search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:46
MENU CLOSE

Ο… τυχερός Μητσοτάκης, το μετέωρο βήμα του Κασσελάκη, η κίνηση της  Γεροβασίλη, ο ρυθμιστής Παππάς, ο Πολάκης και ο ρόλος του Τσίπρα   

19.02.2024 06:00
kalxas

Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Επεισοδιακό, αγωνιστικό και άκρως ενδιαφέρον το σαββατοκύριακο που πέρασε.

Με δύο κερδισμένους. Τον Ολυμπιακό και τον… Μητσοτάκη.

Τον Ολυμπιακό γιατί πανηγύρισε τρόπαιο (μπάσκετ- κατά ΠΑΟ) και μεγάλη νίκη (ποδόσφαιρο-κατά ΠΑΟΚ).

Και τον Μητσοτάκη γιατί προσφέρθηκε, χωρίς καν να πιεστεί, έτσι από μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ, να βγάλει από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Μία κυβέρνηση που δέχτηκε μεγάλο πλήγμα στην ψηφοφορία της Βουλής για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και ενώ είναι στους δρόμους αγρότες και φοιτητές.

Αλλά, ένα περίεργο πράγμα, στις δοκιμασίες της η κυβέρνηση, ελπίζει πάντα στη… βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος σπανίως την απογοητεύει, να τα λέμε αυτά.

Το ερωτηματολόγιο της… ρήξης  

Τούτη τη φορά η αρνητική δημοσιότητα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκλήθηκε από μία πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να αποστείλει, λέει, ένα ερωτηματολόγιο στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, για διάφορα θέματα, που αφορούν τη φυσιογνωμία και το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του χώρου.

Εντάξει, ο Κασσελάκης θεωρεί – και ίσως έχει το δικαίωμα να το θεωρεί – ότι η εντολή που πήρε τον Σεπτέμβριο είναι «άλλαξέ τα όλα».

Όμως ο τρόπος που επιχειρεί να το κάνει, μάλλον δεν οδηγεί στην αλλαγή, αλλά στη διάλυση.

Είναι κοντά αυτά τα δύο, όταν μιλάμε για παρατάξεις, που έχουν και ρίζες και διαδικασίες.

Το βήμα της Γεροβασίλη

Είχαμε γράψει για τους πειραματισμούς του Κασσελάκη προ ημερών και πόσο μπορεί να κοστίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από προθέσεις.

Όπως είχαμε γράψει και για την Όλγα Γεροβασίλη και το σενάριο να αποτελέσει μία διάδοχη λύση, εάν το πράγμα πάει σε σύγκρουση και ρήξη στην ηγεσία του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι η αντιπρόεδρος της Βουλής βγήκε μπροστά, αμφισβητώντας το ερωτηματολόγιο.

Οι συζητήσεις αφορούσαν τότε την επόμενη των ευρωεκλογών και εφόσον ο Κασσελάκης δεν πετύχαινε ένα καλό ποσοστό.

Πλέον, αυτή η κουβέντα έχει έρθει στο τώρα. Στο δρόμο προς το συνέδριο ή και στο ίδιο το συνέδριο. Διότι έχει χαθεί και το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης που υπήρχε ανάμεσα στον αρχηγό και τα κορυφαία στελέχη.

Για την ακρίβεια, μαθαίνω ότι αρκετά κέντρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ μετράνε κουκιά, διαθέσεις και… εναλλακτικές λύσεις – αν μπορεί δηλαδή να είναι η Όλγα (επικρατέστερο όνομα) ή κάποιο άλλο στέλεχος (αουτσάιντερ), που θα οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Ο ρυθμιστής Παππάς και ο ρόλος του Τσίπρα

Οι αριθμοί στην κεντρική επιτροπή δεν είναι βέβαιο ότι βγαίνουν, αλλά είναι πλέον εξαιρετικά πιθανόν ο Κασσελάκης να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του οργάνου. Ρυθμιστές, πέρα από τους σκληρά «τσιπρικούς» – Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Νοτοπούλου κ.α. – θα είναι στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, οι πασοκογενείς, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης και άλλοι.   

Το αν ενισχύει αυτή τη συζήτηση και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορώ να το πω.

Κάποιοι παρατηρούν ότι στους σφοδρούς πολέμιους του Κασσελάκη είναι άλλοτε στενοί συνεργάτες, οι οποίοι παραμένουν συνομιλητές του.

Αν δεν μιλήσει όμως ο ίδιος ή δεν στείλει κάποιο σαφές μήνυμα είναι νωρίς να ειπωθεί οτιδήποτε…

Οι συμμαχίες και ο Πολάκης

Το πώς θα αντιδράσει ο ίδιος ο Κασσελάκης σε ενδεχόμενη κίνηση καθαίρεσής του, είναι το μεγάλο ερώτημα. Ή θα κάνει ελιγμό για να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση και οριστική ρήξη ή θα απειλήσει με δημοψήφισμα.

Αλλά και πάλι το ερώτημα είναι με ποιους συμμάχους θα κάνει την όποια επόμενη κίνηση.

Ήδη ο Πολάκης είναι απέναντί του – υπέγραψε το αίτημα για έκτακτη σύγκληση της πολιτικής γραμματείας!

Ενδιαφέρον θα έχει πάντως να μάθουμε ποιους συμβουλεύεται ο Κασσελάκης και προχωρά σε πρωτοβουλίες όπως αυτή με το ερωτηματολόγιο.

Διότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν φάνηκε να είναι εντελώς έμπνευση της στιγμής. 

Διαβάστε επίσης:

Η αμηχανία με τους 51 διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ – Η βόμβα Σαμαρά, ο ελιγμός με Ντόρα, το ρήγμα Κασσελάκη-Πολάκη και η απουσία του Όθωνα Ηλιόπουλου

Το μέτωπο της ακροδεξιάς, το ατόπημα του Ιερώνυμου, ο κρίσιμος Ιούνιος για ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη, και η αγωνία του Κεφαλογιάννη

Οι υποσχέσεις στους διαφωνούντες με το γάμο, τα ποτά του Αυγενάκη, η σταρ εμφάνιση του Κασσελάκη και ο κερδισμένος Χριστοδουλάκης 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:45