στη μητέρα του αντιφρονούντα να εισέλθει στο νεκροτομείο όπου διατηρείται η σορός του.

«Η μητέρα του Αλεξέι και οι δικηγόροι της έφτασαν στο νεκροτομείο νωρίς σήμερα το πρωί. Δεν τους επετράπη να εισέλθουν. Ένας από τους δικηγόρους κυριολεκτικά σπρώχτηκε έξω. Όταν ρώτησαν το προσωπικό αν η σορός του Αλεξέι βρίσκεται εκεί, δεν απάντησαν», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Κίρα Γιάρμις εκπρόσωπος του Ναβάλνι.

Εξάλλου η Γιάρμις πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι ερευνητές δεν έχουν εξακριβώσει ακόμη τα αίτια του θανάτου του Ναβάλνι και η έρευνα έχει παραταθεί, όπως δήλωσαν στη μητέρα του και τους δικηγόρους του.

Η μητέρα του Ρώσου αντιφρονούντα, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια έφτασε ήδη το Σάββατο στη σωφρονιστική αποικία στον αρκτικό κύκλο, όπου κρατούνταν ο γιος της εκτίοντας ποινή 19 ετών κάθειρξης.

Ο 47χρονος Ναβάλνι πέθανε την Παρασκευή, αφού, σύμφωνα με τις ρωσικές σωφρονιστικές αρχές, «ένιωσε αδιαθεσία» έπειτα από περίπατο. Έκτοτε η σορός του βρίσκεται στο νεκροτομείο της Σαλεχάρντ, διοικητικής πρωτεύουσας της περιφέρειας Γιαμάλ.

Παρέμβαση της χήρας Ναβάλνι στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Τρεις ημέρες μετά το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, η χήρα του, Γιούλια Ναβάλναγιαθα πάρει σήμερα μέρος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις Βρυξέλλες, η οποία συνέρχεται με μια ατζέντα στην οποία πρωταγωνιστεί η κατάσταση στην Ουκρανία και ένα ενδεχόμενο 13ο πακέτο κυρώσεων, δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

 «Τη Δευτέρα θα υποδεχθώ την Γιούλια Ναβάλναγια στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ», δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι υπουργοί της ΕΕ θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στους μαχητές της ελευθερίας στη Ρωσία και θα τιμήσουν τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι».

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε σε ανακοίνωσή του πως οι δηλώσεις της Ναβάλναγια «θα βοηθήσουν όλους τους Ευρωπαίους να καταλάβουν καλύτερα ποιο είδος βίαιου συστήματος οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να αναχαιτίσουμε στην Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι «αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε την απειλή που βαραίνει τους Ρώσους πολίτες και όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης μας, μια ήπειρο όπου η βία, η βαναυσότητα και ο πόλεμος έχουν επανέλθει με επαίσχυντο και ανεύθυνο τρόπο».

Η Γιούλια Ναβάλναγια σε παρέμβαση στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο με τη συμμετοχή ηγετών και διπλωματών απ’ όλον τον κόσμο δήλωσε ότι ο Πούτιν και οι σύμμαχοί του φέρουν την ευθύνη «για όσα έκαναν στη χώρα μας, στην οικογένειά μου, στον σύζυγό μου» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για προκαλέσει μια ήττα «σ’ αυτό το τρομακτικό καθεστώς».

Διαβάστε επίσης

Μεντβέντεφ: Απειλεί τη Δύση με «Αρμαγεδδώνα» εάν η Ρωσία χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η πόλη – κλειδί Αβντιίβκα

Πυρά Λούλα κατά Ισραήλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι γενοκτονία – Θυμίζει το Ολοκαύτωμα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:30