search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:34
MENU CLOSE

Eurovision: Σάλος με το τραγούδι του Ισραήλ – Οι στίχοι του που μπορεί να οδηγήσουν στον αποκλεισμό

26.02.2024 19:59
EUROVISION2

Η Έντεν Γκόλαν και το τραγούδι της October Rain (Βροχή του Οκτώβρη) είναι η φετινή συμμετοχή του Ισραήλ (πολυνίκης του διαγωνισμού) στην Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας. Το τραγούδι συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις ενώ πολλοί χρήστες στο Χ έχουν έχουν ζητήσει την απόσυρσή του και τον αποκλεισμό του Ισραήλ λόγω του πολέμου που συνεχίζεται και την σφαγή στη Γάζα. Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει εξοργιστεί και απειλεί να αποσύρει από μόνο του τη συμμμετοχή του.

Το τραγούδι αυτό έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι αναφέρεται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο ισραηλινό φεστιβάλ μουσικής και στα κιμπούτς, με τουλάχιστον 1.160 νεκρούς και 250 ομήρους.

Οι στίχοι του τραγουδιού δεν αναφέρονται ανοιχτά στην επίθεση αλλά ξεκάθαρα την υπονοούν.

«Χορεύοντας στην καταιγίδα/Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε/Πάρε με σπίτι/Και άφησε τον κόσμο πίσω/Και υπόσχομαι ότι δεν θα ξανασυμβεί/Είμαι ακόμα βρεγμένος από αυτή τη βροχή του Οκτωβρίου/Οκτωβριανή βροχή», είναι για παράδειγμα κάποιοι από τους στίχους του τραγουδιού που δημοσίευσε η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ KAN.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Israel Hayom, οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρουν ακόμα: «Δεν μένει αέρας να αναπνεύσουμε» και «Ήταν όλοι καλά παιδιά, το καθένα τους».

Το τραγούδι αναφέρεται επίσης στα «λουλούδια», τα οποία η εφημερίδα είπε ότι είναι στρατιωτικός κώδικας για τους θανατηφόρους πολέμους.

Προβληματισμός στην EBU – Απειλεί να αποχωρήσει το Ισραήλ – Παρέμβαση του προέδρου Χέρτζογκ

Μπροστά στις αντιδράσεις, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση (EBU), διοργανώτρια αρχή του διαγωνισμού – «εξετάζει τους στίχους» για να καταλήξει εάν μπορούν να θεωρηθούν πολιτικές δηλώσεις, κάτι που τυπικά η Eurovision απαγορεύει.

«Εάν ένα τραγούδι κριθεί απαράδεκτο για οποιονδήποτε λόγο, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένα νέο τραγούδι ή στίχους, σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού», τόνισε η EBU.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει λάβει τελική απόφαση.

Από την πλευρά της η KAN, ανακοίνωσε ότι όντως βρίσκεται «σε συζητήσεις» με την EBU για τη συμμετοχή της χώρας στη Eurovision. Ομως, προειδοποίησε ότι «δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει το τραγούδι».

«Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν εγκριθεί από την EBU, το Ισραήλ δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό», τόνισε η ΚΑΝ.

Η προοπτική μιας απαγόρευσης πυροδότησε οργή από τον ισραηλινό υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίκι Ζοχάρ, ο οποίος το χαρακτήρισε «σκανδαλώδες».

Το τραγούδι είναι «συγκινητικό» και «εκφράζει τα συναισθήματα του λαού και της χώρας αυτές τις μέρες και δεν είναι πολιτικό», έγραψε στα social media.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για το Ισραήλ να εμφανιστεί στη Eurovision, και αυτό είναι επίσης μια δήλωση γιατί υπάρχουν μισητές που προσπαθούν να μας διώξουν από κάθε σκηνή», δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ την Κυριακή, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Το να είσαι έξυπνος δεν είναι απλώς να έχεις δίκιο», πρόσθεσε.

Mε πληροφορίες από Guardian, BBC

Διαβάστε επίσης:

«Εκατομμυριούχος» και «Famagusta», το δίδυμο κορυφής στην τηλεθέαση του Σαββατοκύριακου

Alpha και Mega μοιράστηκαν την πρωτιά στην τηλεθέαση του Σαββατοκύριακου

Στη «μάχη» για την τηλεθέαση κέρδισε η «Η γη της ελιάς» και την Παρασκευή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:24