search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 05:50
MENU CLOSE

Eurovision 2024: Το Ισραήλ κινδυνεύει με αποκλεισμό από τον διαγωνισμό – Θέλουν να στείλουν τραγούδι για τη Χαμάς

21.02.2024 18:33
EUROVISION_ISRAEL
EBU

Κίνδυνος αποκλεισμού από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024 υπάρχει για το Ισραήλ, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (21/02).

Tο τραγούδι που έχει επιλεγεί από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας (KAN) με ερμηνεύτρια την Eden Golan, φαίνεται πως περιέχει πολιτικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Ynet, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) που διοργανώνει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκλείσει το τραγούδι του Ισραήλ με τίτλο «October Rain» («Βροχή του Οκτωβρίου»), το οποίο δεν έχει ακόμα μεταδοθεί επίσημα, με την αιτιολογία ότι περιέχει πολιτικές δηλώσεις.

Ειδικότερα, το εν λόγω τραγούδι λέγεται πως κάνει αφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, η οποία συνέβη στις 7 Οκτωβρίου 2023 και προκάλεσε την πολεμική αντίδραση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εξ ου και ο τίτλος του.

Από την πλευρά της, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ (ΚΑΝ) έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα αντικαταστήσουμε το τραγούδι και δεν θα αλλάξουμε τους στίχους του».

Ποιο το αίτημα της EBU στο Ισραήλ για τη Eurovision 2024

Το τραγούδι που έχει προγραμματιστεί να ερμηνεύσει η Eden Golan στη σκηνή του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024, ο οποίος θα γίνει στο Μάλμε από τις 7 έως τις 11 Μαΐου, επρόκειτο να αποκαλυφθεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ (ΚΑΝ) ανέβαλε την επιλογή για αρκετές ημέρες.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Ynet, ο λόγος της αναβολής αυτής προήλθε από το αίτημα της Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) να λάβει το τραγούδι πριν από τη δημοσίευσή του προκειμένου να ελέγξει τους στίχους του για να επιβεβαιωθεί ότι δεν περιέχει πολιτικά μηνύματα. Πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, δήλωσαν ότι αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο αίτημα για το Ισραήλ και ότι πρόκειται για ρήτρα που υπάρχει στους κανονισμούς του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision εδώ και αρκετά χρόνια.

Επίσης, ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) σκοπεύει να αποκλείσει το Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024 και η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ (ΚΑΝ) ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει τους στίχους του τραγουδιού όποιο και αν είναι το κόστος. Μετά τα μηνύματα για την πρόθεση αποκλεισμού του τραγουδιού, συνεδρίασε εκτάκτως, την Τρίτη (20/02), το διοικητικό συμβούλιο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης του Ισραήλ (ΚΑΝ) και αποφάσισε το εξής: «Δεν θα αλλάξουμε τα λόγια ή το τραγούδι, ακόμη και με το κόστος της μη συμμετοχής του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision». Πάντως, ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, η διοργανώτρια Αρχή του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024 επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ισραήλ σε αυτόν, παρά το προηγούμενο με τον αποκλεισμό της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022, λέγοντας: «Οι συγκρίσεις μεταξύ πολέμου και σύγκρουσης είναι πολύπλοκες και ως μη πολιτικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης, δεν είναι η θέση μας να τις κάνουμε».

Διαβάστε επίσης:

Με διαφορά μύτης κέρδισε την κόντρα για την τηλεθέαση το Mega από τον ΑΝΤ1

Και η διοργάνωση NASCAR Cup Series αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+

ΕΡΤ: Ανέβασε το θεματικό Eurovision Channel στο ERTFLIX (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15