search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 07:30
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ραντεβού στις ευρωεκλογές δίνουν Κασσελάκης και «διαφωνούντες» – Το τελεσίγραφο και οι κόντρες σε μία ακόμη Πολιτική Γραμματεία – θρίλερ

21.02.2024 06:54
stefanos_kasselakis_new

Στις ευρωεκλογές δίνουν ραντεβού πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς η σκληρή «αναμέτρηση» των τελευταίων εικοσιτετραώρων λήγει για την ώρα με συμβιβασμό, εν όψει και του τετραήμερου συνεδρίου που ξεκινά την Πέμπτη.

Κανείς βέβαια δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η ανακωχή ή πόσο εύθραυστη θα αποδειχθεί και όλοι πορεύονται βήμα βήμα. Ο δρόμος ως τις ευρωεκλογές σίγουρα θα είναι μακρύς και μάλλον κακοτράχαλος, και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρχουν πολλά επεισόδια ακόμη.

Σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου «εκφράστηκε η  αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας».  

Από τη μία ο Στέφανος Κασσελάκης «πήρε πίσω την επιστολή» όπως λένε συμμετέχοντες στην συνεδρίαση του οργάνου σε ένδειξη καλής θέλησης, με την έννοια ότι δεν επέμεινε στις σκληρές αναφορές και δέχτηκε να μπει στην συζήτηση και να ακούσει την κριτική για το θέμα της κομματικής λειτουργίας και ότι δεν μπορεί να παραμερίζει τα στελέχη. Από την άλλη πλευρά, θέματα «μομφής», αμφισβήτησης και λοιπά, φεύγουν από το τραπέζι αυτή τη στιγμή, με τα στελέχη του οργάνου να επαναβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στον πρόεδρο (μέχρι νεωτέρας).

Και οι δύο πλευρές κερδίζουν χρόνο: ο Στέφανος Κασσελάκης τραβόντας το σχοινί στα άκρα, έσυρε το ζήτημα της αμφισβήτησής του προς τις ευρωεκλογές (στο σημείο που την τοποθετούσαν όλοι πριν το ερωτηματολόγιο, το οποίο ήταν αυτό που την έφερε πιο μπροστά και δη λίγο πριν το συνέδριο), απομακρύνοντας το άνοιγμα θέματος ηγεσίας από τη συγκυρία του συνεδρίου. Και τα στελέχη που βγήκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απέναντί του απαλλάσσονται από το βάρος του να θέσουν θέμα ηγεσίας τη δεδομένη στιγμή διότι όπως διαφάνηκε δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική κοινής αποδοχής στο τραπέζι, ούτε καλά υπολογισμένοι συσχετισμοί.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην χθεσινή συνεδρίαση προσήλθε με διάθεση να τραβήξει το σχοινί, εξ ού και ο εκβιασμός, προς τα στελέχη του οργάνου, «είτε με στηρίζετε ως τις εθνικές εκλογές, είτε προσφεύγω στο συνέδριο για “αναβάπτιση” από τα μέλη». Ουσιαστικά ζήτησε από τα στελέχη της ΠΓ να σταματήσουν να τον αμφισβητούν ως τις ευρωεκλογές, αλλά και μετά, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Εκτιμάται ότι στην επιλογή να σκληρύνει τη στάση του συνέβαλαν και δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών κατά τη διάρκεια της μέρας, όπως αυτή του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργου Τσίπρα ότι στις ευρωεκλογές πρέπει να πάμε με τον Κασσελάκη αλλά αν δεν υπάρξει συνεννόηση, θα πρέπει να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο», (αλλά και άλλων πχ Σπίρτζη, Ραγκούση, Ζαχαριάδη).

Το σοκ για το τελεσίγραφο και οι αντιδράσεις

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό -στελέχη κάνουν λόγο για «σοκ» – υπήρξε ένα εκρηκτικό κλίμα και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και σταδιακή εξομάλυνση. Σε σχέση με τον «εκβιασμό» που έβαλε στο τραπέζι υπήρξαν φωνές που αντέτειναν ότι ακόμη και αν προσφύγει στη συνεδριακή βάση (ως διαδικασία πάντως δεν προβλέπεται), δεν μπορεί να μην κριθεί στις ευρωεκλογές, καθώς η κάλπη είναι κάλπη.

