search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:02
MENU CLOSE

«Ανεξίτηλα πληγωμένοι οι επιζήσαντες από την τραγωδία των Τεμπών – Κάθε επέτειο θα αιμορραγούν» λέει ο ψυχίατρος των επιβατών στο topontiki.gr

28.02.2024 16:00
tempi_distixima_2802_1920-1080_NEW

Η 28η Φεβρουαρίου 2023, είναι η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος, για τους επιζήσαντες επιβάτες και τις οικογένειες των 57 θυμάτων του τρένου InterCity 62 και της εμπορικής αμαξοστοιχίας, που συγκρουστήκαν μετωπικά στα Τέμπη, γράφοντας τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία της χώρας.

Ο τραγικός απολογισμός, 85 τραυματίες και 57 νεκροί, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, θα στοιχειώνει όλους όσους είχαν την ευθύνη για την ασφάλεια του Ελληνικού σιδηροδρόμου και εκείνη τη νύχτα -και όχι μόνο- δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Το Ιατρείο Τραύματος του ΑΧΕΠΑ παρείχε ψυχιατρική φροντίδα σε 39 επιβάτες από τους 300 που επέζησαν, όπως είπε στο topontiki.gr ο Γρηγόρης Καρακατσούλης, Ψυχίατρος, επιμελητής Γ’ ψυχιατρικής κλινικής ΑΧΕΠΑ.

Από τους 39 επιβάτες του μοιραίου τρένου που δέχτηκαν τις υπηρεσίες του Ιατρείου Ψυχικού Τραύματος, οι 17 είναι άνδρες και 22 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας ήταν 31 έτη.

Δύο εβδομάδες μετά από το τραγικό συμβάν ξεκίνησε ο κύκλος των συνολικά 47 ομαδικών ψυχοθεραπειών, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.

Ακολούθησε follow up μέσω της υπηρεσίας Τηλεψυχιατρικής, την οποία παρακολούθησε περίπου το ένα τέταρτο των αιτούμενων.

Σήμερα τέσσερα άτομα από το μοιραίο τρένο, εξακολουθούν να παρακολουθούνται από το ιατρείο ενώ οι υπόλοιποι, σύμφωνα με τον κ. Καρακατσούλη, ή έχουν απευθυνθεί σε ψυχίατρους πιο κοντά στην περιοχή τους ή προσπαθούν μόνοι τους να γιατρέψουν τις ανοιχτές πληγές τους.

Ωστόσο ένα τόσο ισχυρό το σοκ δεν ξεχνιέται. Θα τους βασανίζει για πάντα και κάθε επέτειος της τραγωδίας που προκλήθηκε από μια σειρά εγκληματικών λαθών και απερισκεψίας, θα είναι μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί ακατάσχετα.

«Τέτοιας έντασης και τέτοιας φύσης ψυχοτραυματικά γεγονότα δύσκολα μπορούν να φύγουν από τη μνήμη του ανθρώπου, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ωστόσο δεν θα έχουν, καθημερινά, όλοι στο μυαλό τους τις εφιαλτικές σκηνές από το δυστύχημα», είπε στο topontiki.gr o κ. Καρακατσούλης και εξήγησε: «Ευτυχώς η ψυχή του ανθρώπου έχει αμυντικούς μηχανισμούς που τον προστατεύουν από την επάνοδο των τραυματικών εμπειριών. Δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε διαφορετικά. Ο μηχανισμός της απώθησης είναι μια μορφή λησμονιάς. Κρύβει από τη συνείδηση την ανάμνηση του τραύματος και μας βοηθάει σιγά σιγά να γιατρέψουμε τα ψυχικά τραύματα».

Το τραύμα

Ωστόσο τα σημάδια από τις πληγές στο σώμα αλλά κυρίως στην ψυχή τους παραμένουν ανεξίτηλα: «Οι περισσότεροι είχαν οξεία αντίδραση στο στρες και κάποιοι διαταραχή μετατραυματικού στρες, αυτό που ξέρουμε ως PTSD (Post-traumatic stress disorder). Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 31 έτη», μας είπε ο γιατρός.

