search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:13
MENU CLOSE

ACTION STORY: Απογοήτευση από το αφιέρωμα στην τραγωδία στα Τέμπη – Ατολμία και άσκοπη παρελθοντολογία   

27.02.2024 13:51
tempi-new

Πλησιάζοντας προς τη «μαύρη» επέτειο από την σιδηροδρομική πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη ορισμένα κανάλια θυμήθηκαν πως πρέπει να κάνουν στοχευμένες εκπομπές.

Μια από αυτές ήταν η απόπειρα του Action 24 από την εκπομπή «Action Story» του Action 24.

Ο προγραμματισμός της, απαγορευτικός για τους περισσότερους, ενταγμένος στη συνήθη πρακτική των καναλιών για δημοσιογραφικές εκπομπές που «δεν τα φέρνουν».

Η σκέψη και η πρόθεση ήταν καλές. Η υλοποίηση της όμως προβληματική.

Η εκπομπή επέλεξε -ίσως σκόπιμα- να έχει αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία για να κάνει μια παράθεση των τριών πιο τραγικών και πολύνεκρων δυστυχημάτων στην κοιλάδα των Τεμπών.  Αρχίζοντας από την περσινή τραγωδία με τους 57 νεκρούς- νέοι στην πλειονότητα τους-, πέρασε στο τροχαίο δυστύχημα του 2003  με το πούλμαν γεμάτο μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας όταν έπεσε πάνω του νταλίκα με σανίδες νοβοπάν οι οποίες θέρισαν 21 παιδικές ζωές και έφθασε στο 1999 με τον τραγικό θάνατο έξι φιλάθλων του ΠΑΟΚ, όταν το πούλμαν που τους μετέφερε, κάνοντας προσπέρασμα, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά  με φορτηγάκι,  και έπεσε σε  χαντάκι βάθους οκτώ μέτρων. Ήταν απλώς παράθεση στοιχείων, ένα χρονολόγιο θανάτων, με πλάνα από τα μοιραία θανατηφόρα δυστυχήματα, με απλοϊκή αφήγηση και αφώτιστες πτυχές ιδίως για την τραγωδία του 2023 που προκάλεσε απορίες, κυρίως για το λόγο ακριβώς για τον οποίο έγινε η συγκεκριμένη εκπομπή έρευνας.

Η αισθητική της επίσης ξεπερασμένη. Θύμιζε με τις πομπώδεις μουσικές επιλογές και την υψηλή ένταση, τη δημοσιογραφία συγκεκριμένης τηλεοπτικής «σχολής» του ’90. Η μουσική επένδυση είχε ένταση σε επίπεδο θορύβου και «κουκούλωνε»  σε μεγάλο μέρος της εκπομπής τον λόγο σε μαρτυρίες και σπικάζ.

Πρόδηλο ήταν ότι η εκπομπή στόχευε στη διέγερση συναισθημάτων, στην πρόκληση συναισθηματικής φόρτισης, με πλάνα αρχείου και μουσικές επιλογές.

Αν κάτι «έσωσε» την εκπομπή ήταν οι μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τις συγκεκριμένες τραγωδίες. Νοσηλευτές του ΕΚΑΒ και γιατροί των τοπικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, διασώστες, συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντες οι οποίοι γλίτωσαν παρά τρίχα.

«Υποφωτισμένο», από την εκπομπή έρευνας, το κομμάτι των πολιτικών ευθυνών. Όπως επίσης και η «επόμενη μέρα» της τραγωδίας. Της υπόθεσης για την οποία συστάθηκε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή.

Απλώς στην αφήγηση υπήρχε η είδηση της παραίτησης του τότε υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και η σκηνή που «λύγισε» μπροστά στις κάμερες κάνοντας δηλώσεις περί διαφάνειας στην υπόθεση. Η εκπομπή δεν έκανε καν τον κόπο να πάει σήμερα στο σημείο της τραγωδίας το οποίο «επιμελώς» έχει μπαζωθεί με άσφαλτο και χαλίκια, όπως αναφέρει στο πόρισμα του ο τεχνικός σύμβουλος του συλλόγου συγγενών οι οποίοι καταγγέλλουν για «μαζικό έγκλημα των Τεμπών» αλλά και για «εγκλήματα που δεν μπορούν να συγκαλυφθούν με κανένα τρόπο».

Η τηλεόραση, λέγεται, πως έχει τη δύναμη της εικόνας. Στο «Action Story» ήταν πρόδηλα αδύναμη σε βαθμό που εγείρει ερωτηματικά.

Διαβάστε επίσης:

COSMOTE TV: 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

«H Μάγισσα» spoiler: Η Πολυξένη «σφραγίζει» το μυστικό της με τραγικό τρόπο (video)

Πορτοσάλτε: «Το τραμπούκικο του Πολάκη είναι μες στον Κασσελάκη» – Ο ΣΥΡΙΖΑ, το… ΕΑΜ και η παλαιοχριστιανική τρώγλη! (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:09