search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:27
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στην Ινδία: Στο επίκεντρο η… εισαγωγή εργαζομένων, με ολίγη από… Μπόλιγουντ

26.02.2024 06:35
mitsotakis

Αν κάποιος θέλει να κρατήσει ένα στοιχείο από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία και τις συναντήσεις του με τον Ινδό ομόλογό του, αλλά και οικονομικούς παράγοντες της ασιατικής υπο-ηπείρου, αυτό δεν είναι άλλο από τη συμφωνία – που βρίσκεται στα σκαριά – για την… εισαγωγή εργαζομένων από την Ινδία στην Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών στο Νέο Δελχί.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Ναρέντρα Μόντι, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία αυτή (η οποία βρίσκεται υπό κατάρτιση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Ινδίας και κατά τα φαινόμενα αφορά στην άφιξη στην Ελλάδα περίπου 40.000 εργαζομένων ) «θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε θέματα όπως η νόμιμη μετανάστευση, η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, αλλά και θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους Ινδούς να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα».

Λίγο-πολύ το πρόβλημα είναι γνωστό: από την Ελλάδα λείπουν χιλιάδες χέρια ειδικά για τομείς εντάσεως εργασίας (γεωργία, τουρισμός, κ.λπ.), διάφοροι κλάδοι πιέζουν την κυβέρνηση για λύση και οι προσπάθειες νομιμοποίησης μεταναστών που ήδη βρίσκονται στη χώρα προκαλούν πολιτικές εντάσεις (υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε καταψηφίσει ρύθμιση των υπουργείων Μετανάστευσης και Εργασίας για να δοθούν χαρτιά σε περίπου 30.000 άτομα που ήδη εργάζονται στη χώρα, ενώ η ρητορική της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών της προκαλεί… δυσκολίες στην εξεύρεση των απαραίτητων εργαζομένων).

Έτσι, πλέον η Ελλάδα στρέφεται στις συμφωνίες με άλλες χώρες για… μετακλητούς εργαζόμενους, οι οποίοι θα έρχονται συντεταγμένα στη χώρα, θα εργάζονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε προκαθορισμένους κλάδους και μετά το τέλος της, ας πούμε, σύμβασής τους, θα αναχωρούν για τις πατρίδες τους και θα αντικαθίστανται με άλλους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, εκτός από την Ινδία, βρίσκεται σε συνεννοήσεις για τέτοιου είδους συμφωνίες και με άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες ή η Μολδαβία, με στόχο να βρεθούν οι απαραίτητοι χειρώνακτες.

Κάποιες πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι εκτός από εργατικά χέρια, οι συμφωνίες ίσως αφορούν και σε πιο εξειδικευμένο προσωπικό, για τομείς «αιχμής», όπως η τεχνολογία (η Ινδία έχει κάνει άλματα στον τεχνολογικό τομέα), ωστόσο, όλα αυτά βρίσκονται προς το παρόν σε φάση συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, με το βασικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε εργαζόμενους για κλάδους εντάσεως εργασίας, με προοπτική να λαμβάνονται άδειες παραμονής και εργασίας για περίπου έξι μήνες για την κάθε «φουρνιά» που θα φθάνει στη χώρα.

Πρέπει, εδώ, να σημειωθεί ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προ ημερών (σε συνέχεια της ψήφισης της σχετικής τροπολογίας) άνοιξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων, προκειμένου μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα να αιτηθούν της νόμιμης παραμονής τους για μακρύ χρονικό διάστημα, με τις προϋποθέσεις που θέτει η Πολιτεία ώστε η αίτησή τους να γίνει αποδεκτή, να είναι τα άτομα αυτά να έχουν ήδη προσφορά εργασίας από εργοδότη και να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα πριν την υποβολή της αίτησης. Όπως προαναφέρθηκε, η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα επιλύσει ζητήματα για περίπου 30.000 ήδη εργαζόμενους στη χώρα.

Πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει πάντα προβληματισμός για τις κινήσεις αυτές εξεύρεσης εργατικών χεριών από άλλες χώρες, καθώς εκτιμάται ότι τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις και να επιχειρήσουν να αποδομήσουν την «αυστηρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, απευθυνόμενα κυρίως σε πιο συντηρητικά τμήματα του ψηφοφορικού σώματος. Και, βέβαια, υπάρχει και εξ αριστερών κριτική για το γεγονός ότι δεν γίνεται περαιτέρω προσπάθεια αξιοποίησης των μεταναστών που ήδη βρίσκονται στη χώρα (και ενδεχομένως να κάνουν «μαύρη» εργασία), μέσω νέων ρυθμίσεων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέντευξή του σε ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανθούσα βιομηχανία του ινδικού σινεμά, λέγοντας ότι «δεν μιλάμε μόνο για τη Σαντορίνη. Υπάρχουν πολλά άλλα μέρη όπου το Bollywood μπορεί να γυρίσει ταινίες και πολλά άλλα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε»…

Διαβάστε επίσης:

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αλέξης Τσίπρας: Το πρώτο σχόλιο από το περιβάλλον του, μετά την απόφαση του συνεδρίου – «Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα»

Περιβάλλον Γεροβασίλη: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε εκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:26