search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 06:46
MENU CLOSE

Ισραήλ: Ζητούν τον αποκλεισμό του από τη Μπιενάλε της Βενετίας – Η απάντηση του Ιταλού υπουργού Πολιτισμού (Photo)

28.02.2024 11:25
bienalle new

Χιλιάδες καλλιτέχνες, επιμελητές και διευθυντές μουσείων ανέλαβαν πρωτοβουλία ζητώντας τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την Μπιενάλε της Βενετίας και κατηγορούν τους διοργανωτές ότι «δίνουν μία πλατφόρμα σε ένα κράτος που προωθεί το απαρτχάιντ και διαπράττει γενοκτονία».

Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με έντονες επικρίσεις διεθνώς για την επίθεση στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, που έχει στοιχίσει τη ζωή 30.000 Παλαιστίνιων, κυρίως παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων.

Η Συμμαχία Τέχνη Όχι Γενοκτονία (ANGA) υποστηρίζει ότι η Μπιενάλε για δύο χρόνια έχει αποκλείσει οποιονδήποτε συνδέεται με την ρωσική κυβέρνηση μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν έλαβε κανένα μέτρο εναντίον του Ισραήλ, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα.

«Η Μπιενάλε σιωπά για τις αγριότητες του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστίνιων. Είμαστε τρομοκρατημένοι από αυτή τη στάση των δύο μέτρων» ανέφεραν σε επιστολή τους που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ANGA.

12.500 άνθρωποι έχουν υπογράψει

Την επιστολή έχουν υπογράψει περισσότεροι από 12.500 άνθρωποι, οι οποίοι υπενθυμίζουν στους διοργανωτές της Μπιενάλε ότι κατά το παρελθόν είχε αποκλειστεί η Νότια Αφρική σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σύστημα του απαρτχάιντ, ενώ σήμερα κορυφαίες οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Ισραήλ που κατέχει παλαιστινιακά εδάφη για «ένα εγκληματικό σύστημα απαρτχάιντ και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ σχολιάζοντας την πρωτοβουλία αυτή είπε ότι είναι «απαράδεκτη» και «ντροπιαστική» και «απειλεί την ελευθερία της σκέψης και την δημιουργική έκφραση».

«Το Ισραήλ όχι μόνο έχει το δικαίωμα να εκφραστεί μέσω της τέχνης, αλλά το καθήκον να εκπροσωπεί τον λαό του σε μία τέτοια στιγμή, όταν έχει πληγεί από μία αιφνιδιαστική επίθεση τρομοκρατών», δήλωσε ο Τζενάρο Σαντζιουλιάνο, απορρίπτοντας την πρωτοβουλία των καλλιτεχνών για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Μπιενάλε.

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε ότι η Μπιενάλε, που αρχίζει στις 20 Απριλίου, «θα είναι πάντα ένας χώρος ελευθερίας, συναντήσεων και διαλόγου και όχι χώρος λογοκρισίας και έλλειψης ανοχής».

Κατά τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ANGA, «η τέχνη δεν συμβαίνει στο κενό και δεν μπορεί να αγνοεί την πραγματικότητα».

Διαβάστε επίσης

Νέα δραματική προειδοποίηση ΟΗΕ για τη Γάζα: «Σχεδόν αναπόφευκτος ο γενικευμένος λιμός» (video)

Ο ευρωπαϊκός σιδηρόδρομος σε τροχιά ανάπτυξης: Βέλγιο – Σλοβακία σε 19 ώρες με 50 σταθμούς

Χαμάς: Απέτισε φόρο τιμής στον Αμερικανό στρατιώτικό που αυτοπυρπολήθηκε έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06