Το Ιατρείο Τραύματος λειτούργησε για τους 39 επιβάτες που προσήλθαν την επόμενη του τραγικού δυστυχήματος, με τη μέθοδο της τηλεψυχιατρικής, δηλαδή με συνεδρίες εξ’ αποστάσεως καθώς οι περισσότεροι ασθενείς κατοικούν μακριά από το νοσοκομείο. Οι μισοί από αυτούς ήταν επιβάτες του τρίτου βαγονιού.

«Από την επόμενη του τραγικού αυτού δυστυχήματος, το νοσοκομείο μας λειτούργησε το Ιατρείο Τραύματος και υποδεχτήκαμε αμέσως 39 άτομα που ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη. Οι ψυχίατροι και οι 2 ψυχολόγοι μας, ακόμα και σήμερα μέσω του συστήματος της τηλεϊατρικής που είχαμε αναπτύξει κατά την περίοδο της πανδημίας, εξακολουθούμε να κάνουμε συνεδρίες, σε ασθενείς μας που είναι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στο εξωτερικό», μας είπε ο κ. Καρακατσούλης και συνέχισε:

«Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σχεδόν επανέλθει στις δραστηριότητες τους, την εργασία τους την καθημερινότητα τους και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Όμως η ζωή τους δεν θα είναι ποτέ πια ίδια», μας λέει ο ψυχίατρος.

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους τραυματίες ζήτησαν ιατρικές γνωματεύσεις, για να τις προσκομίσουν στη δίκη που είναι σε εξέλιξη.

Τι είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρες

Όσοι πάσχουν από PTSD βιώνουν μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά αγχωτική κατάσταση, όπως μας είπε ο ψυχίατρος:

«Έχουν flash back, βιώνουν ξανά και ξανά το τραυματικό γεγονός. Βλέπει δηλαδή κάποιος σαν “ταινία” σκηνές από το τραύμα που έχει βιώσει. Αυτό είναι βασικό, για να έχει κάποιος διάγνωση PTSD. Για παράδειγμα περπατάει κάποιος στον δρόμο, ή βλέπει τηλεόραση και εντελώς ξαφνικά του έρχονται ακουσίως εικόνες από το τραύμα που βίωσε, αλλά τόσο ζωντανό σαν να το ξαναζεί, σαν να το βλέπει μπροστά του».

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών είναι νέα παιδιά, ανύπαντροι, οι περισσότεροι φοιτητές αλλά και κάποιοι εργαζόμενοι από τη Θεσσαλονίκη.

Σχεδόν οι μισοί που βρέθηκαν στο Ιατρείο Τραύματος του ΑΧΕΠΑ είχαν υποστεί σωματικό τραυματισμό, ενώ το 40% είδε νεκρούς και τραυματίες.

Οι 9 στους 10 βιώνουν οξεία αντίδραση στο στρες, με ποικίλα συμπτώματα και κυρίαρχο αυτό της ψυχογενούς αμνησίας.

Φαρμακευτική αγωγή την έλαβε το 75%, των επιβατών, ενώ το 25% από όσους τους συστήθηκαν φάρμακα τελικά δεν έλαβαν την αγωγή.

Κίνδυνος για αλκοολισμό και ναρκωτικά

Σύμφωνα με τον γιατρό στα άτομα που έχουν υποστεί PTSD υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταφύγουν στο αλκοόλ, σε συνταγογραφούμενα βαριά φάρμακα αλλά και σε παράνομες ναρκωτικές ουσίες. Για να αποφευχθούν αυτοί οι κίνδυνοι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην παρακολούθηση τους που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Επικίνδυνη αύξηση σύφιλης και γονόρροιας στην Ελλάδα τη διετία 2020-2022

Γεωργιάδης: Συναντήθηκε με την πρώτη ασθενή που της συνταγογραφήθηκε φαρμακευτική κάνναβη

ΕΟΔΥ: Aύξηση 113% στα κρούσματα σύφιλης και 120% στη γονόρροια τη διετία 2020 – 2022

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05