search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:41
MENU CLOSE

Μητσοτάκης από Νέο Δελχί: «Ιδιαίτερα σημαντική η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας»

21.02.2024 06:30
mondi

Δεκτός από τον πρόεδρο της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στο προεδρικό μέγαρο στο Νέο Δελχί έγινε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τιμή να βρίσκεται στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα πριν από λίγους μήνες.


Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «για την Ελλάδα η στρατηγική συνεργασία με την Ινδία είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων θα γίνουν πολιτικές διαβουλεύσεις, αλλά και η στρατηγική συνεργασία, για να ενισχυθούν οι οικονομικοί μας δεσμοί».

Σύμφωνα με την ατζέντα της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον κ. Μόντι και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Στις 14:40, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας Τζαγκντίπ Ντανκάρ και στις 18:00, ο πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue».

Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ινδία είναι ουκ ολίγοι:

  • Πρώτον, να ενημερώσει την πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, και να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα.
  • Δεύτερον, να παρουσιάσει την Ελλάδα ως μια «πύλη» για την Ευρώπη, για τα ινδικά προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Τρίτον, να προβληθεί ο ελληνικός τουρισμός, καθώς η τεράστια αγορά της Ινδίας αποτελεί εδώ και καιρό διακαή πόθο της Αθήνας.
  • Τέταρτον, να βελτιωθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και να εξεταστούν συνεργασίες σε βιομηχανικό επίπεδο (π.χ., στην άμυνα).
  • Πέμπτον, να εξειδικευτεί και να προχωρήσει ο στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας της Αθήνας και του Νέου Δελχί.
  • Και, φυσικά, η Αθήνα θέλει να αποκτήσει ενεργό ρόλο στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής- Ευρώπης (IMEC), στον οποίο εκτός από την Ινδία ενδιαφέρον για συμμετοχή εξεδήλωσαν οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η ΕΕ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, με στόχο να περιοριστεί η επιρροή της Κίνας και του One Belt One Road που προωθεί το Πεκίνο.

Ήδη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, που βρίσκεται στην Ινδία σημείωσε ότι Γεραπετρίτης εξήγησε περαιτέρω ότι «το φιλόδοξο αυτό έργο συνδεσιμότητας θα ενισχύσει τη στρατηγική σημασία των εμπλεκόμενων περιοχών, τόσο από οικονομικής όσο και από γεωπολιτικής άποψης, ενώ παράλληλα θα προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος του IMEC, να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ».

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πώς βλέπουν οι πολίτες την πιθανή συνεργασία της Κεντροαριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι λευκή επιταγή, κρίνεσαι στις ευρωεκλογές» απαντούν μέλη της ΠΓ στον Κασσελάκη, που ζήτησε καθαρή εντολή μέχρι τις εθνικές κάλπες

Δένδιας: Ανησυχώ πάρα πολύ, η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους, αλλά δεν έχει αλλάξει θέσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:40