search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 20:36
MENU CLOSE

Έζησε 24 χρόνια στη φυλακή ενώ ήταν αθώος – Η ιστορία ενός ανθρώπου που τώρα γνωρίζει ξανά τον κόσμο

28.02.2024 11:38
athwos-fylaki
Photo: News Channel 5

Ο Γουέιν Μπάρτζις είναι 61 χρόνων και έχει περάσει 24 χρόνια της ζωή του στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν έκανε. Φυλακίστηκε το 1999 και βγαίνοντας από την φυλακή είδε έναν «θαυμαστό νέο κόσμο», όπως λέει ο ίδιος.

Ο Γουέιν Μπάρτζις είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο ενός βρέφους, αλλά αποδείχτηκε ότι η ομολογία ελήφθη «υπό καθεστώς εξαναγκασμού», ενώ απαξιώθηκε και η κατάθεση που είχε κάνει ο ιατροδικαστής.

Όταν μπήκε στη φυλακή δεν είχε συμβεί η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου και όσα ακολούθησαν, ούτε είχαν κυκλοφορήσει τα iPhone. Τώρα που είναι ελεύθερος, λέει πως ο κόσμος του φαίνεται εντελώς καινούριος- ένας «θαυμαστός νέος κόσμος»…

«Όλα άλλαξαν από τότε που μπήκα στη φυλακή και βγαίνοντας είμαι σαν το νεογέννητο παιδί σε έναν καινούριο κόσμο», λέει ο Γουέιν Μπάρτζις, που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της ηλικίας 16 μηνών κόρης της φίλης του, στο Πουλάσκι του Τενεσί. Ο ίδιος υποστήριζε από την αρχή πως η ομολογία που του απέσπασαν οι αστυνομικοί ελήφθη υπό καθεστώς εξαναγκασμού.

Photo: News Channel 5

«Η απόφαση είναι σαφής- όχι μόνο δεν διέπραξε τον φόνο- αλλά είναι αδύνατο να είχε κάνει κάτι τέτοιο», εξηγεί ο δικηγόρος του, Τζον Μπόρις, που απέδειξε στο εφετείο ότι και η κατάθεση του ιατροδικαστή δεν ήταν αξιόπιστη. Ο 61χρονος αφέθηκε ελεύθερος έχοντας περάσει 24 χρόνια στη φυλακή, προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητά του.

Τώρα λέει πως βλέπει τον κόσμο με άλλο τρόπο. «Πολλοί άνθρωποι έχουν εχθρική συμπεριφορά, αλλά όχι εγώ. Είναι κάτι που πρέπει να το προσπερνούμε», λέει.

Οι δικηγόροι του 61χρονου επισημαίνουν ότι τώρα πρέπει να ζήσει «έχοντας χάσει 24 χρόνια από τη ζωή του, σε ένα νέο κόσμο, χωρίς καμία βοήθεια ή υποστήριξη» και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να εργαστεί λόγω προβλημάτων υγείας που απέκτησε στην φυλακή εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς περίθαλψης.

Photo: News Channel 5

Ο Γουέιν Μπάρτζις προσπαθεί να πάρει κάποιο επίδομα για ανθρώπους που φυλακίστηκαν από δικαστική πλάνη, αλλά περιμένει την μεγαλύτερη βοήθεια από τον Θεό: «Είμαι θρησκευόμενος άνθρωπος και η φωνή Του λέει ‘ Εσύ συνέχισε και Εγώ θα φροντίσω για τα υπόλοιπα ΄». Όσο για τα σχέδιά του, λέει πως το φθινόπωρο θέλει να πάει στο σχολείο.

Όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία η διεκδίκηση επιδόματος από την πολιτεία για τέτοιες περιπτώσεις. Σε μια αντίστοιχη περίπτωση, ο Λόρενς ΜακΚίνι, από το Τενεσί, είχε φυλακιστεί επί 31 χρόνια για ένα έγκλημα που αποδείχτηκε τελικά ότι δεν είχε διαπράξει. Όταν βγήκε από την φυλακή άρχισε τον αγώνα για την εξασφάλιση αποζημίωσης και κατάφερε να πάρει ένα εκατομμύριο δολάρια, αλλά μετά από διαδικασία που διήρκεσε δέκα χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Επτά γυναικοκτονίες μέσα σε μια μέρα στην Τουρκία (photos)

Νέα δραματική προειδοποίηση ΟΗΕ για τη Γάζα: «Σχεδόν αναπόφευκτος ο γενικευμένος λιμός» (video)

Ο ευρωπαϊκός σιδηρόδρομος σε τροχιά ανάπτυξης: Βέλγιο – Σλοβακία σε 19 ώρες με 50 σταθμούς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 20:35