search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 08:47
MENU CLOSE

Ισραήλ: Οι πραιτοριανοί του καθεστώτος

27.02.2024 06:10
israil diadilosi 98- new

Το βράδυ του Σαββάτου έγινε μια μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ. Δεν ήταν η πρώτη, ούτε η τελευταία. Αλλά η Haaretz τονίζει ότι ήταν πρωτοφανής η εκτεταμένη χρήση βίας από τους αστυνομικούς κατά των διαδηλωτών.

Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης τραυματίστηκαν τουλάχιστον 4 διαδηλωτές και 21 συνελήφθησαν. Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και μάλιστα μεταξύ των διαδηλωτών ήταν ένας από τους ομήρους που αφέθηκε ελεύθερος από την Χαμάς και λίγο έλειψε να βρεθεί το βράδυ του Σαββάτου στα κρατητήρια- αυτή τη φορά της ισραηλινής αστυνομίας.

Κατά την ισραηλινή Haaretz, αυτά τα στοιχεία δείχνουν μία ειδοποιό διαφορά στον τρόπο με τον οποίον η αστυνομία του Ισραήλ αντιμετωπίζει πλέον τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η αστυνομία όχι μόνο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει βία απέναντι σε μια ειρηνική συγκέντρωση, αλλά αντέδρασε με εντυπωσιακά αντανακλαστικά και επενέβη ταχύτατα για να μην αφήσει τους διαδηλωτές να παραμείνουν πολύ ώρα στο σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί.  

Το ερώτημα από ποιον λαμβάνει εντολές η ηγεσία της ισραηλινής αστυνομίας απαντιέται εύκολα. Το ερώτημα όμως για ποιον λόγο δείχνει πλέον υπερβάλλοντα ζήλο, δεν έχει ακόμα απαντηθεί.

Η ισραηλινή αστυνομία δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ιδιωτική πολιτοφυλακή του Μπεν Γκβιρ, είναι ο τίτλος που βάζει η Haaretz σε κεντρικό άρθρο για τα επεισόδια, αναφερόμενη στον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, τον αρχηγό του ακροδεξιού Εβραϊκού Εθνικού Μετώπου και κυβερνητικό εταίρο του Νετανιάχου, ο οποίος κατέχει το αξίωμα του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν γίνει δεκάδες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Μπένζαμιν Νετανιάχου και της ακροδεξιάς κυβέρνησης, ιδιαιτέρως με αφορμή την απόπειρα περιορισμού των δικαιοδοσιών της Δικαιοσύνης. Αλλά μετά την εισβολή της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, οι διαδηλώσεις πήραν διαφορετικά χαρακτηριστικά και στο στόχαστρο μπήκε η κυβερνητική πολιτική που παρεμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας για την ανταλλαγή των ομήρων με Παλαιστίνιους που κρατούνται χωρίς δίκη και τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο σε ισραηλινές φυλακές.

Κι επειδή τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από το Τελ Αβίβ, με τον πόλεμο του Νετανιάχου να μην επιτυγχάνει κανέναν στόχο πέραν των αδιάκριτων δολοφονιών παιδιών, γυναικών και γερόντων στην Γάζα (έχουν φτάσει τους 30.000 οι νεκροί) και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τον λόγο έχουν πάρει πλέον οι πραιτοριανοί του καθεστώτος για να σώσουν τον πρωθυπουργό τους.

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντινούπολη: Πινακίδες για τον κίνδυνο τσουνάμι «φέρνουν» οι προειδοποιήσεις για μεγάλο σεισμό – Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

Τραμπ: «Ζήλεψε» το ταλέντο του Μπάιντεν στις… γκάφες – Αποκάλεσε τη Μελάνια… Μερσέντες (Video)

Η Σουηδία γίνεται το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ – Το ουγγρικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ένταξή της μετά από δύο χρόνια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 08:42