search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:48
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Εβδομάδα σύγκρουσης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Τι θα γίνει με τους διαφωνούντες; 

04.03.2024 08:10
PASOK-NEW

Έτοιμος να συγκρουστεί με την κυβέρνηση για ακόμα μία φορά για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και να πάρει οριστικές αποφάσεις για τους  διαφωνούντες που δεν συμφωνούν με την καταψήφιση του νομοσχεδίου εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ανεβαίνουν οι τόνοι για τα μη κρατικά

Για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ το «νομοσχέδιο Πιερρακάκη» αποτελεί ευκαιρία για να εμπεδωθεί στους πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο «πραγματικός αντίπαλος» της Ν.Δ. Με θέσεις και προτάσεις στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. 

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα γίνει την Τρίτη το μεσημέρι και σ’ αυτήν ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις του κόμματος του αλλά και να παρουσιάσει το «σκανδιναβικό μοντέλο» στους βουλευτές του. 

Πέρα από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει την πρόταση του, ζητά και την αναθεώρηση του «άρθρου 16». Η στάση του Κινήματος στο νομοσχέδιο έφερε και νέα σύγκρουση με την κυβέρνηση, με το Μαξίμου να ανεβάζει συνεχώς τους τόνους αλλά και την «επιθετική γραμμή». Μάλιστα, συνεργάτες του Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι όσο βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές η ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και η επικοινωνιακή υπεροπλία θα επιχειρήσουν να στρεβλώσουν τις θέσεις του κόμματος.

Θα διαγράψει; 

Η στάση του Ανδρουλάκη τάραξε τα νερά στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς υπήρξαν διαρροές βουλευτών για διαφωνίες πάνω στη γραμμή της καταψήφισης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη βουλευτή του Δυτικού Τομέα Νάντια Γιαννακοπούλου αλλά και του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξή του κράτησε αποστάσεις από την πρόταση του κόμματος για Σκανδιναβικό μοντέλο αλλά θεωρεί προϋπόθεση την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Μετά και την παρέμβαση του Παπανδρέου (δημοσιεύματα των ενέπλεξαν στους αρνητικούς) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής φαίνεται πως οι όποιες αντιρρήσεις θα «καμφθούν» και τελικά θα υπάρξει ενιαία γραμμή στην καταψήφιση. Αν όμως βουλευτές διαλέξουν να τηρήσουν διαφορετική στάση, τότε ο Ανδρουλάκης φαίνεται αποφασισμένος ακόμα και για διαγραφές. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να είναι πιο ανεκτικός σε περίπτωση αποχής. Όλα πάντως θα ξεκαθαρίσουν στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αύριο. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός με λίγα λόγια ξεκαθάρισε πως υπάρχει ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να πάψει το κράτος να αποποιείται της ευθύνης του για ρύθμιση ενός τομέα που ελέγχεται από ιδρύματα εκτός Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «όταν δεν έχεις κανόνες, έχεις αυθαιρεσία». 

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τους θεμελιωτές της πρότασης του Κινήματος οι θέσεις του κόμματος «παραμένουν πιστές στη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα οποία θα πρέπει να συνυπάρχουν και να συμπληρώνουν και όχι να ανταγωνίζονται το υπάρχον δημόσιο ακαδημαϊκό τοπίο».

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ως κυρίαρχη βάση συζήτησης αλλά και παρουσίασης το «Σκανδιναβικό μοντέλο». Οι χώρες αυτές έχουν εντάξει τους μη κρατικούς φορείς στην ανώτατη εκπαίδευσή τους, διατηρώντας ταυτόχρονα την παιδεία ως κοινωνικό αγαθό. Πάνω σε αυτό το πνεύμα διαμορφώθηκε και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η οποία αποτελεί την πυξίδα της στάσης τους τόσο στην τρέχουσα «συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα franchise παραρτήματα, όσο και για την συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Οι τρεις πυλώνες της θέσης του ΠΑΣΟΚ:

  • Υποχρεωτικός και διασφαλισμένος ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους προς όφελος της έρευνας, της διδασκαλίας και των φοιτητών.
  • Ομαλή ένταξη των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στην ανώτατη εκπαίδευση, με κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού αντικειμένων σπουδών.
  • Διαμόρφωση κοινού πλαισίου διασφάλισης ποιότητας για τα δημόσια και τα μη κρατικά ιδρύματα, ώστε να προστατεύονται ο χρόνος, οι πόροι και η προσπάθεια των φοιτητών.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Αριστερά: Η σύνθεση του μεταβατικού Συντονιστικού, τα νέα πρόσωπα και η κριτική στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Επείγουσα ΕΔΕ για ασθενή ξαπλωμένο σε καρέκλες νοσοκομείου – «Ο υπεύθυνος θα τιμωρηθεί παραδειγματικά»

«Κόσμος»: Αυτά είναι τα 30 μέλη του νεοσύστατου πολιτικού φορέα – Γραμματέας ο Πέτρος Κόκκαλης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:47