search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:46
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Τεράστια δασική φωτιά απειλεί εργοστάσιο συναρμολόγησης πυρηνικών βομβών στο Τέξας (photo/videos)

28.02.2024 16:05
texas_fotia_2802_1920-1080_new
credit: AP

Εκκενώθηκε το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής πυρηνικών βομβών στο Τέξας, καθώς απειλείται από μία δασική φωτιά που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να φύγουν από το εργοστάσιο στη διάρκεια της νύχτας, καθώς η φωτιά έχει καταστρέψει ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης και 11 εκατομμύρια κάτοικοι στην πολιτεία του Τέξας έχουν τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», με δεδομένο ότι ισχυροί άνεμοι καθιστούν δύσκολη την κατάσβεση της φωτιάς. Χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και 60 κομητείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση «φυσικής καταστροφής».

Στην περιοχή που απειλείται βρίσκεται το εργοστάσιο Pantex όπου από το 1975 συναρμολογούνται και αποσυναρμολογούνται ατομικές βόμβες.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «ένας μικρός αριθμός» εργαζόμενων παρέμεινε στο εργοστάσιο, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί. Διαβεβαιώνουν πάντως ότι «όλα τα όπλα και τα ειδικά υλικά είναι ασφαλή και δεν έχουν επηρεαστεί» από την καταστροφή.

Το εργοστάσιο βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη Αμαρίλο, που κηρύχθηκε σε κατάσταση «φυσικής καταστροφής».

Ο Λιφ Πέντεργκραφτ, μηχανικός πυρηνικής ασφάλειας, που εργάζεται στο εργοστάσιο Pantex δήλωσε ότι «δεν υπάρχει φωτιά στο εργοστάσιο ή στα όρια. Έχουμε εκκενώσει το μη απαραίτητο προσωπικό, προληπτικά, αλλά έχουμε καλά εξοπλισμένη πυροσβεστική μονάδα που είναι εκπαιδευμένη για τέτοια σενάρια και βρίσκεται επί τόπου έτοιμη να επέμβει σε περίπτωση συναγερμού στο εργοστάσιο». Διαβεβαίωσε επίσης ότι «υπάρχει πλήρως επανδρωμένη μονάδα επέμβασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, που έχει ενεργοποιηθεί».

Στην περιοχή μαίνονται πέντε πύρινα μέτωπα και πνέουν άνεμοι με ταχύτητα περίπου 100 χιλιομέτρων, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια των πυροσβεστών. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε μάλιστα ότι οι άνεμοι θα ενισχυθούν σήμερα και υπάρχει κίνδυνος επέκτασης των πύρινων μετώπων.

Διαβάστε επίσης:

Έζησε 24 χρόνια στη φυλακή ενώ ήταν αθώος – Η ιστορία ενός ανθρώπου που τώρα γνωρίζει ξανά τον κόσμο

Ισραήλ: Ζητούν τον αποκλεισμό του από τη Μπιενάλε της Βενετίας – Η απάντηση του Ιταλού υπουργού Πολιτισμού (Photo)

Επτά γυναικοκτονίες μέσα σε μια μέρα στην Τουρκία (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:46