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη του οργάνου στην συντριπτική τους πλειοψηφία διαμήνυσαν ότι δεν δίνουν «λευκή επιταγή» και πως όλοι (δηλαδή και ο πρόεδρος) θα κριθούν στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στα 18 στελέχη κράτησαν αυτή τη στάση, ενώ κάποια στελέχη όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ολυμπία Τελιγιορίδου παρείχαν στήριξη στον πρόεδρο, αποφεύγοντας την συγκεκριμένη αναφορά που υιοθέτησαν τα περισσότερα στελέχη της ΠΓ, ενώ δυο ακόμη στελέχη δεν τοποθετήθηκαν.

Από την άλλη, κοινή στάση εμφανίστηκαν να έχουν οι Όλγα ΓεροβασίληΑλέκος ΦλαμπουράρηςΓιάννης ΡαγκούσηςΘανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης, ομάδα στελεχών που έχουν καταγραφεί ως «προεδρικοί» (με αναφορές στην προηγούμενη ηγεσία) εν είδει διαχωρισμού από τους λεγόμενους «νεοπροεδρικούς» που αναφέρονται στην σημερινή ηγεσία.

Σημειώνεται πως συνολικά τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας είναι πλέον 23 και όχι 24, καθώς η Μάγκυ Δούση ουσιαστικά έχει «απενεργοποιηθεί» αφού δεν συμμετέχει, αν και δεν έχει τυπικά παραιτηθεί.

Αίτημα Τεμπονέρα για ψηφοφορία επί της επιστολής

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο Διονύσης Τεμπονέρας ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για το αίτημα να αποσύρει την χθεσινή επιστολή ο Στέφανος Κασσελάκης με στελέχη να αντιδρούν στην πρότασή του και όταν αυτός επέμεινε επανειλημμένως ο πρόεδρος παρενέβη λέγοντας ότι την παίρνει πίσω. Ο ίδιος φέρεται να είπε πως «δεν εκβιαζόμαστε» και πως ο ίδιος δεν συναινεί «στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ» και πως «αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».

Κατά μια άλλη εκδοχή, ο κατευνασμός του προέδρου επήλθε όταν κατά την διάρκεια της συζήτησης στελέχη εξήγησαν ότι δεν τον αμφισβητούν, αλλά δεν μπορεί να συμπεριφέρεται κατ’ αυτό τον τρόπο στα στελέχη του οργάνου, δεν είναι δυνατόν να αιφνιδιάζει και να μην ενημερώνει κανέναν για τις κινήσεις του, ενώ τέθηκε εκ νέου το θέμα ενός ευέλικτου πολιτικού κέντρου. Για την ώρα το πολιτικό κέντρο δεν πέρασε, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΓ, «επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της ΠΓ ως πολιτικό κέντρο». Ωστόσο μεσολαβεί το συνέδριο και είναι άγνωστο προς το παρόν τι μπορεί να βγάλει σε σχέση με τα όργανα.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι το Συνέδριο θα διεξαχθεί «βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου» προς επίρρωσιν ότι τα ζητήματα που άνοιξαν με το ερωτηματολόγιο δε θα τεθούν από την ηγεσία.

«Να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς μόνιμη αμφισβήτιση»

Στην εισηγητική του τοποθέτηση που προκάλεσε εκ νέου την οργή των στελεχών, ο Στέφανος Κασσελάκης, ανάφερε:

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Και αυτό δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση, είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είναι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να μου πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιoν θέλετεΑν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. Σέβομαι τα όργανα. Σέβομαι τα όργανα και τα σέβομαι παρότι δεν υπήρξε συλλογική διαδικασία που δεν υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία; Αν κάποιος με αμφισβητεί, ας το κάνει εδώ που είμαστε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια. Να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς τη μόνιμη αμφισβήτηση».

Διαβάστε επίσης:

Βροντερό «παρών» από τους αγρότες στο Σύνταγμα – 30+1 φωτογραφικά στιγμιότυπα από το συγκλονιστικό συλλαλητήριο

Μητσοτάκης στην Ινδία: Συνάντηση με Μόντι με στόχο την ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών

Τρεις προκλήσεις, τρεις διπλωματικές νίκες – Μέρος Δεύτερο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 07:29