search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:50
MENU CLOSE

Κασσελάκης vs Πολάκης: Μία δύσκολη σχέση που φλερτάρει με την «πατροκτονία» – Ο Ντε Γκολ, ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου

17.02.2024 10:00
polakis kasselakis

Από την ώρα που ο Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στα social media τον λόγο της απουσίας του από την προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, λέγοντας πως διαφωνεί τόσο με την τεκνοθεσία όσο και με την παρένθετη μητέρα, το ερώτημα που κυριαρχεί στο εσωτερικό και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα κάνει πράξη την προειδοποίηση που απηύθυνε σε όλους τους βουλευτές πως όποιος δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο θα έχει κυρώσεις.

Και ένα δεύτερο ερώτημα είναι εάν ο κ. Κασσελάκης αποφασίσει να θέσει τέρμα στην πολιτική του σχέση με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος όχι μόνο τον στήριξε προεκλογικά, όχι μόνο κατάφερε να τον ψηφίσουν και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ στα Σφακιά, αλλά που κατά δήλωσή του τον γνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα.

Στην πολιτική υπάρχει ο όρος «πατροκτονία», την οποία κατά το παρελθόν έχουν εφαρμόσει αρκετοί αρχηγοί κομμάτων, είτε για εκείνους που τους προώθησαν στην ηγεσία του κόμματος, είτε για εκείνους που τους βοήθησαν να ανέλθουν.

Υπάρχει και η περίφημη φράση του στρατηγού Charles de Gaulle «θα εκπλήξω όσους με υποστήριξαν με την αγνωμοσύνη μου»!

Άλλωστε την «πατροκτονία» στο κόμμα που σήμερα ηγείται ο κ. Κασσελάκης την δίδαξε πρώτος, όπως λέει ο μύθος, ο… Αλέξης Τσίπρας με τη στάση του απέναντι στον άνθρωπο που τον ανέδειξε στην ηγεσία τον Αλέκο Αλαβάνο.

Είναι έτοιμος ο κ. Κασσελάκης να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο και τον συμφέρει αυτή τη στιγμή;

Το σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Παύλο Πολάκη είναι σχεδόν σε μηδενικό σημείο και όχι γιατί δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο.

Είναι γιατί πρώτον, κατανόησε ότι οι απόψεις του κρητικού βουλευτή και η αδυναμία του να ελέγξει τον εαυτό του και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή του γκρεμίζει σε ένα βράδυ όσα ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί να χτίσει σε εβδομάδες.

Δεύτερον, γιατί κατανοεί πως ότι η θυσία του κ. Πολάκη μπορεί να φέρει ούριο άνεμο στα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ και να προσελκύσει κεντροαριστερό ακροατήριο το οποίο σήμερα αντιδρά στην φρασεολογία αλλά και στην πολιτική πρακτική του αψύ, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, Σφακιανού.

Όμως μπορεί να πάρει ένα ρίσκο τώρα ενόψει συνεδρίου και ευρωεκλογών; Και τι σημαίνει ρήξη με τον Παύλο Πολάκη; Σημαίνει μόνο αποπομπή του από τη θέση του υπερσυντονιστή ή και διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που δεν τόλμησε ούτε ο Αλέξης Τσίπρας;

Όσο ο κ. Κασελάκης σκέφτεται τα συν και τα πλην αυτών των κινήσεων, ενδεχομένως κάποιος να του έχει μιλήσει για δύο κινήσεις που έκαναν άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και όχι τόσο στο μακρινό παρελθόν.

Ο Κώστας Καραμανλής διέγραψε σε ένα βράδυ τον συνυποψήφιο  του για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Σουφλιά και τους κυρίους Μάνο και Ανδριανόπουλο και από… «Κωστάκης» έγινε «Κώστας Καραμανλής».

Ο Γιώργος Παπανδρέου διέγραψε σε ένα απόγευμα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και από… «Γιωργάκης» έγινε «Γιώργος Παπανδρέου».

Ενδεχομένως να πει κανείς, άλλα κόμματα, άλλες εποχές άλλοι συσχετισμοί. Ίσως.

Αλλά σίγουρα από την εποχή του Ομήρου ακόμα, αυτό που μας διδάσκει η ιστορία είναι πως χωρίς θυσίες ο αέρας στα πανιά δεν έρχεται. Πολύ περισσότερο όταν αυτές οι θυσίες έχουν προαναγγελθεί ως τιμωρία λόγω παρέκκλισης  από την κεντρική γραμμή.    

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης για Ναβάλνι: Πλήρωσε με τη ζωή του τον αγώνα για ελευθερία και μία δημοκρατική Ρωσία

Κουτσούμπας από Κρήτη: «Το νέο ΕΣΥ πολλαπλασιάζει τα προβλήματα» – «Κανένα νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας δεν περισσεύει»

Βελόπουλος: «Nα αποκλείσουν το Μαξίμου οι αγρότες, να μην βγει ο πρωθυπουργός από εκεί μέσα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:48