search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:08
MENU CLOSE

Στην κόψη του ξυραφιού ο ΣΥΡΙΖΑ εν αναμονή της ομιλίας Κασσελάκη το απόγευμα – Ισορροπίες, αιχμές και ο ρόλος Παππά

22.02.2024 14:09
KASSELAKIS

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν το Συνέδριο που ξεκινά στις 6 το απόγευμα με τις ομιλίες των Γραμματέων Σβίγκου και Βασιλειάδη, ενώ θα ακολουθήσει στις 7μ.μ. η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Όλοι τελούν εν αναμονή των μηνυμάτων που θα στείλει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το σκηνικό κρίσης τις τελευταίες ημέρες, αν θα δοθεί δηλαδή σήμα κατευνασμού εν όψει των τριήμερων εργασιών που ακολουθούν ή αν θα πυροδοτήσει κάποια νέα ένταση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και το στίγμα που θα δώσει ο Νίκος Παππάς κατά το τριήμερο των εργασιών, ο οποίος δείχνει να διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή – καθώς θεωρείται πως διαθέτει και τους συσχετισμούς –  και τα τελευταία εικοσιτετράωρα έδειξε να είναι εκείνος που έβαλε φρένο σε σενάρια «μομφής» κατά του προέδρου.

Τις τελευταίες ώρες στελέχη επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις περί κλίματος βαριάς κρίσης, ενώ άλλοι επιχειρούν να ισορροπήσουν μεταξύ της κριτικής που ασκούν έως σήμερα και της εικόνας ότι αμφισβητούν τον πρόεδρο.

Γ. Τσίπρας: «Κανένα πρόβλημα με Κασσελάκη πλέον»

Ενδεικτικά, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιώργος Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Real Fm, σημείωσε πως μετά την τελευταία Πολιτική Γραμματεία, το πρόβλημα λύθηκε και δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Στ. Κασσελάκη. Ο κ. Κασσελάκης, είπε, δεν είναι ούτε προσωρινός, ούτε μεταβατικός πρόεδρος, απορρίπτοντας την ιδέα περί προθεσμίας μέχρι τις ευρωεκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης να υπάρξουν εξελίξεις. «Δεν υπάρχουν προθεσμίες, δεν είναι το θέμα μας να βρούμε έναν να του τα φορτώσουμε όλα, αλλά να δούμε τι κάνουμε λάθος και να προχωρήσουμε» τόνισε. Ο ίδιος πάντως, άφησε αιχμές κατά στελέχους της Πολιτικής Γραμματείας, δείχνοντας ουσιαστικά να φωτογραφίζει τον Διονύση Τεμπονέρα: «Υπάρχει ένα μέλος της πολιτικής γραμματείας που δημοσιοποιεί πάντα τις ομιλίες του και παρουσιάσει τις αντιπαραθέσεις με τον κ. Κασσελάκη κάπως σαν μονομαχία στο Ελ Πάσο».

Ζαχαριάδης: Πολιτικό πρόβλημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει τρίτος

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, είπε ουσιαστικά ότι δεν μπαίνει θέμα ηγεσίας πριν τις ευρωεκλογές. Από την άλλη σημείωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει τρίτος, θα είναι «μεγάλο πολιτικό πρόβλημα», και αυτό αφορά και τον πρόεδρο, «όλοι κρινόμαστε», επανέλαβε. Παράλληλα έθεσε τον εκλογικό πήχη των επικείμενων ευρωεκλογών στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2023, το 17,8%. «Εγώ θεωρώ αναγκαίο ένα κόμμα που βγήκε δεύτερο με 17,8% και υπέστη μια διάσπαση να κρατήσει τον κύριο όγκο των δυνάμεών του. Δεν το θεωρώ τον πήχη πολύ υψηλά, δεν είπα ότι θα περάσουμε πρώτοι, δεν λέω ότι θα κερδίσουμε τον Μητσοτάκη», είπε.

Θεοχαρόπουλος: «Κανένας πρόεδρος ή μέλος της ΠΓ δεν είναι μόνιμος»

Επίσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε αντίθεση με τις χθεσινές διαρροές κύκλων της ηγεσίας, μεταξύ άλλων, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν πήρε πίσω την επιστολή, σημείωσε ότι ο πρόεδρος είπε συγνώμη από την πρώτη στιγμή της συνεδρίασης. Ένα από τα βασικά ζητήματα που προσπαθήσαμε να επιλύσουμε, ήταν η αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας, να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί».

Σε σχέση με τη θεματολογία του Συνεδρίου, είπε πως είναι «να δούμε τα αίτια της ήττας, όχι για ομφαλοσκόπηση αλλά για να μην ξαναγίνουν. Το δεύτερο είναι ποιες είναι οι προγραμματικές μας προτεραιότητες. Είναι οι αγρότες έξω, είναι η ακρίβεια και η καθημερινότητα. Τι λέμε ως κόμμα. Και το τρίτο είναι τι κόμμα θέλουμε».  Αυτά είπε, θα έπρεπε να συζητάμε κανονικά αυτές τις μέρες, αλλά «μπήκε ξαφνικά, είπε, «ένα ερωτηματολόγιο για το όνομα και το σύμβολο, σε ζητήματα που ο ίδιος ο πρόεδρος είπε πως δεν αφορούν αυτό το συνέδριο, αλλά το επόμενο, άλλαξε μια ατζέντα». Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές θα είναι η ώρα της κρίσης για τον Στ. Κασσελάκη απάντησε: «κανένας δεν βάζει κανέναν χρονικό περιορισμό σε κανέναν», αυτό που υπάρχει «είναι εμπιστοσύνη στον πρόεδρο, κανένας δεν ανέφερε πρόταση μομφής στις συνεδριάσεις της ΠΓ, και ταυτοχρόνως, κανένας πρόεδρος ή μέλος της ΠΓ ή οτιδήποτε δεν είναι μόνιμος».

Στα πρόθυρα παραίτησης έφτασε ο Βασιλειάδης

Στο μεταξύ, το κλίμα καχυποψίας φαίνεται πως επηρεάζει πλέον και τις σχέσεις Κασσελάκη με τους Γραμματείς. Τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστή καταγγελία του Αναπληρωτή Γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη ο οποίος φέρεται να αποκάλυψε στην Πολιτική Γραμματεία (αλλά και σε συνεδριάσεις της ΚΟΕΣ) πως ζήτησε να μπει στην πλατφόρμα του i Syriza για να μάθει για το ερωτηματολόγιο και οι τεχνικοί του είπαν πως έχουν εντολή να μην τον ενημερώσουν. Κάτι που τον έφερε κοντά στο ενδεχόμενο παραίτησης, στην τελευταία ΠΓ.

Διαβάστε επίσης:

Διονύσης Τεμπονέρας: Παύθηκε, εδώ και μέρες, από επιστημονικός συνεργάτης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ποινικός κώδικας: Τσακωμός Φλωρίδη με την αντιπολίτευση – Άγρια κόντρα με Ηλιόπουλο

Νέα «πυρά» Σπίρτζη σε Κασσελάκη: «Είχατε δει επί Αλέξη Τσίπρα να είμαστε πρώτο θέμα σε μεσημεριανές εκπομπές;» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:07